DVD Hrženica – Obilježeno 140 godina rada

U nedjelju, 27. svibnja 2012. godine prigodnom proslavom obilježena je 140. obljetnica osnutka DVD-a Hrženica, najstarijeg europskog dobrovoljnog vatrogasnog društva na selu. Pokrovitelj ove značajne vatrogasne manifestacije, u sklopu koje je pred oko 250 okupljenih vatrogasaca na uporabu slavljenicima predano vatrogasno vozilo, bio je Sabor Republike Hrvatske.

Hrženica je, zapravo, bila prvo selo u koje je izvan nekadašnjih trgovišta i gradića već 1872. godine prodrla vatrogasna ideja. Ovo se, dakako, može razumjeti: uzori su bili vrlo blizu, jer je nedaleki Varaždin osnovao «Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor» 1864. godine, a Ludbreg kao regionalno središte imao je četvrto DVD u Hrvatskoj (1869.). Svi su oni imali dovoljan razlog za to zbog čestih požara nezaštićenih domaćinstava. U Ludbregu je opomena bila najsvježija: godine 1864. izgorio je sav sjeveroistočni dio mjesta, a požarom su bili zahvaćeni i objekti starog grada pa je tom prilikom izgorjelo 67 različitih zgrada.

Osnivanje ludbreškog vatrogasnog društva izazvalo je veliki interes i u gradskoj okolici, jer su se u društvo učlanjivali i najaktivniji pojedinci iz tih sela. Tako je postao članom      DVD-a Ludbreg i Konrad Klingspoegel, učitelj iz Hrženice. Poslije trogodišnjeg iskustva u ludbreškom vatrogasnom «zboru», učitelj Klingspoegel je u Hrženici imao oduševljene osnivače Josipa Kosira, Roka Kovača, Matiju Čanakija i druge, s kojima osniva i «zbor» u Hrženici 1872. godine.

Najteže je požare DVD Hrženica imalo na pragu 20. stoljeća – 1901. i 1906. godine – kad je Društvo svojom operativnom postrojbom uspjelo lokalizirati nezapamćene požare i time spriječiti katastrofalne štete na slamom pokrivenim objektima seoskih kućanstava. Zanimljivo je kako jedan dio mjesta zbog strašnih požara i danas nosi lokalni naziv «Pustine».

Prvi svjetski rat ostavio je najdublji trag na članstvu i aktivnostima ovog vatrogasnog društva. Njegov je rad ponovno oživio 1933. godine. Poslije drugog svjetskog rata nabavljena je nova oprema (današnje kombi-vozilo kupljeno je 1975. godine). Godina 1970. posebno je značajna u povijesti Društva radi suradnje sa tadašnjom Radio-televizijom Zagreb. Naime, u ovom je selu snimljen dio popularnog humorističnog serijala «Mejaši» sa prikazom starih seoskih običaja. Serija pod nazivom «Vatrogasci» prikazala je tadašnje prilike u DVD-u Hrženica.

Veliki zamah u bližoj povijesti Društva počinje s izgradnjom postojećeg vatrogasnog doma u ranim osamdesetim godinama 20. stoljeća. U to su vrijeme ime mjesta uspješno promovirale natjecateljske desetine. Muško je odjeljenje u Varaždinu osvojilo prvo mjesto na najprestižnijem hrvatskom natjecanju vatrogasaca, «Memorijalu Mirko Kolarić».

Dosadašnje kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca i opreme marke „Mercedes“ kupljeno je povodom obilježavanja 130. obljetnice osnutka Društva. U proteklih desetak godina društvo bilježi i neke od najznačajnijih uspjeha u 140-godišnjoj povijesti. Izuzetni uspjesi ostvareni su kroz vatrogasna natjecanja s obzirom da je 6 natjecateljskih desetina sudjelovalo na više od 100 natjecanja te osvojilo više od 50 pehara. Najznačajnije ostvarenje je titula viceprvaka Kupa Hrvatske vatrogasne zajednice u 2010. godini. Zbog nedostatka financijskih sredstava za nabavu opreme,  uspostavljena je suradnja s američkom humanitarnom organizacijom International Fire Relief Mission, koja će ove godine rabljenom zaštitnom opremom opremiti 33 dobrovoljna vatrogasna društva ludbreške regije. Posljednjih je godina ostvaren veliki napredak u stručnom osposobljavanju članstva te je tako 60-tak članova osposobljeno za različita zvanja, od vatrogasne mladeži do vatrogasnih časnika.

DVD Hrženica danas je značajan čimbenik zaštite od požara i vatrogastva u općini Sveti Đurđ, odnosno na sjeveru ludbreške regije. Operativna postrojba broji 10 članova s valjanim liječničkim uvjerenjem i najnižim zvanjem „vatrogasni dočasnik“, što je zasigurno vrlo visoka razina osposobljenosti članova vatrogasne postrojbe koja nema status „središnje“ postrojbe. Uz članove operativne postrojbe djeluje i 29 izvršnih članova, 19 pričuvnih članova, 4 veterana i 53 pripadnika vatrogasne mladeži te djece. Društvo ukupno broji 115 članova.

Operativna postrojba bilježi 7 požara godišnje u prosjeku, no prošlogodišnje složene intervencije i požari gospodarskih objekta upućuju na potrebu opremanja suvremenijom opremom.

Upravo ova proslava bila je stoga prilika za nabavu novijeg rabljenog vozila za ovo Društvo. Sufinanciranjem od strane Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Općine Sveti Đurđ, VZO Sveti Đurđ i sponzora Društva kupljeno je rabljeno kombinirano vatrogasno vozilo marke «VW» za prijevoz osoba i opreme. Dodatno opremanje vozila opremom za gašenje požara organizirati će Državna uprava za zaštitu i spašavanje, s obzirom na pokroviteljstvo Sabora RH nad ovom proslavom.

Ključeve vozila zapovjedniku Društva Stjepanu Novak predao je zamjenik predsjednika Sabora Milorad Batinić. U prigodnom govoru istaknuo je tradiciju dobrovoljnog vatrogastva na području županije, kao i potrebu podrške ovakvom obliku dobrovoljnog i humanog rada.

Svojom su nazočnošću manifestaciju uveličali i Ivan Golubić, dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Mladen Vinković, pomoćnik glavnog zapovjednika RH, Milan Pavleković, zamjenik župana Varaždinske županije, Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Stjepan Kovaček, županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik VZO Sveti Đurđ, prof. Zdravko Vrbanić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin, prof. Marijan Lazar, načelnik Općine Sveti Đurđ, Kruno Meštrović, predsjednik VZO Sveti Đurđ, pripadnici 30-tak dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja sjeverozapadne Hrvatske te mnogobrojni prijatelji DVD-a Hrženica.

Nakon subotnje svečane sjednice Skupštine, nedjeljni je program protekao u znaku programa ispred Vatrogasnom doma u Hrženici. Sveta misa uz blagoslov novog kombi vozila prethodila je službenom programu za okupljene goste. Nakon mimohoda te referata tajnika Društva Ivana Debeleca o povijesnom razvoju Društva, predsjednik Društva Josip Hižak zahvalio je svima koji su tijekom prošlosti, ali posebno uoči ove manifestacije pomagali rad ovog poznatog Društva te izrazio sigurnost u daljnji kvalitetan rad baziran na nadolazećoj mladoj generaciji.

Spomenućemo kako je odlikovanje za posebne zasluge u vatrogastvu primio Pavao Kristanović, dugogodišnji vrlo aktivan član Društva. Zlatne medalje primili su Josip Bendelja, Dragutin Hižak, Ivan Stančin, Ivan Novak ml. i Ivan Sabol, dok je zlatnu plamenicu primio Stjepan Novak. Srebrne medalje primili su Zlatko Mihica, Dragutin Kraljić, Dražen Debelec i Zvonko Novak, a srebrne plamenice Josip Hižak, Miro Horvatić i Dražen Novak. Desetak članica i članova primilo je brončane odličja, dok je velik broj članova primio priznanja za aktivan rad.

 

                                                                                                   Stjepan Kovaček

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed