HVZ, Makedonija i Crna Gora- Posjet vatrogascima Makedonije i Crne Gore

U vremenu od 22. do 25. listopada u organizaciji HVZ-a organiziran je stručan i edukativni posjet vatrogascima Makedonije i Crne Gore u kojem su u ime VZ Koprivničko-križevačke županije sudjelovao predsjednik Ivan Golubić i zapovjednik Marijan Kicivoj, a ispred VZ grada Koprivnice Josip Krček. Broj sudionika bio je ograničen jer se putovalo jednim autobusom u kojem su pored predstavnika iz naše županije bili dužnosnici HVZ-a i nekoliko Županije.

Sa kolegama u Skopju

– Prvog dana putovanja u ponedjeljak 22. listopada posjetili smo profesionalne vatrogasce u Skopju glavnom gradu Makedonije. Vatrogasni zapovjednik Blagoja Menkovski prihvatio nas je u Centralnoj vatrogasnoj postaji Skopja, te dao osnovne informacije o ustroju i financiranju profesionalnih vatrogasaca u Skopju. Tako se vatrogastvo između ostalog financira iz 12 posto premija osiguranja, te dva posto od kasko osiguranja vozila. Nadležnost za vatrogastvo je na lokalnoj razini, gdje pretežno djeluju profesionalne vatrogasne postrojbe. Oko 250 vatrogasaca raspoređeno je u pet vatrogasnih postaja. Razgledali smo Skoplje koje danas ima više od pola milijuna stanovnika. Noćili smo na Ohridskom jezeru. Drugog dana krenuli smo u smjeru Albanije na putu prema Crnoj Gori.

Zajednička snimka u Tirani

Stali smo u Tirani i Skadru i vrijeme iskoristili za kraće razgledavanje ovih gradova rekao nam je Ivan Golubić pun impresija sa putovanja i nastavio: – U večernjim satima u utorak 23. listopada posjetili smo profesionalne vatrogasce u Baru najvećem gradu, općini i luci na Crnogorskom primorju, u Crnoj Gori. Zapovjednik profesionalne brigade Bar i ujedno tajnik Vatrogasnog saveza Crne Gore Velizar Čađenović predstavio je rad izuzetno dobro opremljenih barskih vatrogasaca, te četiri Dobrovoljna vatrogasna društva iz okolnih naselja grada, u kojima djeluju profesionalni vatrogasci zaposleni u vatrogasnoj brigadi Bar. Crnogorski vatrogasci se nastoje osposobiti za sve vrste vatrogasnih intervencija, te su se interesirali za zakonska rješenja u Republici Hrvatskoj kod onečišćenja opasnim tvarima. Vatrogastvo je u nadležnosti lokalne samouprave, s tim da vatrogasci očekuju određena nova zakonska rješenja. Noćili smo u Budvi, koja se smatra jednim od najstarijih naselja na Jadranu. Trećeg dana na putu za Dubrovnik razgledali smo Boku Kotorsku. Najveći zaljev Jadranskog mora, duboko je zašla pod litice Lovćena i Orjena, kao da ih je razmakla snagom vode. Boka Kotorska poznata je kao Zaljev hrvatskih svetaca, gdje je rođen sveti Leopold Mandić (u Herceg-Novom). Razgledali smo znamenitosti gradova smještenih u zaljevu Herceg Novi, Tivat i Kotor i nastavili put prema Dubrovniku odnosno prema nama najljepšem kraju – Podravini.

Dojmovi i iskustva u radu vatrogasaca u drugim državama druženje sa njima, izmjena iskustva stjecanje novih znanja i spoznaja kako rade drugi i kako ono što je najbolje primijeniti u radu kod nas. Bio je opći zaključak sudionika ovog stručnog i edukativnog posjeta dvjema prijateljskim zemljama, a dogovorena je daljnja suradnja u vidu sudjelovanja na stručnim seminarima u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

 

Izvjesitelj VZ Koprivničko-križevačke županije

Dragutin Rendić

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed