Dislokacija – Veliki Brijun – Čuvari brijunskog otočja

Koprivnički profesionalci uspješno obavljaju protupožarnu i inu aktivnost tokom ljetne turističke sezone na otoku Veliki i Mali Brijun, koji se nalaze u sklopu Javne ustanove NP Brijuni. Za Brijunsko otočje koji je Jadranski biser treba kazati da je izuzetan spoj prirodnih vrijednosti i kulturno-povijesne baštine. Blaga klima i pogodni zemljopisni uvjeti, duboko u kopno uvučeni zaljevi, osigurali su kontinuitet djelovanja čovjeka na otoku od prapovijesti do najnovijeg doba. Na relativno malom otočju, površine nešto veće od 7 kilometara kvadratnih, zabilježeno je stotinjak lokaliteta i objekata arheoloških i kulturno-povijesnih vrijednosti koji obuhvaćaju razdoblje od prvog neolitskog naselja do stvaranja mondenog ljetovališta i lječilišta početkom proteklog stoljeća te predsjedničke rezidencije koju su tijekom 25 godina prošlog stoljeća pohodili državnici čak trećine zemalja diljem svijeta, a čine to i danas.

Zajednička snimka koprivničkih vatrogasaca sa svojim šefom i Stjepanom Sušcem (prvi s lijeva) i prijatelj Slavko Frankol (prvi s desna)

Da svoj posao obavljaju profesionalno i kvalitetno najbolje govori podatak da se na ovom otoku tokom turističke sezone nalaze 17 godinu za redom i tokom godina razvili su više nego dobre odnose sa djelatnicima JU NP Brijuni, a otok poznaju kao da su tamo rođeni. Njihov dobar rad hvali ravnatelj JU NP Brijuni Eduard Kolić, a posebno to ističe šef službe nadzora i zaštite Stjepan Sušac. U četvrtoj smjeni od  29. srpnja do 12. kolovoza zatekli smo na ovom otoku profesionalce JVP Koprivnica kojima je šef Stjepan Futač, a s njime su Petar Zglavnik, Ivica Sršan i Davor Sršek. Njihov osnovni i najvažniji posao je da sve mjere protupožarne zaštite budu na najvišem nivou profesionalnosti. Osim toga njihov posao je i osiguranje heliodroma u vojarni “Penera” prilikom dolaska visokih gostiju na otok. Njih je na Velikom i Malom Briju posjetio zapovjednik JVP Koprivnica Slavko Tucaković i pohvalio njihov rad, a posebno zadovoljan bio je što su to uradili i predstavnici JU NP Brijuni.

Umjetnik Saša radi na maloj skulpturi istarskog boškarina, što sa zanimanjem prati Tucaković i Zglavnik

Posebna zanimljivost je da su se vatrogasci sprijateljili sa životinjama i pticama koje tu žive. Tako svakodnevno prilikom njihovog obroka posjećuje ih par jelena lopatara, a kreštava šojka nazvana “Pero” svoje privremeno boravište našla je na kuhinjskom elementu zabavljajući vatrogasce.

Šojka "Pero" smjestila se na kuhinjskom elementu

Još jedan novi prijatelj našao je krov pod nastambom vatrogasaca. Radi se o poznatom istarskom umjetniku Saši Matijašiću, kiparu koji izrađuje svoja djela iz stabala masline, koja njegovim malim skulpturama daju posebnu draž i toplinu. Tako je i Saša česti gost koprivničkih vatrogasaca s kojima se svakodnevno druži tokom pauze, a oni mu ponekad znaju donijeti i po neki lijepi komad masline koji brzo pretoči u skladne i lijepe skulpture, koje će izlagati na nekoj idućoj izložbi.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed