JU Nacionalni park Brijuni – Dvadeset godina čuvaju Brijune

“Stvoritelj je dio Zemlje naumio oblikovati prema slici Raja. Tako je nastala Istra, nalik vrtu obraslom predivnim drvećem i prostranim livadama, koji oplakuje plavo more i poziva ljude sretnom životu.  No ljubomorni vrag uništio je njegovo djelo razrezavši vreću u kojoj je anđeo nosio ostatke neiskorištenog kamenja, te se tisuće kamenih stijena prosulo po istarskoj zemlji, zemlji kontrasta, u isto vrijeme pitomoj i surovoj, plodnoj i škrtoj, sunčanoj i oblačnoj. Rastuženi anđeli su prikupili djeliće Raja preostale među rasutim kamenjem  i zaštitili ih morskim valovima. Tako su nastali Brijuni”.

Protupožarni aparati trebaju se na vrijeme servisirati

Protupožarni aparati trebaju se na vrijeme servisirati

Ova zanimljiva mitološka priča opisuje svu ljepotu Brijunskih otočja u Istri,a a tu ljepotu na natječem otoku Veliki Brijun i Malom Brijunu, čuvaju od vatre i drugih nepogoda koprivnički profesionalci točno 20. godina. Zahvaljujući njima u suradnji sa djelatnicima JU NP Brijuni nedirnuta ljepota otočja ostala je sačuvana. Kako je uobičajeno da se obljetnice obilježe tako je Brijune gdje se nalazi prva smjena profesionalnih vatrogasaca JVP grada Koprivnice i jedan dragovoljac DVD-a Rasinja. Ovu prvu smjenu koja je među ostalim radila na  servisiranju protupožarnih aparata, posjetio krajem lipnja ove godine njihov zapovjednik Slavko Lakuš, koji je za ovu priliku donio prigodne poklone svojim djelatnicima od strane donatora vatrogasaca direktora “Vatroprometa” Nenada Radojčića i drugih. Sa predstavnicima NP Brijuni vođen je razgovor o dosadašnjoj i budućoj suradnji, a razgovaralo se sa najodgovornijim osobama ravnateljem JU NP Brijuni Sandrom Dujmovićem i starim prijateljem koprivničkih vatrogasaca Stjepanom Sušcem, voditeljem službe nadzora i zaštite NP Brijuni.

Zajednička snimka sa prijateljima iz Brijuna

Zajednička snimka sa prijateljima iz Brijuna

– Da koprivnički vatrogasci ne obavljaju korektno i profesionalno svoj posao ne bi se ovdje nalazili 20 godina. Njihovo poznavanje otočja, kultura ponašanja i nastup prema gostima primjerene je za pohvalu, a posebno na Malom Brijunu za vrijeme kazališne sezone i dolaska visokih uzvanika na naše otočje, istaknuo je  Sandro Dujmović i nadodao: Velika je prednost što smo mi mislim na naše djelatnike i koprivničke vatrogasce kao i ostale iz dobrovoljnih društava postali prijatelji, a prijatelji se cijene i nikada se ne mijenjaju. Suradnja je dobra, a smatram da je možemo poboljšati boljim smještajem u prostorima gdje borave. Sa vašom gradonačelnicom Vesnom Želježnjak, predsjednikom Gradskog vijeća Zoranom Gošekom, zapovjednikom JVP grada Koprivnice Slavkom Lakušem, kao sa glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH Slavkom Tucakovićem imamo dobre odnose i vjerujem da ćemo uskoro sjesti za stol i naći rješenje boravka na ovoj dislokaciji, koje će biti kvalitetnije i bolje, zaključio je Sandro Dujmović.

Sandro Dujmović uvijek spreman na suradnju sa koprivničancima

Sandro Dujmović uvijek spreman na suradnju sa koprivničancima

Sa konstatacijama svojeg ravnatelja složio se i dugogodišnji prijatelj koprivničkih vatrogasaca i to od 1995. godine kada je preuzeo ovu dužnost u NP Brijuni Stjepan Sušac.

– Protupožarna zaštita otočja zajedno sa našim djelatnicima je više nego dobra, a posebno cijenim prijatelje iz Koprivničko-križevačke županije koji su ustvari domaćini na otoku kojeg poznaju kao svoje dvorište. S njima uspostavljena je više nego dobra suradnja, koja je nezamjenjiva u zajedničkom djelovanju ne samo na protupožarnoj zaštiti već i drugim komunalnim poslovima. Kako su postojale aspiracije nekih društva iz drugih Županija da zauzmu njihovo mjesto, smatram da je to pusta iluzija. Treba znati da se dobra i uigrana ekipa nikada new mijenja, a da bi netko zamijenio vrijedne Podravce trebalo bi proći i nekoliko godina, rekao je zadovoljno Stjepan Sušac i među ostalim naglasio da se u proračunu za iduću godinu uvrstiti i neke novine vezane za smještaj vatrogasaca na otoku Veliki i Mali Brijunu u dogovoru sa predstavnicima grada Koprivnice, koji se mogu ponositi svojim vatrogascima koji su primjer profesionalnosti, znanja, kulture i primjerenog vladanja.

Stjepan Sušac stari i provjereni prijatelj na kojeg se može uvijek osloniti

Stjepan Sušac stari i provjereni prijatelj na kojeg se može uvijek osloniti

Vatrogasce na dislokaciji Veliki i Mali Brijun: Darka Jalševca voditelja smjene, Milivoja Kokota, Dražena Jančia, Franju Domitrovića (voditelj servisa), Zvonimira Frančića i Kristijana Kenđela (DVD Rasinja) pitali smo za mišljenje o njihovom svakodnevnom radu, uvjetima, smještaju, hrani i šta rade u slobodno vrijeme?

Darko Jalševec:

– Zadovoljan sam radom i smještajem i jedan sam od najstarijih profesionalaca koji dolazi  na ovu dislokaciju već 19 godinu. Smještaj i hrana su dobri, a slobodno vrijeme koristim za odmor i kupanje u modro plavoj morskoj vodi koja oplakuje Brijune.

Milivoj Kokot

– Nemam zamjerki na posao ni na smještaj, a dobra hrana je stalno prisutna ih hotelske kuhinje. Uz kupanje volim i urediti okoliš u kojem boravimo tokom 15 dana smjene.

Dražen Janči

– Radni zadaci započinju od ranih jutarnjih sati i obavljaju se profesionalno. Da bi smještaj mogao biti bolji, mogao bi. Slobodno vrijeme osim kupanja koristim za trčanje, plivanjem igranjem stolnog tenisa…

Franjo Domitrović

– Posao treba napraviti onako kako to pravila i propisi nalažu i nije teško. U dnevnom boravku možda bi klima uređaj dobro došao, jer ljetne  temperature su sve veće i veće. Volim igrati stolni tenis i kupanje. Hrane je zadovoljavajuća.

Zvonimir Frančić

– Za boravak i rad dobri su uvjeti, ali da su malo bolji ne bi se nitko ljutio. Hrana je dobra, a slobodno vrijeme koristim za šetnju i odmor.

Kristijan Kenđel

– Zadovoljan sam poslom i smještajem, a za hanu nemam što kazati osim da je dobra. Slobodno vrijeme provodim u kupanju.

Na kraju razgovora sa našim profesionalcima Slavko Lakuš nam je rekao:

– Naši profesionalci oduvijek su dobro i profesionalno radili svoj posao. Tokom 20 godina na otoku bilo je malo zanemarivih intervencija nastalih zbog nevremena. Naši djelatnici rade održavanju prostora na Brijunima i više su nego dobri prijatelji sa svim djelatnicima NP Brijuni. Nastojat ćemo poboljšati uvjete boravaka ugradnjom klime uređaja u prostor za dnevni boravak, urediti prostor za tuširanje i još neke prostore kako bi smještaj bio primjeren, a sve to u suradnji sa rukovodećim ljudima JU NP Brijuni i naravno našom gradonačelnicom Vesnom Želježnjak i Zoranom Gošekom.

 

Izvjestitelj VZ Koprivničko-križevačke županije

Dragutin Rendić

October 2020
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
October 27, 2020, 4:15 pm
Cloudy
Cloudy
15°C
real feel: 15°C
current pressure: 1010 mb
humidity: 81%
wind speed: 2 m/s NE
sunrise: 6:27 am
sunset: 4:46 pm
Forecast October 27, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
19°C
wind speed: 2 m/s SW
Forecast October 28, 2020
day
Dreary (overcast)
Dreary (overcast)
17°C
wind speed: 1 m/s NNW
Forecast October 29, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
16°C
wind speed: 2 m/s N
Forecast October 30, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
14°C
wind speed: 1 m/s WNW
Forecast October 31, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
16°C
wind speed: 1 m/s WNW
Forecast November 1, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
14°C
wind speed: 1 m/s S
Forecast November 2, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
17°C
wind speed: 2 m/s SW
Forecast November 3, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
15°C
wind speed: 4 m/s SW
Forecast November 4, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
11°C
wind speed: 0 m/s NNW