DVD Mali Bukovec – Proslavili 130 godina postojanja

Proslava 130 godina uspješnog rada DVD-a Mali Bukovec okupila je vatrogasce iz cijele sjeverozapadne Hrvatske jer se radi o proslavi jednog od temeljnih društava u cijelom ludbreškom kraju. Opće je poznata činjenica kako su vatrogasne organizacije, posebno na području ludbreške Podravine, ali i cijele kontinentalne Hrvatske, stoljetni promotori raznih inicijativa koje znatno obogaćuju društveni život. Ne odnosi se to samo na provedbu osnovne vatrogasne djelatnosti, već i na cijeli spektar drugih aktivnosti koje najčešće rezultiraju materijalnim napretkom samih organizacija, ali i jačanjem osjećaja pripadnosti vlastitoj životnoj sredini. Dobrovoljno vatrogasno Društvo Mali Bukovec nije izuzetak u toj činjenici, već je jedno od društava koje u tome prednjači. Bukovečki vatrogasci, potpomognuti s Općinom Mali Bukovec kao glavnim pokroviteljem, organizirali su prvog srpanjskog vikenda trodnevni program u povodu ove velike obljetnice.

Program je prvoga dana započet velikom bakljadom i svečanom sjednicom, pri čemu je pažnja bila usmjerena na službenu promociju monografije Društva, u kojoj je autor Stjepan Kovaček na gotovo 200 stranica opisao iznimno bogat povijesni put ovogodišnjeg Društva slavljenika.

Društvo već godinama putem vlastitog puhačkog orkestra u svojim redovima baštini i tradiciju „limene glazbe“, stoga je dobilo veliku odgovornost od strane Hrvatske vatrogasne zajednice te je u subotu održana 33. Smotra vatrogasnih puhačkih orkestara Republike Hrvatske, uz 22 orkestra iz svih krajeva Lijepe naše, odnosno gotovo 600 glazbenika koji su svi ujedno i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava. Posebne emocije u mnoštvu okupljenih gostiju pobudio je zajednički nastup svih okupljenih glazbenika u samom središtu ovoga mjesta.

U nedjelju je mještane probudila budnica, a tijekom dana održana je glavna proslava na kojoj se okupilo preko tristo uzvanika iz javnog i društvenog života te ponosni mještani Malog Bukovca. Uz predstavnike 28 DVD-ova iz cijele sjeverozapadne Hrvatske rođendanu Društva nazočili su saborska zastupnica Božica Makar, općinski načelnik Darko Marković, predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Golec, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović i njegov zamjenik Saša Lenček, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Biškup, zapovjednik VZO Sveti Đurđ i autor monografije Društva Stjepan Kovaček, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, predstavnici sponzora Društva i ove proslave, predstavnik Vatroprometa d.o.o. Marko Šintić i brojni drugi uzvanici.

Bila je ovo prilika za zahvalu svim dobročiniteljima koji su i ovoga puta izdašno pomogli Društvu ne samo glede pripomoći u organizaciji ove proslave, već i u smislu donacija za nabavu novijeg vatrogasnog vozila autocisterne s dodatnom opremom za gašenje šumskih požara. Najzaslužnijim članovima Društva uručena su odlikovanja i priznanja, a svojevrsno priznanje za životno djelo odnosno medalju Hrvatske vatrogasne zajednice za posebne zasluge primio je Dragutin Povijač, dugogodišnji zapovjednik Društva. Zlatne, srebne i brončane medalje te spomenice za više desetljeća provedenih u vatrogasnoj organizaciji primilo je 50-tak članova Društva.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Mali Bukovec samostalno je počelo djelovati 5. svibnja 1887. godine te je do sada neprekidno bilo vrlo aktivno. Društvo danas djeluje kao jedan od stupova vatrogastva ludbreške regije, dok na području matične općine predstavlja temelj cjelokupnog sustava civilne zaštite.

– Vatrogasna postrojba društva u prosjeku broji dvadesetak različitih vrsta intervencija godišnje, uz brojne druge operativne aktivnosti kroz cijelu godinu. Aktivna je i vatrogasna mladež odnosno podmladak, dok vatrogasni veterani prema tradiciji predstavljaju svoje Društvo na različitim manifestacijama, uključujući međunarodno natjecanje sa zaprežnim štrcaljkama u Svetoj Mariji – rekao je Kristijan Golec, predsjednik DVD-a, koji je dodao da članovi Društva sudjeluju na svim programima edukacije koji su dostupni te da uz aktivno članstvo Društvo broji dvjestotinjak podupirajućih članova.

Rad Društva pohvalio je i Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec, inače bivši predsjednik Društva, koji je velika podrška aktivnim vatrogascima iz Malog Bukovca.

– Općina Mali Bukovec je ponosna što ima mogućnost podupirati rad i djelovanje jednog Društva koje danas broji 130 godina i prilika je ovo da se zahvalim svim članovima DVD-a Mali Bukovec na nesebičnosti i humanom radu koji na području naše općine obavljaju besprijekorno. Posebno hvala što su u ovih trinaest desetljeća bili čuvari tradicije i kulture bukovečkog kraja. Zbog toga smo sa zadovoljstvom prihvatili pokroviteljstvo za ovu obljetnicu. Moram se zahvaliti i svim privatnim i pravnim osobama te mještanima Malog Bukovca koji razumiju potrebe te na različite načine omogućavaju stalni napredak i razvoj naših vatrogasaca. Kao što je u ovih 130 godina, tako i nadalje neka sveti Florijan čuva i štiti vatrogasce iz DVD-a Mali Bukovec.

 

Fotografije: Dražen Vađunec

Tekst: Tanja Havaić, tajnica DVD-a Mali Bukovec
February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed