DVD Novi Marof – Svečano obilježili 90 godina rada

Dana 23. rujna 1923. godine, prije točno devet desetljeća, osnovana je dobrovoljna vatrogasna četa Novi Marof, danas istoimeno dobrovoljno vatrogasno društvo. Kako i priliči tako velikoj obljetnici, novomarofski vatrogasci na svečan su način u dva dana, pretposljednjeg vikenda mjeseca rujna obilježili i proslavili svojih „prvih“ devedeset godina rada i humanog djelovanja.

Cjelokupna proslava organizirana je kao dvodnevna manifestacija pod pokroviteljstvom Grada Novog Marofa, ali i uz pomoć brojnih donatora i sponzora s područja grada, Varaždinske županije i drugih dijelova Lijepe naše te uz pomoć brojnih vatrogasnih organizacija koje su također pripomogle da se 90. godišnjica svečano proslavi.

 

Dio članstva DVD Novi Marof

Dio članstva DVD Novi Marof

U subotu 21. rujna, cjelokupno članstvo Društva, uz nekolicinu prijatelja i gostiju iz DVD-a Medulin i DVD-a Podevčevo, okupilo se u večernjim satima ispred protupožarnog centra u Novom Marofu, gdje je upriličeno prigodno snimanje i fotografiranje okupljenih. Nakon toga su svi zajedno u ešalonu pošli prema novomarofskoj župnoj crkvi gdje je  služena sveta misa za sve vatrogasce.

Po povratku u vatrogasni centar, održana je kratka svečana sjednica, na kojoj se predsjednik Društva Nedeljko Vukalović, ukratko osvrnuo na proteklih deset godina rada Društva, a potom su svim članovima i članicama uručene prigodne spomenice povodom obilježavanja 90 godina rada DVD-a Novi Marof, kao i druga pisana priznanja.

 

Upravni odbor DVD Novi Marof

Upravni odbor DVD Novi Marof

Drugi dan proslave, u nedjelju 22. rujna, započeo je ranim sviranjem budnice orkestra limene glazbe ulicama grada Novog Marofa, dok su ispred protupožarnog centra dočekivani gosti i uzvanici, koji su se odazvali pozivu na proslavu ove visoke obljetnice. Okupilo se tako više od 250 vatrogasaca i vatrogaskinja u odorama iz više od 40 dobrovoljnih vatrogasnih društva i vatrogasnih zajednica iz osam županija, članovi i članice iz slovenskih društava PGD Dragatuš i PIGD Rudnik Trbovlje, te iz češkog vatrogasnog društva SDH Holešov, s kojima novomarofski vatrogasci surađuju. Svi okupljeni potom su se u svečanom mimohodu uputili prema Kulturnom centru Ivan Rabuzin, gdje je održana svečana sjednica, kao središnji dio proslave.

Svojom nazočnošću svečanu sjednicu uveličali su i visoku gosti i uzvanici: načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, gradonačelnik grada Novog Marofa Darko Hrenić, zamjenik gradonačelnika Nedjeljko Matejak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Novog Marofa Ivica Šantek, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Tomislav Bogović, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček, počasnik predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, počasnik predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić, mnogi predsjednici i zapovjednici DVD-a, VZG-a, VZO-a te mnogi gospodarstvenici s područja grada i šire.

Svečana sjednica započela je pjevanjem državne te po prvi puta i vatrogasne himne od strane muške vokalne skupine KUD-a Marof, što je dalo posebnu notu ovoj svečanosti već na samom početku. Potom je, nakon uvodnih pozdrava, predsjednik DVD-a Nedeljko Vukalović podnio izvješće o 90 godina djelovanja ovog društva na području Novog Marofa, ali i šire.

Iz spomenutog izvješća, i cjelokupne povjesti, potrebno je izdvojiti i naglasiti kako izgleda i djeluje DVD Novi Marof danas. DVD Novi Marof uz još sedam vatrogasnih društava udružen je u VZG Novi Marof, a time i u VZ Varaždinske županije. Društvo ima aktivnu vatrogasnu postrojbu od 36 članova i pričuvnu s 10 članova. Područje djelovanja postrojbe Društva je već spomenuto teritorijalno područje grada Novog Marofa, ali i šire ukoliko se za to pokaže potreba. Po matičnoj knjizi i drugim evidencijama u DVD Novi Marof učlanjeno je 166 članica i članova u svim kategorijama članstva.

Nakon podnijetog izvješća nazočnima su se obratili načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Tomislav Bogović, tajnik Vatrogasne zajednice grada Novog Marofa Dalibor Puškadija te gradonačelnik Grada Novog Marofa Darko Hrenić. Na kraju svečanosti u ime svih nagrađenih prigodnim govorom obratio se počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Biškup.

 

Detalj sa svečane sjednice u kulturnom centru

Detalj sa svečane sjednice u kulturnom centru

U drugom dijelu sjednice, zaslužnim članovima DVD-a Novi Marof dodijeljena su visoka vatrogasna odlikovanja i ostala priznanja.

Zlatnom vatrogasnom medaljom Hrvatske vatrogasne zajednice i češkim odlikovanjem III. stupnja za međunarodnu suradnju odlikovan je Nedeljko Vukalović.

Srebrne vatrogasne medalje dodijeljene su Branku Šporčiću, Karlu Smoljancu, Ladislavu Tuku, Miroslavu Polanoviću, Dubravku Štefecu, Stjepanu Horvatu, Miroslavu Loborcu i Tomislavu Petriću. Srebrne vatrogasne plamenice dodijeljene su Željku Lackoviću, Kristijanu Kopjaru, Igoru Kopjaru i Dariu Smoljancu.

Brončana vatrogasna medalja dodijeljena je Zvonimiru Lackoviću, Mireli Loborec, Melaniji Loborec, Vjekoslavu Žugec, Antoniu Drezga, Draženu Vinceku, Davidu Harmicaru, Stjepanu Kopjaru, Tihomiru Kučeku, Draženu Đurinu, Danijelu Šarc, Koren Renatu i Mariu Šinjoriu, dok je brončana vatrogasna plamenica dodjeljena Marku Lackoviću, Ivanu Ferenđa i Marku Šafranu.

Isto tako, uručene su i vatrogasne spomenice. Spomenicu za 50 godina rada u vatrogastvu primio je Mato Šantek, dok su za 40 godina rada u vatrogastvu spomenice primili Antun Kos i Marijan Gradiščak, a koji je ujedno odlikovan i spomenicom vatrogasni veteran.

Za 30. godina rada u vatrogastvu spomenice su primili Renato Koren, Valent Šinjori i Stjepanu Kopjar, zatim za 20 godina rada u vatrogastvu Kristijan Kopjar i Dražen Vincek, dok su  spomenicu za 10 godina rada u vatrogastvu primili Marijana Kopjar, Dražen Đurin i Tihomir Kuček.

Uz navedena odlikovanja podijeljena su još druga priznanja za rad u proteklom razdoblju, a isto tako DVD-a Novi Marof je zaslužnim pojedincima, tvrtkama i organizacijama također podijelio određena priznanja, odlikovanja i plakete Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Marof. Po podjeli spomenutih priznanja, predstavnici pojedinih Društava su DVD-u Novi Marof uručili prigodne poklone povodom ove obljetnice.

Na samom kraju svečanosti, kao malo iznenađenje od strane domaćina, poznati glumac Ljubomir Kerekeš, nasmijao je do suza sve nazočne odigravši dio svoje predstave „Dimnjačar“, zaokruživši tako ovu svečanost i proslavu 90 godina rada i djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novi Marof.

 

Nedeljko Vukalović

March 2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
March 6, 2021, 3:19 pm
Mostly sunny
Mostly sunny
7°C
real feel: 7°C
current pressure: 1030 mb
humidity: 25%
wind speed: 3 m/s NNE
sunrise: 6:23 am
sunset: 5:46 pm
Forecast March 6, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
8°C
wind speed: 2 m/s NNE
Forecast March 7, 2021
day
Sunny
Sunny
10°C
wind speed: 1 m/s SSW
Forecast March 8, 2021
day
Mostly sunny
Mostly sunny
10°C
wind speed: 2 m/s NNE
Forecast March 9, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
9°C
wind speed: 2 m/s NE
Forecast March 10, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
13°C
wind speed: 0 m/s WNW
Forecast March 11, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
14°C
wind speed: 4 m/s SW
Forecast March 12, 2021
day
Rain
Rain
13°C
wind speed: 2 m/s S
Forecast March 13, 2021
day
Showers
Showers
13°C
wind speed: 1 m/s SW
Forecast March 14, 2021
day
Rain
Rain
14°C
wind speed: 1 m/s SSW