JVP Koprivnica, JVP Križevci – Naši vatrogasci krenuli na dežurstva na priobalje

Kako je u prva četiri mjeseca ove godine bilo čak 60 posto više požara od desetogodišnjeg prosjeka, a opožareno je triput više površine. Minska polja ponovo su stala na put gasiteljima, čak trideset posto površine koju su požari poharali ove godine nalazi se u minski sumnjivom području dio je izvješća glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Mladena Jurina, koji je podnesen ovih dana Vladi RH, a u svezi priprema za protupožarnu sezonu u priobalju tokom turističke sezone. Osim toga i čelnik DUZS-a Damir Trut potvrdio je da su hrvatske snage za obranu priobalja od požara na visokom stupnju spremnosti, no i ukazao na zabrinjavajuće najave meteorologa. Naime, prema prvim najavama prognostičara, pred nama je vruće i sušno ljeto, a uz visoke temperature ide i maksimalna opasnost od požara otvorenog prostora. Tako ove godine vatrogascima iz kontinenta koji će pomagati svojim kolegama u priobalju ne će biti lako. Sve će u mnogome zavisiti od vremena, a prognostičari najavljuju dugo, toplo i suho ljeto,  najgora varijanta za vatrogasce.

Glavna pomoć zemaljskim snagama

– Najkasnije do 1. srpnja sva će vatrogasna obrana priobalja biti u punoj funkciji, kaže glavni vatrogasni zapovjednik. Zemaljske snage imat će, kao i prijašnjih godina, između 4500 i 5000 gasitelja, a, uz sadašnjih dvjestotinjak, na priobalje će s kontinenta stići još stotinu vatrogasnih vozila. U zračnim snagama bit će šest kanadera, isto toliko zračnih traktora i dva helikoptera.

Sukladno Državnom planu angažiranja vatrogasnih snaga iz kontinenta, a po zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika prva smjena vatrogasaca iz Koprivničko-križevačke županije krenut će 1. lipnja na dislokacije u priobalje, a prema zapovijesti županijskog zapovjednika Valenta Furmega i zapovjednika JVP Koprivnica. Na otok Veliki i Mali Brijun ići će šest djelatnika  JVP Koprivnica sa dva vozila, a u MUP-ovo odmaralište Valbadon kod Pule jedan djelatnik JVP Križevci i jedan pripadnik DVD-a Požarnog područja Križevci s jednim vozilom. Svi oni sa sobom trebaju imati propisanu osobnu opremu i zaštitnu opremu za gašenje požara otvorenog prostora i požara u objektima ta opremu za vezu. Smjene će trajati ukupno 15 dana. Krajem mjeseca lipnja iz naše županije krenut će vatrogasci na druge dislokacija u priobalju.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed