Lourdes, Francuska – Naši vatrogasci na hodočašću u Lourdes

U nedjelju 22. svibnja u Lourdesu završilo je 19. hrvatsko i 53. međunarodno vojno hodočašće, koje je održano pod geslom “Sjedinjeni u jednom Ocu i jednoj molitvi”. Na hodočašću je sudjelovalo oko 11.600 vojnika iz tridesetak zemalja te veliki broj civila. Hrvatske hodočasnike, kojih je bilo 770, predvodili su vojni biskup mons. Juraj Jezerinac, generalni vikar Vojnog ordinarijata dr. Jakov Mamić, OCD, biskupski vikar don Josip Stanić i vojni i policijski kapelani. Hodočašće je organizirao Vojni ordinarijat uz potporu ministarstava obrane i unutarnjih poslova.

Vladimir Piškor sa suprugom i Antonio Popijač sa djevojkom u Lourdesu

Zapovjednik hodočašća bio je brigadni general Tomo Medved, a njegov zamjenik komodor Tihomir Erceg. Hodočasnicima su se pridružili ministar obrane Davor Božinović i drugi visoki predstavnici MORH-a i GS OS-a, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ivica Franić te vojni izaslanik RH u Parizu pukovnik Andrija Šakić. Među sudionicima hodočašća iz Hrvatske bili su i Orkestar Hrvatske vojske i klapa HRM-a “Sv. Juraj”, koji su svojim nastupima uveličali lourdske ceremonije. Hrvatsko izaslanstvo je pred spomenikom na Trgu Peyramale odalo počast svim poginulim vojnicima. Zajedno s njima hodočastili su i hrvatski vatrogasci i povijesne postrojbe kao i pripadnici OS iz susjedne Bosne i Hercegovine. Među vatrogascima iz naše županije bio je Vladimir Piškor sa suprugom Mirjanom i Antonio Popijač sa djevojkom Silvijom. Po povratku sa hodočašća Vladimir Piškor rekao je:

Samim odlaskom na hodočašće svaki od nas očekuje da stekne nove spoznaje ili doživi nova iskustva. Hodočašće u Lourdes  Majci Božjoj Lurdskoj  je nešto posebno. Putovanje do Lurda od 2000 kilometara svojevrsna je pokora koju treba proći  da bi se stiglo u svetište koje u čovjeku budi samo pozitivne  osjećaje. Što se tamo doživi,  teško je  opisati  jer to treba osjetiti i proživjeti. Mirnoća i neka posebna energija kojom zrači svetište  u svakoj svojoj pojedinosti  je energija kojom čovjek napuni baterije  i dobije snagu da lakše prihvaća izazove svakodnevnog življenja u današnjoj stvarnosti.

Zajednička snimka svih hodočasnika u Lourdesu

Njegova pozitivna razmišljanja podijelila je i supruga Mirjana. Antonio Popijač i djevojka Silvija također su bili oduševljeni onim što su doživjeli.

– Najviše dojmila nas je sama raspoloženje u Lourdesu, gdje se gostoljubivost osjetila na svakom koraku. Središnji događaj i vrhunac hodočašća bila je međunarodna misa za sve hodočasnike, a na nedjeljnoj misi u Bazilici Pija X okupilo su se hodočasnici iz 64 zemlje svijeta i to je bio događaj koji ću dugo pamtiti, kao i Procesija s presvetim oltarskim sakramentom na Trgu Esplanade, središnjem mjestu svetišta. Susretljivost i druženje s drugim pripadnicima međunarodnog hodočašća osjećali su se na svakom koraku, bili su nezaboravni. Tako na primjer amerikanci su nas pozdravljali kada god smo se god susretali. Bili smo ponosni što smo mali Europski narod velikog srca i duše koji su bili prepoznati od dvih sudionika hodočašća, rekao nam je Antonio Popijač i njegova djevojka nakon povratka iz Lourdesa, koji će im zauvijek ostati u nezaboravnom sjećanju.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed