INTERVJU – Tajana Belaj najmlađa predsjednica DVD-a u Hrvatskoj

Zasigurno je činjenica da je 22-dvogodišnja Tajana Belaj najmlađa predsjednica jednog Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Hrvatskoj. Ona je predsjednica DVD-a Poljane Križevačke, društva koje u svojim redovima okuplja 103 člana u mjestu koje ima 103 domaćinstva u kojima živi oko četiristo stanovnika. Društvo aktivno djeluje u sklopu VZ grada Križevci od kojeg je udaljeno desetak kilometara. Tajana Belaj rođena je u Bjelovaru, a Osnovnu školu polazila je u Križevcima, a   Ekonomsku i Birotehničku školu u Bjelovaru. Završila je za ekonomista. Studirala je ekonomiju u Koprivnici, ali nažalost, odustala je radi objektivnih razloga. Ima čin vatrogasnog dočasnika.

Od kada ste član društva i što Vas je navelo da postanete član velike vatrogasne obitelji?

Članica sam DVD-a Križevačka Poljana sam od 6. ožujka 1999. godine, a postala sam jer se osnivala prva ženska ekipa na brentačama, te sam zajedno sa svojim prijateljicama i sestrom pristupila društvu.

Koliko je mladih članova?

Ukupan broj maloljetnih članova je 31 to su uglavnom djeca koju vježbaju na brentačama. Dok DVD broji ukupno 103 člana, sa djecom, mladeži, seniora, te počasnih i podupirajučih članovi.

Dugogodišnji planovi rada?

Svake godine društvo radi na preventivi za vrijeme žetvene sezone, redovito održavamo godišnje skupštine, sastanke, te mnogobrojne radne akcije. Društvo odlazi i u maškare, te organizira vatrogasne zabave, kako bi prikupili neka sredstva koja su nam potrebna za uređenje okoliša i samog doma. Aktivni smo i na natjecanjima, sudjelujemo svake godine sa djecom na brentačama, a od nedavno i sa “A” ekipama. Tim tempom ćemo i dalje nastaviti.

Od konkretnih planova istaknula bih da tijekom iduće 2013. godine planiramo napraviti kapelicu za kip svetog Florijana, popločiti kuhinju i sanitarni čvor, te ih i opremiti. Želja nam je riješiti problem oko legalizacije postojećih objekata i priključka na gradski vodovod. To su neki od najosnovnijih planova koja pokušavamo realizirati. Ima tu i još nekih manjih oko uređenja interijera i eksterijera koji je prepušten mašti ženskog dijela društva.

Na koji način sudjelujete kao društvo u životu mjesta?

Sa ponosom bi mogla reći da vatrogasci ujedinjuju mještane ovog mjesta. Barem jedan od članova obitelji svakog kućanstva je vatrogasac, stoga svatko na neki način pokušava doprinijeti radu društva. Za potrebe radnih akcija, mještani nam pomažu u hrani i financijski. Najveća radost i ponos kod svih nas su rezultati sa natjecanja, to je trenutak kada smo svi složni, kada se veselimo i ponosimo svojim mjestom i DVD-om. Postala je tradicija da kada dijete navrši 6 godina i kada krene u školu da se učlani u DVD i postane dio natjecateljske ekipe.

Vaša razmišljanja o budućem radu?

Mislim da su za uspjeh društva najvažniji ljudi. Da pomažu i pridonose radu društva, da ga promoviraju i budu spremni žrtvovati svoje slobodno vrijeme za njega. Temelj za uspjeh nekog društva su sloga i motivacija. Ne bih puno pričala o svojim razmišljanjima za budućnost društva, pošto je iduće godine izborna skupština i tko zna što će biti. Samo želim društvu da bude uspješno, da se ističe među ostalim društvima, da se puno radi i stvara, da ima puno djece i mladih, puno onih koji će raditi i brinuti o opstanku društva.

Suradnja sa Vatrogasnim zajednicama, društvima, lokalnom samoupravom i drugo?

Sa suradnjom sam jako zadovoljna, stoga bi se zahvalila VZ grada Križevaca, Gradu Križevcima, pojedinim privatnim poduzećima i svima onima koji nikada nisu odbili pomoći nam. Mnogi su pomogli novčanim sredstvima ali i dobrim savjetima, jer malo je dobrih ljudi, koji ne gledaju samo svoju korist nego pomažu i drugima.  Ovogodišnja proslava 120. godina DVD-a pružila mi je priliku da upoznam mnoge dobre ljude, da vidim kako funkcioniraju druga društva, koliko misle jedni na druge i koliko međusobno možemo računati jedni na druge. Nikada nije sve savršeno, ali ovom prilikom želim misliti samo na one koji su pomogli i koji su meni i društvu pružili podršku.

Pomoć donatora, nabavka opreme, edukacija članova?

Donatora baš i nemamo, barem do sada nismo imali, ali nije to ništa čudno sa obzirom koliko je svima teško i kakvo je financijsko stanje u državi. Zbog proslave koju smo imali, dobili smo zaista dobre novčane donacije, od VZŽ, VZG Križevaca i Grada Križevaca. Zatim tu su bila i neka privatna poduzeća i osobe koje su također donirale novac otkupom spomen obilježja. Što se tiče opreme svih ovih godina opremu smo uglavnom dobili ili kupili od VZ grada Križevaca, ali ove godine zbog posebne prigode od “Vatroprometa” Zagreb dobili smo četiri nove usisne cijevi, kapi i majice za natjecatelje. Od još nekih donacija istaknula bih Dragutina Ciglara, akademskog kipara koji nam je dao veliki popust kod kupnje kipa svetog Florijana i koji nam je napravio grb DVD-a. Od glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske, Slavka Tucakovića dobili smo obećanje da će nam donirati opremu (kacige, opasače, uniforme…). U svoje osobno ime i u ime društva ja se svima srdačno zahvaljujem na donacijama i pomoći. Željela bi istaći da 95 posto naših članova ima neki od završenih vatrogasnih činova, a ove godine u prostorijama vatrogasnog doma organizirali smo nastavu vatrogasaca za čin vatrogasnog dočasnika, gdje je naših 11 članova uspješno završilo nastavu. Svake godine članovi se odazivaju na ispite, pa se možemo pohvaliti da imamo veliki broj osposobljenih vatrogasaca.

Na kraju da li ste zadovoljni sadašnjim radom?

Jesam, zadovoljna sam radom društva. Iako zna biti i teških trenutaka, neslaganja i zavisti i ponekad je teško skupiti ljude i raditi nešto, ali opet sve se to zaboravi kad se vide rezultati. Ja se samo sjetim da postoje djeca koja vole ovo društvo i vole biti vatrogasci, kao što ja to volim od malih nogu i to mi daje snagu da idem dalje. Znate, nije lako uvijek biti žensko i mlada, nađu se oni koji me ne shvaćaju ozbiljno i koji me ne poštuju, a opet kad se pogleda druga strana, ipak su žene jako sposobne i uporne, ono što mi zamislimo to moramo i ostvariti, nije uzalud ona poslovica da žena drži tri kuta kuće. Ponosna sam što sam vatrogasac i predsjednica jednog takvog društva, to mi čini sretnom i ispunjenom i stoga hvala onima koji su me izabrali, koji su mi podrška, mojoj obitelji, prijateljima, dečku i hvala pokojnom predsjedniku Franji Kirinu, koji je prepoznao moje želje i ambicije i koji mi je korak po korak pružao šansu u društvu. Uvijek ću djelovati u društvu i biti vatrogasac, a nadam se da ću jednog dana ostvariti i ostale želje vezane za vatrogastvo, rekla nam je na kraju Tajana Belaj.

Inače uskoro sa svojim dečkom Markom Tomcem također predsjednikom DVD-a Cubinec misli uploviti u bračnu zajednicu. Želimo joj mnogo sreće kako u bračnom životu tako i na vatrogasnom planu kao predsjednice koja će još dugo biti ponos svog društva, mjesta u kojem živi i svima s kojima uspješno surađuje.

 

Izvjestitelj VZ Koprivničko-križevačke županije

Dragutin Rendić

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed