VZŽ Koprivničko-križevačke – POZIV za sjednicu Zapovjedništva

Taktičko-pokazna vatrogasna vježba Vatrogasne zajednice Općine Novo Virje

U nedjelju, 4. kolovoza 2019. godine na izletištu Čarda u Novom Virju, održana je taktičko-pokazna vatrogasna vježba u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Novo Virje.
Vatrogasna zajednica Općine Novo Virje utemeljena je 1997.godine, u njenom sastavu djeluju DVD Crnec, DVD Drenovica i DVD Medvedička s ukupno 140 odraslih te s 50-tak mladih članova.

Cilj vježbe bio je da se u približno stvarni uvjetima provjeri mobilnost i mogućnosti tokom združenog nastupa, komunikacija tokom intervencije te provjera opreme DVD-ova unutar zajednice kao i suradnja s prijateljskim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

Pretpostavka vježbe bila je da je došlo do sudara dva osobna vozila od kojih je u jednom ostala zaglavljena unesrećena osoba. Vozila su se nakon određenog vremena zapalila a požar se proširio na obližnje odlagalište smeća koje se nalazi uz rubne dijelove šume, uz opasnost nastanka požara golemih razmjera.

Dolaskom do mjesta događaja zapovjednik VZO Novo Virje Mateo Živko, vrši procjenu situacije i pored društava iz sastava zajednice u pomoć poziva DVD Virje i JVP Đurđevac.

Pripadnici JVP Grada Đurđevca dolaze na intervenciju tehničkim vozilom, pružaju prvu pomoć unesrećenoj osobi. Pomoću moderne opreme otvaraju vrata na smrskanom vozilu, veoma pažljivo izvlače unesrećenu osobu i istu na nosilima odnose na sigurniju lokaciju.
U međuvremenu nastaje požar na vozilima koji se pretvara u buktinju, širi se na obližnje odlagalište smeća i prijeti rubnim dijelovima šume.

Na mjesto požara stižu članovi DVD-a Crnec i DVD-a Virje.
Članovi DVD-a Crnec dolaskom na mjesto požara, pristupaju gašenju požara otvorenog prostora pomoću auto cisterne i s uspjehom su ugasili požar na odlagalištu smeća.
Dolaskom na požar kratkim navalnim vozilom, pripadnici DVD-a Virje uz pomoć suvremene tehnike i pjene pristupili su gašenju požar na oba zapaljena osobna vozila, kojeg su veoma stručno i kvalitetno ugasili nakon samo nekoliko minuta.

Vježbu je veoma dobro vodio i njome zapovijedao zapovjednik VZO Novo Virje Mateo Živko.


Pripadnici DVD-ova i JVP-a pokazali su zavidnu spremnost za reagiranje u izvanrednim situacijama te su prisutni gosti i mještani uživali u izvedbi operativaca DVD-a Crnec, DVD-a Virje i JVP-a Đurđevac, nagradivši ih na kraju gromoglasnim pljeskom.

Vježbu su veoma pozorno pratili načelnik Općine Novo Virje Branko Mesarov te mnogobrojni gosti i mještani Novoga Virja.
Kroz razgovor, načelnik Mesarov je iskazao veliko zadovoljstvo viđenim, pohvalio je ”svoje” vatrogasce na uloženom trudu i zalaganju kako u realizaciji vježbe tako i u svekolikom radu, napomenuvši da je svjestan da je oprema stara i da su financijska sredstva koja se dodjeljuju vatrogascima nedostatna, poglavito za kupnju nove opreme. Na kraju razgovor načelnik je obećao da će kroz slijedeći proračun općine doći do povećanja financijski sredstava za potrebe vatrogasaca.

Po dobro izvedenoj vježbi svi vatrogasci nastavili su se družiti te su i ovom prilikom pokazali veliko prijateljstvo kako tokom intervencije tako i u opuštenoj atmosferi.

Nakon taktičko-pokazne vježbe, održana je vježba podmlatka i mladeži u kojoj je sudjelovao veliko broj ekipa vatrogasnog podmlatka i jedna ekipa mladeži. Sam rezultat, bio je u drugom planu, svi učesnici bili su pobjednici a medalje im je podijelio zapovjednik Mateo Živko.

Poslije vježbi mladih vatrogasnih snaga Novog Virja, svoje sposobnosti kroz vježbu brze navale pokazali su operativni članovi, pripadnici DVD-a Crnec, DVD-a Drenovica i DVD-a Medvedička.

Svoje prijatelje, mještane i goste vatrogasci/domaćini su, već uobičajeno, počastili prigodnim domjenkom uz koji su se svi s veseljem nastavili družiti još dugo, dugo.

Velik broj članova podmtaka, mladeži i mladih vatrogasca zalog su za svijetlu budućnost vatrogastva u ovom prekrasnom  podravskom kraju.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

POZIV – 10. mokri kup Kunovca

VZŽ Koprivničko-križevačke – OBAVIJEST Komisije za natjecanja

Časnih 90. godina djelovanja DVD-a Hampovica

U nedjelju, 28. srpnja 2019. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo Hampovica svečano je proslavilo svoju časnu 90. obljetnicu osnutka i humanog djelovanja.
Početak vatrogastva u Hampovici datira od 1929. godine kada su osnivači Stjepan Šabarić i Mirko Štefekov uz pomoć nekolicine mještana osnovali DVD Hampovicu.

Društvo danas broji 55 članova, od toga je 15 aktivnih a njih 10 su operativni s liječničkim uvjerenjem, 20 je članova mladeži, 18 podupirajućih, te po 1 počasni i 1 veteran.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Općine Virje, te pod supokroviteljstvom Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije i VZO Virje.

U realizaciji proslave pomogli su dragi sponzori, Hrvatska vatrogasna zajednica, Vatropromet Zagreb – zaštitna i vatrogasna oprema, Primaris Osijek, DVD Virje, Sloga  podravska trgovina, Stolarija Kristijan, Pekara Begović, Cvjećarna Mak, Tiskara Brzi i Željko Ferenčak.

Uz taktove Puhačkog orkestra DVD-a Virje, goste i uzvanike dočekivalo je svečano odjeljenje DVD-a Hampovica, koje je predvodio zapovjednik Tomislav Lovković.

Nakon formiranja svečane povorke ispred Vatrogasnog doma, kojom je zapovijedao zapovjednik VZO Virje Božidar Kicivoj, upriličen je svečani mimohod kroz Hampovicu a u istom je sudjelovalo  100-njak vatrogasaca, gostiju i mještana.

Članovi DVD-a položili su vijenac kod centralnog križa na mjesnom groblju i zapalili svijeće za sve preminule vatrogasce.

Po povratku svečane povorke, održana je sveta misa u kapelici sv. Andrije koju je vodio velečasni Mihael Kovačević. Nakon svete mise, velečasni Kovačević je ispred Vatrogasnog doma blagoslovio kombi vozilo DVD-a Hampovica.

Ispred Vatrogasnog doma, održana je pokazna vježba podmladka DVD-a Hampovica.

Nakon vježbe, u Vatrogasnom domu je održana svečana sjednica.

Svojom nazočnošću proslavu su uveličali, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin, ujedno i izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice,

Mirko Perok načelnik Općine Virje, velečasni Mišel Kovačević, pripadnici Lovačke udruge Hampovica,  Udruge žena Hampovica, Vodovodne udruge Hampovica, Mjesnog odbora Hampovica, DVD-a Šandrovac, DVD-a Ferdinandovac, DVD-a Kloštar Podravski, DVD-a Virje, DVD-a Miholjanec, DVD-a Šemovci, DVD-a Donje Zdjelice, DVD-a Rakitnica te mnogobrojni gosti i prijatelji DVD-a Hampovica.

U radnom voditeljstvu svečane sjednice bili su, veoma agilan predsjednik Željko Potnar, Petra Rep, Tomislav Lovković i Mihaela Kovačević.

Nakon intonacije himni i minute šutnje, pozdravnu riječ gostima i uzvanicima uputio je predsjednik DVD-a Hampovica Željko Potnar.
Izvješće o samom radu i aktivnostima DVD-a u proteklih 90. godina pročitala je Petra Rep.

U nastavku svečane sjednice, članovima društva za njihov nesebičan rad uručena su slijedeća priznanja,  spomenicu vatrogasni veteran primio je Josip Gabaj, spomenicu za 40 godina rada u vatrogastvu primili su Krešo Gluhak i Marijan Hunjet, za 30 godina Dubravko Stančec a za 10 godina Mario Šabarić.

Srebrne vatrogasne medalje primili su Željko Potnar, Darko Potnar i Krešo Gluhak. Srebrne plamenice primili su Marijan Hunjet, Siniša Vinković i Dubravko Stančec. Brončane medalje primili su Ivan Šostarec i Mario Šabarić a brončane plamenice primili su Tomislav Lovković i Vinko Gluhak.

Shodno odluci Upravnog odbora DVD-a Hampovica, svim mladim članovima dodijeljene su zahvalnice za marljiv rad i iznimno zalaganje u vatrogasnoj mladeži.

Plaketu VZ Koprivničko-križevačke županije povodom obilježavanje 90-te godišnjice dodijeljena je DVD-u Hampovica a istu je predsjedniku Željku Potnaru uručio Goran Matoničkin.

Uslijedili su pozdravni govori gostiju pa su se tako nazočnima obratili načelnik Općine Virje Mirko Perok, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin i predsjednik VZO Virje Božidar Kicivoj,

Uvaženi gosti, čestitali su na 90. godina postajanja društva, aktivnom radu od najmlađih članova podmladka do najstarijih veterana te postignutim rezultatima, zahvalivši se svima na nesebičnom zalaganju i suradnji koja nikad nije izostala.

Pri kraju svečane sjednice, predsjednik Željko Potnar, u ime DVD-a podijelio je pokroviteljima, supokroviteljima, sponzorima, udrugama i zaslužnim pojedincima zahvalnice i prigodne darove.

Nakon završetka svečane sjednice, slavlje je nastavljeno uz prijatno druženje i ručak za sve nazočne, a uz taktove popularnih pjesama i ples.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

VZŽ Koprivničko-križevačke – POZIV za sjednicu Komisije za vatrogasna natjecanja

3. taktičko pokazna vatrogasna vježba ”Donji Maslarac 2019.”

U nedjelju, 21. srpnja 2019. godine u Donjem Maslarcu održana je 3. taktičko-pokazna vatrogasna vježba u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Sokolovac, uz domaćinstvo DVD-a Donji Maslarac.

Vježba se provodila  povodom povećane opasnosti od požara za vrijeme žetve.

Cilj i zadaća vježbe bio je rad s postojećom opremom, sustavima veze te spremnost i usklađenost DVD-ova unutar zajednice na požarima otvorenih prostora s kojima se društva najčešće susreću. Također, cilj vježbe bio je i upoznavanje stanovnike Općine Sokolovac sa stupnjem opremljenosti vatrogasnih društava u sastavu VZO Sokolovac.

Taktička pretpostavka: ” u 10:45 dolazi do sudara osobnog automobila i traktora koji prevozi slamu u balamapri čemu se osobno vozilo zapalilo i u istom je jedna osoba ozlijeđena, a vatra je zahvatila traktor, bale kao i polje na kojem je pšenica”.

Tokom izvođenja vježbe vidjeli smo pružanje prve pomoći i izvlače unesrećene osobe iz vozila, gašenje zapaljenog traktora i slame navalnim vozilom, gašenje automobila sa srednje teškom pjenom pomoću navalnog vozila, upotreba VMŠ – crpljenje vode iz potoka i gašenjem polja pšenice, upotreba traktorske cisterne i pružanje potpore u gašenju traktora i osobnog vozila, priključak navalnog vozila na hidrantsku mrežu te pružanje nadopune vodom drugim vozilima, upotrebu protupožarnog monitora/vatrogasnog topa…

Vježbom je veoma stručno rukovodio i zapovijedao zapovjednik VZO Sokolovac Dejan Ban.

U izvođenju vatrogasne vježbe sudjelovalo je 32 operativnih vatrogasaca, a uz domaćina DVD Donji Maslarac sudjelovale su vatrogasne postrojbe DVD-a Domaji, DVD-a Peščenik, DVD-a Gornja Velika, DVD-a Donja Velika, DVD-a Ladislav i DVD-a Jankovac.

Vježbu je pratio veliki broj mještana Donjeg Maslarca i njihovi gosti iz obližnjih sela, a prekrasno je bilo vidjeti mnogo mladih koji su s posebnom pažnjom pratili svaki detalj vježbe…što je još jedan dokaz da će u Donjem Maslarcu vatrogastvo živjeti još mnogo, mnogo godina. 

Po završetku vježbe, zapovjednik Dejan Ban postrojio je sve sudionike ispred Društvenog doma, predavši prijavak  predsjedniku VZO Sokolovac Zlatku Blažicu, koji je potom izvršio smotru svih sudionika pokazne vatrogasne vježbe. Raščlamba vježbe održana je u Društvenom domu u Donjem Maslarcu.

Svima nazočnima obratio se predsjednik VZO Zlatko Blažic, koji nije krio zadovoljstvo viđenim tokom vježbe ocijenivši istu vrhunski realiziranom, zahvalivši se svim sudionicima na velikom trudu i zalaganju.

Svoje viđenje iznio je i zapovjednik Dejan Ban, koji je također svim učesnicima čestitao i zahvalio na kvalitetno odrađenoj vježbi tokom ekstremnih uvjeta – visoke temperature…

Nakon službenog dijela, vrijedne i veoma aktivne članice Udruge žena ”Prekogorke” , a koje su ujedno i članice DVD-a Donji Maslarac, za sve sudionike i goste pripremile su prigodni domjenak.

Izvjestitelj Vatrogasne zajednice
Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

POZIV – Memorijal Josip Martan

6. operativno vatrogasno natjecanje ”Domaji 1957.”

U nedjelju, 7. srpnja, Dobrovoljno vatrogasno društvo Domaji organiziralo je 6. operativno vatrogasno natjecanje ”Domaji 1957.”, na kojem je sudjelovalo 12 ekipa i to DVD Jankovac, DVD Ladislav, DVD Gornja Velika, DVD Donji Maslarac, DVD Lučelnica, DVD Sesvetski Kraljevec, DVD Mala Črešnjevica, DVD Sveta Marija, DVD Kunovec, DVD Gola, DVD Otočka i DVD Rakovec.

Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Općine Sokolovac i VZO Sokolovac, a bilo je organizirano na način da su vatrogasne ekipe sastavljene od pet do sedam članova rješavale taktičke zadatke na nekoliko različitih lokacija na području Domaja i Jankovca.

Vatrogasne ekipe i suce postrojio je zapovjednik VZO Sokolovac i DVD-a Domaji Dejan Ban, predavši prijavak  glavnom zapovjedniku HVZ-a Slavku Tucakoviću koji je potom izvršio smotru.

Svima nazočnima pozdravnim riječima obratili su se glavni zapovjednik HVZ-a Slavko Tucaković, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, načelnik Općine Sokolovac Vlado  Bakšaj i predsjednik DVD-a Domaji Alen Radić.
Svečanom otvaranju natjecanja nazočili su i predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin, zapovjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, predsjednik VZO Sokolovac Zlatko Blažic, te mnogobrojni gosti i mještani Domaja.

Domaćini su za natjecateljske ekipe pripremili devet različitih zadataka koji su se morali što žurnije izvršiti, a koncipirane na način da su izazovni, zahtijevaju timski duh i snalažljivost te znanja stečena na osnovnoj vatrogasnoj obuci. Detalji taktičkih zadataka ekipama su bili prezentirani i objašnjeni na samo vježbalištu.

Na žalost, ove godine zbog veoma loših vremenskih uvjeta sve ekipe nisu uspjele odraditi
svih 9 zadanih zadataka, te su organizatori bili prisiljeni ocijeniti svim ekipama samo prve 4 vježbe/zadatka.
Nakon izvršenih četiri vježbe/zadatka, najuspješnijima su se pokazali vatrogasci iz DVD-a Rakovec koji su osvojili prvo mjesto ispred DVD-a Otočke kao drugih te DVD-a Gole koji su bili treći. Ove godine, ”drvene” medalje za osvojeno četvrto mjesto pripale su DVD-u Kunovec.

Po završetku natjecanja prigodnim riječima nazočnima su se obratili predsjednik DVD-a  Alen Radić, zapovjednik Dejan Ban, predsjednik VZO Zlatko Blažic, načelnik Općine Sokolovac Vlado Bakšaj i predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin.
Zahvalnice, medalje i pehare članovima ekipa kao i zahvalnice pokroviteljima i sponzorima uručili su zapovjednik Dejan Ban i predsjednik Alen Radić.

Operativno natjecanje vatrogasaca u Domajima  primjer je dobre i kvalitetne organizacije te sudjelovanje brojnih članova DVD-a u realizaciji svih potrebitih poslova. Svim članovima treba čestitati na velikom trudu i angažmanu a posebice Alenu Radiću, Dejanu Banu, Bolti Talanu i Miroslavu Kovačeku, koji su svakog trenutka bili tu, dostupni svima…također, treba pohvaliti i mlade članove koji su od samog početka natjecanja bili na vježbalištima.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

VZO Koprivnički Ivanec – Održano općinsko natjecanje

U nedjelju, 30. lipnja 2019. godine u Koprivničkom Ivancu održano je općinsko vatrogasno natjecanje Vatrogasne zajednice općine Koprivnički Ivanec, u organizaciji Dvd-a Koprivnički Ivanec.

Na natjecanju je sudjelovalo 11 natjecateljskih ekipa s područja općine Koprivnički Ivanec, koje su pokazale svoju brzinu i spretnost u izvođenju vatrogasnih vježbi.Sudjelovali su članovi Dvd-a Koprivnički Ivanec, Dvd-a Kunovec, Dvd-a Pustakovec i Dvd-a Botinovec, sveukupno u 7 kategorija.

Pobjednici po kategorijama su kako slijedi: Muški „A“ – Dvd Koprivnički Ivanec, Muški „B’ – Dvd Botinovec, Žene „B“ – Dvd Botinovec, Mladež „M“ – Dvd Kunovec, Mladež „Ž“ – Dvd Botinovec, Pomladak „M“ – Dvd Kunovec, Pomladak „Ž“ – Dvd Pustakovec.

Pobjednicima i ostalim natjecateljima pehare su uručili načelnik općine Koprivnički Ivanec, g. Mario Švegović i zamjenik predsjednika Vzo Koprivnički Ivanec, g. Ninoslav Mesar. Čestitamo svim pobjednicima, natjecateljima koji su izborili plasman na županijsko vatrogasno natjecanje, a posebno vatrogascima kojima je ovo bio prvi susret s vatrogasnim natjecanjem te im želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.         

                                                                          DVD Koprivnički Ivanec

POZIV – 8. noćni međunarodni kup DVDa Gregurovec

POZIV – Igre vatrogasne mladeži

Taktičko-pokazna vatrogasna vježba ”Ivanje 2019”, primopredaja kombija i paljenje krijesa

U sklopu manifestacije ”Torčansko Ivanje” koju je u nedjelju 23. lipnja organizirao DVD Torčec, održana je taktičko-pokazna vatrogasna vježba VZO Đelekovec-Drnje ”Ivanje 2019”.

Vježbu su s zanimanjem pratili načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, zamjenica načelnika Barbara Kovač Šomoci, vatrogasni inspektor Stjepan Lončar, Goran Matijašić kao i mnogobrojni mještani Torčeca i njihovi gosti.

Zamisao vježbe bila je da na praktičnom primjeru u jednoj zamišljenoj intervenciji složenog

scenarija postrojbe Vatrogasne zajednice Općina Đelekovec – Drnje i JVP Grada Koprivnice pokažu svoje znanje prilikom spašavanja unesrećene osobe upotrebom autoljestve, kretanje i pretraživanje vatrogasaca u zadimljenom zatvorenom prostoru te gašenja požara otvorenog prostora.

Taktička  pretpostavka bila je da je uslijed grmljavinskog nevremena došlo do udara groma u stablo i društveni dom uslijed čega dolazi do zapaljenja elektro ormara na I. katu kao i požara otvorenog tipa u neposrednoj blizini doma. U isto vrijeme u jednoj od prostorija održava se sastanak Udruge žena Torčec koje nakon udara osjete dim te napuštaju zgradu, međutim uslijed panike i dima jedna članica gubi orijentaciju i izdvaja se od grupe te ostaje zarobljena u jednoj od prostorija.

Ciljevi vježbe su:provjera operativne spremnosti VZO Đelekovec – Drnje, uzbunjivanje i provjera sustava radio veza članica VZO, provjera vremenskog perioda od dojave do dolaska na intervenciju pojedinog Društva, zapovijedanje i koordinacija u slučaju većih intervencija provjera ispravnosti opreme za gašenje, gašenje požara objekata unutarnjom i vanjskom navalom, gašenje požara relejnom dobavom vode, gašenje požara visokih objekata upotrebom auto-ljestve, gašenje požara otvorenog prostora, pretraživanje i kretanje vatrogasaca u zadimljenom prostoru i koordinacija između zapovjednika

Tokom vježbe vidjeli smo niz različitih radnji od dojave pozivom na broj 193 od strane članice udruge žena, pa uzbunjivanja dispečera županijskog centra 112, izviđanje zapovjednika DVD-a Torčec Marka Barića koji je prvi stigao na mjesto intervencije…Pretraživanje i gašenje požara Društvenog doma unutarnjom navalom, pronalazak unesrećene osobe te ventiliranje prostora odradili su članovi DVD-a Torčec i DVD-a Đelekovec 1. Gašenje otvorenog prostora odradili su članovi DVD-a Imbriovec. Dobavu vode iz potoka i gašenje požara relejnom dobavom vode odradili su članovi DVD-a Drnje i DVD-a Đelekovec 2. Spašavanje unesrećene osobe upotrebom autoljestve odradili su članovi JVP Grada Koprivnice.

Vježbu je osmislio i njome veoma stručno rukovodio zapovjednik VZO Marko Barić, a vježbom je zapovijedao zapovjednik  Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan.

Nakon završetka vježbe, zapovjednik VZO Marko Barić postrojio je sve učesnike vježbe predavši prijavak  načelniku Općine Drnje Petru Dombaju, koji je potom izvršio smotru.

Svima nazočnima obratili su se načelnik Petar Dombaj, zapovjednik VZ Zvonimir Habijan i zapovjednik VZO Marko Barić, koji su svi redom potvrdili da su vatrogasci ovom vježbom pokazali zavidne vještine i spremnost za spašavanje ljudskih života i imovine u svim uvjetima.

Predsjednik DVD-a Torčec Damir Mikulec primio je ključeve novog vatrogasnog kombi vozila od načelnika Općine Petra Dombaja. Kombi je kupljen putem leasinga, a Općina je odobrila jedan dio financijskih sredstava za nabavu istog.
U znak zahvalnosti članovi DVD-a Torčec darivali su Općinu Drnje i kuma vozila Gorana Matijašića zahvalnicama i kipovima Sv. Florijana.

Kombi je posvetio župnik Župe ‘Rođenja Blažene Djevice Marije’ Drnje, vlč. Mario Kaniški.

Nakon vježbe i preuzimanja kombija, održan je domjenak u Društvenom domu za sve učesnike vježbe, koji su pripremili članovi i članice DVD-a Torčec.

Stoljetna tradicija paljenja krijesa u Torčecu nije izostala ni ove godine, te su članovi DVD-a Torčec pred mnogobrojnim mještanima i gostima zapalili ogroman krijes.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

Predstavljeno novo vatrogasno vozilo JVP Grada Koprivnice

Novo vatrogasno vozilo koje je donacija  Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, a nabavljeno sredstvima iz opće korisnih funkcija šuma, predstavljeno je danas (srijeda, 26. lipnja) javnosti u dvorišnom prostoru JVP-a Grada Koprivnice.

„253 tisuće kuna vrijedno Pick up vozilo koje je dobila Javna vatrogasna postrojba Grada Koprivnice služit  će prvenstveno za gašenje požara otvorenog prostora i prvih početnih požara na područjima gdje standardna vozila ne mogu doći. Predviđenim sredstvima putem javnog natječaja početkom slijedeće godine, vozilo će dodatno biti opremljeno sa visokotlačnim modulom koji će na sebi imati oko 300 litara vode, pumpu sa protokom vode od 100 litara u minuti i tlaka od najmanje 50 bara“, rekao je zapovjednik JVP Grada Koprivnice Marijan Kicivoj.

Predstavljanju novog pick up vozila prisustvovao je i gradonačelnik Mišel Jakšić koji je izuzetno ponosan na rad JVP Grada Koprivnice i svih Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Svako ulaganje i sve ono što dođe u našu vatrogasnu službu jako nas veseli i drago nam je da na ovaj način podižemo spremnost naših vatrogaskinja i vatrogasaca. Grad Koprivnica iz godine u godinu podiže proračun i Javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice Grada Koprivnce i na taj način imamo jednu izuzetno dobru komunikaciju, visoku razinu transparentnosti i racionalnosti. U vremenu koje je pred nama, povučenim sredstvima iz europskih fondova, Ministarstva financija, proračunskim sredstvima Grada, dobit ćemo smjernice na koji način dalje razvijati spremnost i kvalitetu tehnologije koju naša Javna vatrogasna postrojba trenutno ima“, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

U Republici Hrvatskoj ukupno je nabavljeno  57 vozila od čega je 29 kombi vozila i 28 pick up vozila koji su raspoređeni gradovima prema odluci Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasnih zajednica županija po kriterijima koji su dogovoreni s postrojbama kojima su bila najpotrebnija.

koprivnica.hr

DVD Bakovčica održalo taktičko-pokaznu vježbu gašenja požara

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bakovčica održalo je u utorak, 25. lipnja, taktičko-pokaznu vježbu u kojoj su osim bakovljanskih dobrovoljnih vatrogasaca sudjelovali i DVD Jagnjedovec te DVD Glogovac.

Vježba se održala na prostoru starog igrališta, a organizirana je kako bi se provjerilo i uskladilo djelovanje sustava uzbunjivanja, djelovanje u slučaju ugroženosti ljudskih života i imovine te kako bi se provjerila efikasnost opreme i uvježbanost ljudstva pri gašenju požara i tehničkih udesa.

Scenarij je bio sljedeći: Zbog olujnog nevremena došlo je do udara groma koji je izazvao požar, a kako bi došli do mjesta intervencije vatrogasci su najprije morali ukloniti stablo koje je zbog vjetra palo na pristupni put. Pripadnici DVD-a Bakovčica uspješno su uklonili stablo, a nakon toga DVD Glogovac i Jagnjedovec ugasili su požar te spriječili da se vatra proširi na okolne objekte.

Vježbu je osmislio i vodio Davor Lovreković, predsjenik DVD-a Bakovčica. Hrvoje Blažeković, zapovjednik VZG-a Koprivnica, pohvalio je dobru organiziranost i izvođenje vježbe, a nakon dobro odrađenog posla vatrogasci su se družili s mještanima koji su došli pogledati vježbu.

koprivnica.hr

POZIV:

August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
August 23, 2019, 11:36 am
Mostly sunny
Mostly sunny
23°C
real feel: 26°C
current pressure: 1030 mb
humidity: 67%
wind speed: 3 m/s NNE
sunrise: 6:01 am
sunset: 7:49 pm
Forecast August 23, 2019
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
29°C
wind speed: 2 m/s NNE
Forecast August 24, 2019
day
Partly sunny with thundershowers
Partly sunny with thundershowers
29°C
wind speed: 1 m/s E
Forecast August 25, 2019
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
29°C
wind speed: 1 m/s E
Forecast August 26, 2019
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
29°C
wind speed: 2 m/s E
Forecast August 27, 2019
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
31°C
wind speed: 1 m/s SE
Forecast August 28, 2019
day
Mostly sunny
Mostly sunny
33°C
wind speed: 2 m/s SE
Forecast August 29, 2019
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
33°C
wind speed: 2 m/s SE
Forecast August 30, 2019
day
Partly sunny
Partly sunny
30°C
wind speed: 0 m/s ESE
Forecast August 31, 2019
day
Sunny
Sunny
30°C
wind speed: 1 m/s SE