DVD Starigrad – Održana taktičko pokazna vježba

I ove, 2018. godine nastavila se veoma dobra suradnja Područne škole i DVD-a Starigrad, te su dana 11. lipnja članovi DVD-a Starigrad organizirali 18. po redu taktičko pokaznu vježbu za učenike PŠ Starigrad, na prostoru škole i Doma kulture u Starigradu. Vježbu je osmislio i veoma stručno istom zapovijedao predsjednik DVD-a Starigrad Željko Cvrtila.

Pretpostavka vježbe bila je izbijanje požara u školskoj kuhinji koji se širi na krovište zgrade.

Učenici su u pratnji učiteljica evakuirani iz učionica kroz zadimljeni prostor, na glavni ulaz škole, a voditeljica poziva Službu za zaštitu i spašavanje te prijavljuje požar. U dojavi je dobivena informacija da ima i ozlijeđenih učenika.

Na požarište su u vrlo kratkom vremenu izašli pripadnici JVP Koprivnica, pripadnici Policijske uprave koprivničko-križevačke, pripadnici Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Koprivnica i operativni članovi Vatrogasne zajednice grada Koprivnice iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Starigrad, Štaglinec, Jagnjedovec i Koprivnica.

Dolaskom na intervenciju pripadnici JVP Koprivnice nailaze na parkirano vozilo koje im priječi požarni put intervencijskim vozilima, te vrše micanje istog pomoću rolica pod kotače vozila.
Tokom vježbe vidjeli smo unutarnju navalu s jednim C-mlazom, pronalazak unesrećenih i njihovo izvlačenje iz zadimljenog prostora od strane operativnih vatrogasaca i pripadnika HGSS-a, te pružanje prve pomoći ozlijeđenima od strane članova Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Operativni vatrogasci prikazali su i vanjsko gašenje zgrade u plamenu kao i gašenje vatre koja je zahvatila krovište pomoću vozila auto ljestvi. Postavljenim vodenim štitom spriječeno je širenje požara na obližnje objekte.

U vježbi je sudjelovalo 25 članova svih službi, a korištena su vozila: JVP Koprivnica s autoljestvom i navalnim vozilom, DVD Jagnjedovec s navalnim vozilom, DVD Štaglinec s navalnim vozilom, DVD Starigrad s kombi vozilom, DVD Koprivnica s kombi vozilom, vozilo hitne pomoći, policijsko vozilo te kombi vozilo HGSS-a.

Nakon što je vatra ugašena, pristupilo se ventiliranju prostora otvaranjem prozora i postavljanjem nadtlačnog ventilatora na ulazu u zgradu, potom je škola pregledana te je ocijenjeno da je škola sigurna za daljnji rad.

Na kraju vježbe, Željko Cvrtila svima nazočnima napravio je prezentaciju zapaljenog ulja uslijed pregrijavanja i opasnosti kod gašenja vodom.

Vježbu su veoma pozorno pratili učenici područne škole sa svojim učiteljicama, mještani i članovi DVD-a Starigrad, ravnatelj škole Krešimir Grgac, predsjednica MO Starigrad Snježana Veličan, zapovjednik JVP Koprivnica Marijan Kicivoj, izaslanik župana Krešimir Škvorc, predsjednik VZG-a Koprivnice Ivan Golubić, predstavnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Međimorec, predsjdnik NK Starigrad Krešimir Belčić te prijatelj i sponzor društva Darko Frankol.

Da je vježba uspjela potvrdio je ravnatelj škole Krešimir Grgac koji se zahvalio svima koji su bili uključeni u vježbu.
Svi sudionici vježbe, od učenika do stručnih službi, ovom vježbom pokazali su visoku razinu spremnosti za reagiranje u izvanrednim situacijama.

 

 

Krešimir Juratović

 

October 2018
M T W T F S S
« Sep    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
October 23, 2018, 1:20 am
Clear
Clear
9°C
real feel: 8°C
current pressure: 1030 mb
humidity: 79%
wind speed: 2 m/s N
sunrise: 7:21 am
sunset: 5:53 pm
Forecast October 23, 2018
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
16°C
wind speed: 2 m/s NNW
Forecast October 24, 2018
day
Partly sunny with showers
Partly sunny with showers
19°C
wind speed: 9 m/s NW
Forecast October 25, 2018
day
Partly sunny with showers
Partly sunny with showers
16°C
wind speed: 2 m/s WSW
Forecast October 26, 2018
day
Mostly sunny
Mostly sunny
19°C
wind speed: 2 m/s S
Forecast October 27, 2018
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
22°C
wind speed: 5 m/s SSW
Forecast October 28, 2018
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
17°C
wind speed: 2 m/s SSW
Forecast October 29, 2018
day
Showers
Showers
20°C
wind speed: 3 m/s ENE
Forecast October 30, 2018
day
Showers
Showers
19°C
wind speed: 0 m/s SSW
Forecast October 31, 2018
day
Partly sunny with showers
Partly sunny with showers
18°C
wind speed: 1 m/s WSW