DVD Varaždinske Toplice – Održana redovna sjednica Skupštine društva

Redovna godišnja sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Varaždinske Toplice održana je u subotu 25. siječnja 2014. godine u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama  pod predsjedanjem predsjednik DVD-a Darka Belavića. Sjednici skupštine su uz 25 članova Skupštine (od ukupno 39 člana) nazočili i ugledni gosti: Nedjeljko Mihalić, zamjenik gradonačelnice grada Varaždinske Toplice, Biserka Vlahović, povjesničarka vatrogastva, Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja, Linda Novačić, ravnateljica dječjeg vrtića „Tratinčica“, Anđelko Modrić, predsjednik VZG-a Varaždinske Toplice, Nenad Radojčić, direktror tvrtke Vatropromet d.o.o. i počasni član Društva, predstavnici vatrogasnih društava: DVD Sveta Marija, DVD Podravske Sesvete, DVD Ludbreg, DVD Trnovec, DVD Hrženica, DVD Sveti Đurđ, DVD Martijanec, DVD Rivalno, DVD Ljubešćica, DVD Gornji Kučan, DVD Bednja, DVD Brstec, DVD Visoko, DVD Donji Kneginec te predstavnici društava s područja grada Varaždinske Toplice: DVD Tuhovec, DVD Leskovec, DVD Drenovec, DVD Vrtlinovec, DVD Donja Poljana, DVD Grešćevina, DVD Jalševec, DVD Svibovec, kao i predstavnici medija.

Nakon jednoglasno usvojenog dnevnog reda i izvještaja verifikacijske komisije, slijedilo je Izvješće o radu u 2013. godini kojega je prisutnima prezentirala zapovjednica Društva Marinela Belavić. U iscrpnom izvještaju prisutne je upoznala sa svim aktivnostima koje je DVD Varaždinske Toplice provodilo u 2013. godini. Tako je operativna postrojba Društva imala pune ruke posla. Izvršene su 26 intervenicje na području grada, u kojima je sudjelovalo ukupno 170 vatrogasaca s ukupno 423 radnih sati. Obavljeno je i 89 usluga od strane 241 vatrogasca i 662 utrošenih sati  (prijevoz vode, čišćenje bunara, kanalizacije, usluge auto-ljestvom, održane 4 javne vježbe te 4 dežurstva i osiguranja). Također je napravljena i detaljna analiza financijskih troškova, koji iznose preko 219.584,00 kn. Ovim putem zapovjednica Belavić je još jednom čestitala i zahvalila svim vatrogascima koji su pružili veliku i nesebičnu pomoć braneći svoja, ali i susjedna područja te sudjelujući u akcijama koje i nisu čisto vatrogasne. Posebno priznanje dodijeljeno je i najaktivnijem članu u 2013. godini Željku Levatiću.

Operativni vatrogasci su i prošle godine upućeni na liječničke preglede. Društvo raspolaže s ukupno 24-oricom vatrogasaca koji su spremni, po svim važećim propisima vezano uz zdravstvenu i stručnu spremnost, izlaziti na intervenciju u slučaju potrebe.

U protekloj godini za potrebe Društva nabavljeno je dosta vatrogasne opreme koja zadovoljava propisani minimum, ali najvažnije je spomenuti da je nabavljeno vatrogasno kombi vozilo za prijevoz osoba.

Društvo sudjeluje na mnogim događanjima u gradu Varaždinske Toplice u službi preventivnog osiguranja te na proslavama DVD-a Trnovec (90. godina), DVD-a Svibovec (80. godina), DVD-a Visoko (120. godina), DVD-a Novi Marof (90. godina) i DVD Jalžabet (90. godina).

Članice društva sudjelovale su u međunarodnom projektu razmjene mladih „Gora 2013“ – GORA: oGenj pOgasi – bRata spAsi!,  u Gorenju nad Zrečami (Slovenija). Projekt je priređen u skladu s programom EU Mladi na djelu, a sadržaj programa u osnovi predstavlja razmjenu dobre prakse među mladim pripadnicima vatrogasnih organizacija, sport, kretanje u prirodi i zdrav život, izazov zapošljavanja za mlade iz ranjivih skupina, oblikovanje programa za najmlađe članove, međukulturna i europska dimenzija projekta, upoznavanje EU programa za mlade.

Također, tijekom 2013. godine organizirana su brojna osposobljavanja i usavršavanja vatrogasaca: osposobljavanja za „vatrogasce“ i „vatrogasnu mladež“, usavršavanje za stjecanje statusa „voditelj vatrogasne mladeži“, zatim za rukovanjem i uporabu dišnih aparata, a položen je i ispit za vatrogasca s posebnim ovlastima i odgovornostima. Društvo je sudjelovalo na brojnim natjecanjima i memorijalima, od čega je najvažnije spomenuti osvojeno 3. mjesto na 18. Natjecanju sa zaprežnim špricama u Svetoj Mariji.

Postrojba Društva je sudjelovala u javnoj vježbi na objektu OŠ Svibovec, zatim javnoj vježbi u Trnovcu, pokaznoj vježbi u dječjem vrtiću „Tratinčica“ u Varaždinskim Toplicama i OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama, dok je organiziran i posjet drugih razreda OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića u prostorije vatrogasnog doma. Ono na što se stavlja poseban naglasak je rad s djecom i mladima te se u tome smislu prošle godine radilo i na druženjima te igrama djece i mladeži te njihovih roditelja. Organiziranje su i brojne radionice: kestenijada, rezbarenje bundeva, izrada božićnih čestitki i ostala druženja. U 12. mjesecu je prvi puta održana i Mala Skupština za djecu i mladež gdje je mladež pokazala da će kroz par godina biti spremna preuzeti dužnosti u DVD-u.

Nakon izvještaja zapovjednice Belavić, svoje izvješće o radu prezentirali su i predstavnici djece i mladeži koje su sami pripremili te upoznali sve članove sa njihovim radom u prošloj godini i planovima za 2014. godinu.

Prošle godine se radilo dosta i na medijskoj promociji Društva: prilozi su objavljeni na VTV-u, zatim u Regionalnom listu, Varaždinskim vijestima, Međimurskim vijestima, Vatrogasnom vjesniku, internet portalima, a napravljena je i web stranica DVD-a.

Kada se zbroje sve aktivnosti koje su tijekom godine odrađene, dolazi se do podatka da je protekle godine u dobrovoljnom radu u DVD-u Varaždinske Toplice potrošeno više od 3367 radnih sati, što odgovara broju 1,5 zaposlenika u radnoj organizaciji.

Nakon Izvješća o radu, slijedilo je detaljno Financijsko izvješće u kojemu su prikazani financijski prihodi i rashodi u 2013. godini te Izvješće Nadzornog odbora. Sva izvješća su jednoglasno prihvaćena.

Plan rada za 2014. godinu vrlo je opširan, pred Upravni odbor u novom mandatu postavljeni su visoki kriteriji koje treba barem održati, ako ne i podići, kako bi Društvo ostalo na zavidnoj razini.

Na kraju sjednice Skupštine slijedila je pozdravna riječ gostiju te svečano uručenje priznanja za uspješan 40-godišnji rad Željku Levatiću, Dragi Hlebecu, Darku Belaviću i Božidar Šebreku,  za 20-godišnji rad Josipu Samoboru i za 10-godišnji rad Barbari Hlebec te Nikolini-Damiri Žnidarić. Podijeljene su i zahvalnice za poseban doprinos i promociji vatrogastva, dok su svečano uručene  članske knjižice novim članovima Društva, među kojima treba istaknuti gradonačelnicu grada Varaždinske Toplice Goranku Štefanić.

 

Zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice
Marinela Belavić
September 2020
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
September 29, 2020, 3:37 pm
Mostly cloudy
Mostly cloudy
17°C
real feel: 18°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 46%
wind speed: 2 m/s WSW
sunrise: 6:49 am
sunset: 6:36 pm
Forecast September 29, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
18°C
wind speed: 1 m/s W
Forecast September 30, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
20°C
wind speed: 2 m/s NW
Forecast October 1, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
21°C
wind speed: 1 m/s WNW
Forecast October 2, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
23°C
wind speed: 3 m/s SSW
Forecast October 3, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
27°C
wind speed: 3 m/s S
Forecast October 4, 2020
day
Partly sunny with showers
Partly sunny with showers
22°C
wind speed: 3 m/s S
Forecast October 5, 2020
day
Showers
Showers
22°C
wind speed: 2 m/s SSW
Forecast October 6, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
17°C
wind speed: 3 m/s SSW
Forecast October 7, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
18°C
wind speed: 3 m/s SW