DVD Kuzminec – 125 godina humanog rada i djelovanja

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora i supokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i općine Rasinja u subotu 19. i nedjelju 20. lipnja Dobrovoljno vatrogasno društvo Kuzminec obilježilo je 125. godišnjicu osnutka i humanog rada. Svečanost je započela subotu svečanom sjednicom u Vatrogasnom domu i podjelom priznanja za 10 i 20 godina vjernosti društvu te uručivanjem brončanih vatrogasnih medalja zaslužnim članovima, od strane predsjednika Vjekoslava Kuharića.

Mimohod Kuzmincem

U nedjelju 20. lipnja u prijepodnevnim satima održano je svečano postrojavanje vatrogasnog ešalona u kojem je bilo 130 vatrogasaca iz dvadesetak društava iz Koprivničko-križevačke i susjednih županija. Ešalon pod zapovjedništvom Slavka Tucakovića prošao je kroz mjesto do pokrovitelja, predstavnika Hrvatskog Sabora njegovog potpredsjednika Josipa Friščića. Osim njega prisutan bio je predstavnik Županije Stjepan Behin, načelnik HVZ Željko Popović, predsjednik VZ Županije Ivan Golubić, načelnik općine Rasinja Danimir Kolman, zapovjednik Požarnog područja Koprivnica i JVP grada Koprivnice Slavko Tucaković, župnik Damir Kovačić, predstavnici udruga iz ovog mjesta, brojni sponzori i donatori te ostali uzvanici.

Svečana sjednica

Nakon svete mise u župnoj crkvi Svetog Kuzme i Damjana, koju je držao župnik Damir Kovačić. Poslije mise svečanost otvorio je predsjednik DVD-a Vjekoslav Kuharić, a referat o radu društva tokom 125. godina neprekidnog podnio je tajnik Goran Sakač. On je u svom referatu istaknuo veliku akciju mještana i vatrogasaca na gradnji Vatrogasnog doma 1936. godine, a danas je ovaj Dom jedan od bolje uređenih domova na području Županije zahvaljujući pomoći i razumijevanju Općine i VZ Županije i mještana Kuzminca. Zaslužnim članovima uručene su spomenice za 30, 40, 50 i 60 godina vjernosti društvu te vatrogasna odličja više od osamdesetak zahvalnica uručeno je svima onima koji su pomagali vatrogascima Kuzminca u njihovom radu, a uručio je Ivan Golubić, Željko Popović i Vjekoslav Kuharić. Željkko Popović nakon uručivanja priznanja pozdravio je prisutne i slavljenicima čestitao visoki jubilej, istaknuvši kako jedino vatrogasna društva opstaju toliko godina u zajedničkom gumanom radu. Naime, kako je rekao za rad vatrogasaca je vrlo jednostavna: zaštita ljudi i imovine od požara. Ivan Golubić u svojoj čestitki nije zaboravio istaknuti da je Županije po broju vatrogasaca na tisuću stanovnika prva u Hrvatskoj, ali isto tako prednjači i u radu. Josip Friščić izaslanik Hrvatskog Sabora i njegov potpredsjednik čestitao je vatrogascima istaknuvši njihovu nezamjenjivu ulogu u društvu istaknuvši da su danas vatrogasci novog ustroja, dobro opremljeni i obučeni za intervencije u najtežim akcidentnih situacijama i protupožarnoj zaštiti. Vjekoslavu Kuhariću poklonio je grab Hrvatskog Sabora. U ime općine Rasinje načelnik Danimir Kolman uz čestitku naglasio je da će općina i ubuduće pomagati rad vatrogasaca prema svojim mogućnostima što je i do sada dokazala.

Pokazna vježba u Kuzmincu

Poslije svečanog ručka održana je združena pokazna vježba pred više stotine mještana i vatrogasaca u kojoj su sudjelovali vatrogasci DVD-a Kuzminec i Rasinje te JVP grada Koprivnice.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke
Dragutin Rendić

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed