JVP Križevci – Pod prijetnjom vatrenim oružjem otjerani sa požarišta

Profesionalni vatrogasci križevačke Javne postrojbe nisu ni sanjali da će im prilikom izlaska na požarište životi biti u opasnosti, ali ne zbog vatre već prijetnje vatrenim oružjem.

Naime u petak 10. siječnja u ranim jutarnjim satima sata izašli su na gašenje požara obiteljske kuće u Ulici Ratarna, koji bi ubrzo i savladali jer se je radilo o manjem požaru u jednoj od prostorija stambenog objekta, da ih s njihovog posla nije otjerao muškarac naoružan pištoljem (kasnije utvrđeno da se radi o vlasniku objekta koji je i sam zapalio objekt).

Detalj sa intervencije

Dolaskom na samu lokaciju krenuli su rutinski obaviti posao, vozač je odmah počeo sa upravljanjem vatrogasnom pumpom a preostala dvojica su razvlačila vitlo za brzu navalu. Vatrogasac koji je bio kod mlaznice dolaskom do dvorišnih vrata najednom je pred sobom ugledao nepoznatog muškaraca koja je galamio, psovao a u ruci je držao pištolj uperivši ga prema njemu. Vikao je da oni nemaju tu što raditi, neka se maknu jer će ih sve poubijati. Vidjevši da se sa njim ne može komunicirati nije im preostalo ništa drugo nego se maknuti od vozila i otići na sigurnu udaljenost. Odmah su o nastaloj situaciji izvijestili operativno dežurstvo vatrogasne postaje i zatražili da na mjesto događaja odmah upute policiju. Promatrajući sa sigurne udaljenosti nastalu situaciji vidjeli su da je nepoznata osoba ušla u vozilo, te isto pokušala u nekoliko navrata pokrenuti ali najvjerojatnije zbog neznanja rukovanja njime u namjeri nije uspjela.

Po dolasku policijske ophodnje o nastaloj situaciji je obaviješteno i operativno dežurstvo policijske postaje te zatraženo djelovanje interventne policije kako bi svladali osobu. U međuvremenu se je požar proširio na dio krovne konstrukcije sa mogućnošću širenja i na okolni prostor.

Na mjesto događaja u međuvremenu su stigli i zapovjednik i zamjenik zapovjednika JVP Grada Križevaca, a malo kasnije i načelnik Policijske postaje Križevci sa svojim operativnim djelatnicima. Nisu čekali dolazak pripadnika interventne policije iz Koprivnice već su sami prišli rješavanju nastale situacije, koji su vrlo brzo uspješno riješili, savladavši i privevši nepoznatu osobu.

Tek nakon toga vatrogasci su mogli prići gašenju požara koji se je sada proširio na cijelo krovište prednjeg dijela objekta. Za nešto više od pola sata požar je stavljen pod kontrolu a sretna je okolnost da je vjetar puhao iz suprotnog smjera i nije širio požar na krovište dograđenog dijela u dvorištu.

Povratkom u vatrogasnu postaju utvrđeno je da je nepoznata osoba nogom udarila desna vrata na kabini vozila jer je na vratima bio veliki otisak čizme, a na lijevim vratima je uočena ogrebotina i udubljenje nastalo od udarca metalnim predmetom (najvjerojatnije dijelom pištolja).

Ovo je intervencija koju će dugo pamtiti svi vatrogasci vatrogasne postaje a posebice trojica koji su prvi izašli na mjesto intervencije i bili izvrgnuti prijetnjama vatrenim oružjem. Na sreću sve je prošlo bez većih posljedica, nitko u intervenciji nije stradao, nastala šteta na objektu nije velika (mogla je biti kudikamo manja da je bilo moguće odmah započeti sa gašenjem), oštećenja na vozilu su zanemariva, a tek će vrijeme pokazati kakva su “oštećenja” kod djelatnika koji su bili izloženi prijetnjama vatrenim oružjem i da li će njima trebati kakva pomoć nakon ovakvog psihičkog stresa.

Nažalost ovaj događaj dokazuje koliko ponekad i posao vatrogasca može biti opasan i da vatrogasci prilikom obavljanja svog posla pored mogućnosti da stradaju od vatrene stihije i svega ostaloga što se može naći na požarištu, mogu stradati i na ovakav neuobičajen način.

 

Zapovjednik JVP Križevci
Ivan Matosović
March 2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
March 4, 2021, 4:04 am
Cloudy
Cloudy
-1°C
real feel: 1°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 98%
wind speed: 0 m/s SW
sunrise: 6:26 am
sunset: 5:43 pm
Forecast March 4, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
16°C
wind speed: 3 m/s SW
Forecast March 5, 2021
day
Showers
Showers
12°C
wind speed: 2 m/s NW
Forecast March 6, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
7°C
wind speed: 2 m/s NNE
Forecast March 7, 2021
day
Sunny
Sunny
9°C
wind speed: 1 m/s S
Forecast March 8, 2021
day
Mostly sunny
Mostly sunny
12°C
wind speed: 1 m/s SW
Forecast March 9, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
12°C
wind speed: 1 m/s SSW
Forecast March 10, 2021
day
Showers
Showers
12°C
wind speed: 4 m/s WSW
Forecast March 11, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
13°C
wind speed: 4 m/s SW
Forecast March 12, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
16°C
wind speed: 1 m/s W