DVD Starigrad – Održana taktičko pokazna vježba

I ove, 2018. godine nastavila se veoma dobra suradnja Područne škole i DVD-a Starigrad, te su dana 11. lipnja članovi DVD-a Starigrad organizirali 18. po redu taktičko pokaznu vježbu za učenike PŠ Starigrad, na prostoru škole i Doma kulture u Starigradu. Vježbu je osmislio i veoma stručno istom zapovijedao predsjednik DVD-a Starigrad Željko Cvrtila.

Pretpostavka vježbe bila je izbijanje požara u školskoj kuhinji koji se širi na krovište zgrade.

Učenici su u pratnji učiteljica evakuirani iz učionica kroz zadimljeni prostor, na glavni ulaz škole, a voditeljica poziva Službu za zaštitu i spašavanje te prijavljuje požar. U dojavi je dobivena informacija da ima i ozlijeđenih učenika.

Na požarište su u vrlo kratkom vremenu izašli pripadnici JVP Koprivnica, pripadnici Policijske uprave koprivničko-križevačke, pripadnici Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Koprivnica i operativni članovi Vatrogasne zajednice grada Koprivnice iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Starigrad, Štaglinec, Jagnjedovec i Koprivnica.

Dolaskom na intervenciju pripadnici JVP Koprivnice nailaze na parkirano vozilo koje im priječi požarni put intervencijskim vozilima, te vrše micanje istog pomoću rolica pod kotače vozila.
Tokom vježbe vidjeli smo unutarnju navalu s jednim C-mlazom, pronalazak unesrećenih i njihovo izvlačenje iz zadimljenog prostora od strane operativnih vatrogasaca i pripadnika HGSS-a, te pružanje prve pomoći ozlijeđenima od strane članova Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije. Operativni vatrogasci prikazali su i vanjsko gašenje zgrade u plamenu kao i gašenje vatre koja je zahvatila krovište pomoću vozila auto ljestvi. Postavljenim vodenim štitom spriječeno je širenje požara na obližnje objekte.

U vježbi je sudjelovalo 25 članova svih službi, a korištena su vozila: JVP Koprivnica s autoljestvom i navalnim vozilom, DVD Jagnjedovec s navalnim vozilom, DVD Štaglinec s navalnim vozilom, DVD Starigrad s kombi vozilom, DVD Koprivnica s kombi vozilom, vozilo hitne pomoći, policijsko vozilo te kombi vozilo HGSS-a.

Nakon što je vatra ugašena, pristupilo se ventiliranju prostora otvaranjem prozora i postavljanjem nadtlačnog ventilatora na ulazu u zgradu, potom je škola pregledana te je ocijenjeno da je škola sigurna za daljnji rad.

Na kraju vježbe, Željko Cvrtila svima nazočnima napravio je prezentaciju zapaljenog ulja uslijed pregrijavanja i opasnosti kod gašenja vodom.

Vježbu su veoma pozorno pratili učenici područne škole sa svojim učiteljicama, mještani i članovi DVD-a Starigrad, ravnatelj škole Krešimir Grgac, predsjednica MO Starigrad Snježana Veličan, zapovjednik JVP Koprivnica Marijan Kicivoj, izaslanik župana Krešimir Škvorc, predsjednik VZG-a Koprivnice Ivan Golubić, predstavnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Međimorec, predsjdnik NK Starigrad Krešimir Belčić te prijatelj i sponzor društva Darko Frankol.

Da je vježba uspjela potvrdio je ravnatelj škole Krešimir Grgac koji se zahvalio svima koji su bili uključeni u vježbu.
Svi sudionici vježbe, od učenika do stručnih službi, ovom vježbom pokazali su visoku razinu spremnosti za reagiranje u izvanrednim situacijama.

 

 

Krešimir Juratović

 

November 2020
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
November 29, 2020, 8:45 pm
Clear
Clear
1°C
real feel: 2°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 80%
wind speed: 0 m/s SSW
sunrise: 7:12 am
sunset: 4:09 pm
Forecast November 29, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
6°C
wind speed: 1 m/s NNW
Forecast November 30, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
4°C
wind speed: 1 m/s NNE
Forecast December 1, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
1°C
wind speed: 2 m/s ESE
Forecast December 2, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
-2°C
wind speed: 1 m/s E
Forecast December 3, 2020
day
Flurries
Flurries
0°C
wind speed: 2 m/s ENE
Forecast December 4, 2020
day
Partly sunny
Partly sunny
4°C
wind speed: 1 m/s SSE
Forecast December 5, 2020
day
Partly sunny
Partly sunny
8°C
wind speed: 3 m/s SE
Forecast December 6, 2020
day
Mostly cloudy with showers
Mostly cloudy with showers
8°C
wind speed: 2 m/s SSE
Forecast December 7, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
8°C
wind speed: 1 m/s NW