DVD Veliki Raven – Društvo uspješnih vatrogasaca

Veliki Raven udaljen svega sedam kilometara od Križevaca u smjeru Zagreba, mjesto ima 86 kuća u kojima živi više od 300 stanovnika. Spominje još davne 1238. godine. Povijest govori da je ovo mjesto 1918. godine postalo sjedište općine kojemu je pripadalo 43 sela. Tragedija ovog mjesta dogodila se 21. lipnja 1888. godine kada je u velikom požaru izgorjelo 28 kuća i gospodarskih objekata. Mjesto je tada imalo 122 kuće i 642 stanovnika! Prvu spravu za gašenje požara Raven je dobio 1890. godine, a tri godine kasnije osnovano je vatrogasno društvo, koje svoju aktivnost tokom svih ovih godina nije prekidalo i drugo je najstarije društvo na području Požarnog područja Križevci. Zanimljivo je da danas svaki treći stanovnik član DVD-a Veliki Raven. Stožernog društva koje svojim radom i aktivnostima prednjači u VZ grada Križevaca, ali i šire. Društvo  ime ukupno 126 članova, a od toga jedna trećina članova su pripadnici mladeži, a dvadeset posto članova su žene.

Na zajedničkoj snimci ispred Vatrogasnog doma i garaže s lijeva na desno: Ivan Drljačić, Franjo Tepeš, Ivica Mušlek, Branka Pavlic, Dragica Mikadi, Ivan Mužić, Božica Mužić, Vladimir Mužić, Snježana Mušlek i Dragutin Mikadi

– Za naše društvo slobodno možemo kazati da je jedno od najuspješnijih stožernih društava na Požarnom području Križevaca. Planom rada za ovu godinu realiziran je kako smo zaključili na redovnoj godišnjoj skupštini. Rad na uređenju Vatrogasnog doma ove godine upotpunjen je dogradnjom garaže za još jedno vozilo i opremu. Posebno je bila posvećena pažnja nastupu i pripremama mladih natjecatelja. Nije zaboravljena i nabavka opreme, a planom je realizirano je i školovanjem vatrogasaca, odlazak na natjecanja, kao i odlazak na Marijanska svetišta u Lourdes i Mariju Bistricu, održavanjem opreme i to sve sa oko sto tisuća kuna našeg ovogodišnjeg proračuna. želim još istači da smo u natjecanju postigli zapažene rezultate i da će se ove aktivnosti i dalje nastaviti, rekao je Ivan Mužić, predsjednik društva (u trećem mandatu).

– Društvo ima pet natjecateljske desetine, koje su imale zapažene rezultate na brojnim natjecanjima, a njihov broj namjeravamo povećati. Tako aktivno se natječu desetina muške i ženske djece, muška “A” i “B” ekipa kao i ženska “B” ekipa, koje su aktivne na svim natjecanjima na našem području, županijskom i državnom natjecanju, saznali smo od zapovjednika Ivice Mušleka. On nam je rekao da ekipe osim njega treniraju i Vladimir Mužić i Ivan Drljačić.

Potpredsjednik društva Franjo tepeš u razgovoru rekao nam je:

– Naš Vatrogasni dom ima dvoranu sa 250 kvadratnih metara korisne površine, kuhinju sa oko 50 kvadratnih metara, te pripadajući sanitarni čvor i garažu sa 52 kvadratna metra u kojoj se nalazi, auto-cisterna od 5.000 litara sa opremom, traktorsku cisternu sa 3.100 litara, agregat Rosenbauer i Novica 285 jeep sa prikolicom za prijevoz opreme kao i ostalu pripadajuću opremu. Nabavili smo i 40 svečanih i radnih odora, 20 komada kombinezona i ostalo.

Ivan Mužić

U razgovoru sa vrijednim članovima društva saznali smo da ove godine nije zabilježen ni jedan požar, ali su članovi sudjelovali u gašenju tri požara na kući, gospodarskom objektu i požaru otvorenog prostora. Od aktivnosti treba istaći da su sudjelovali na natjecanju Odreda Veliki Raven održanom u Srednjem Dubovcu gdje su sa četiri natjecateljske desetine postigli zapažene i dobre rezultate, koji su postignuti i na gradskom natjecanju u Križevcima. Na kraju našeg susreta sa marljivim i dobro organiziranim vatrogascima DVD-a Veliki Raven, predsjednik Ivan Mužić rekao nam je:

– Želim ovom prilikom zahvaliti lokalnoj upravi i samoupravi na razumijevanju i pomoći koju nam pružaju posebno bi zahvalio gradonačelniku Križevaca Branku Hrgu, koji je i naš član, na pružanju svestrane pomoći kao i potpredsjedniku Županijske skupštine Ivanu Vuku, a posebno županu Darku Korenu i našem županijskom zapovjedniku Valentu Furmegu, kao i VZ grada Križevaca i Županije, te DVD-u Križevci i JVP grada Križevci, koji nas svestrano podržavaju u našem radu.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed