Francuska, Mulhouse – NEZABORAVNI DOŽIVLJAJ SA 15. MEĐUNARODNOG NATJECANJA VATROGASACA I 19. MEĐUNARODNOG NATJECANJA VATROGASNE MLADEŽI U FRANCUSKOJ

U organizaciji Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) od 14. do 21. srpnja ove godine u francuskom gradu Mulhouse održano je 15. međunarodno natjecanje vatrogasaca i 19. međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži popularno zvana “Vatrogasna olimpijada”. Hrvatska vatrogasna zajednica je na ovoj tradicionalnoj vatrogasnoj manifestaciji, koja se održava svake četvrte godine u srpnju, predstavljalo izaslanstvo od 174 članova, a ukupno je sudjelovalo 2.560 natjecatelja iz 25 zemalja. Domaćin natjecanja uz grad Mulhouse bila je Vatrogasna zajednica pokrajine Elzas a natjecanje održano je na središnjem stadionu Mulhouse. Našu Hrvatsku vatrogasnu zajednicu predstavljali su pored ostalih, potpredsjednik CTIF-a i predsjednik HVZ Ante Sanader, voditelj reprezentacije Željko Popović, član međunarodnog voditeljstva natjecanja i trener za odrasle Mijo Brlečić, prevoditelj Mario Starčević, novinski izvjestitelj Željko Jerečić te vatrogasni suci, a među njima bili su predstavnici naše županije: trener za mladež Nikola Sočev (predsjednik Savjeta za mladež HVZ) i prevoditelj za mladež Nikolina Sočev.

Obilježje olimpijade u Mulhouse

Obilježje olimpijade u Mulhouse

Svoj obol uspješnom natjecanju na Olimpijadi dali su i naši predstavnici Nikola Sočev i njegova kćerka Nikolina Sočev, predsjednik i tajnica DVD-a Koprivnica. Nakon povratka iz Francuske pitali smo ih o dojmovima sa ovog najvećeg vatrogasnog natjecanja.

Detalj sa natjecanja koji se pamti

Detalj sa natjecanja koji se pamti

– Iz Mulhousea  vraćam se sa najboljim dojmovima. Grad je više nego lijepu, a sama organizacija Olimpijade i svega ostaloga je bila na visokom nivou. Po dolasku smo u kratkom vremenu smješteni u internate i škole, a domaćini su bili vrlo ljubazni i sve nam detaljno objasnili gdje se što nalazi u gradu. Kao trener reprezentacije mladeži moram napomenuti da sam veoma zadovoljan sa postignutim rezultatima unatoč sportskoj nesreći koja nas je pratila i ozljedama, zbog čega bi spomenuo jedan nedostatak u organizaciji naše reprezentacije, a to je da bismo, baš zbog ozljeda koje nastaju tijekom iscrpljujućih treninga ekipa, ubuduće trebali sa sobom voditi fizioterapeuta koji bi natjecateljima uvijek bio pri ruci kada zatreba i da ekipe što bolje pripremi za samo natjecanje, kaže Nikola i nastavlja: – Želio bih zahvaliti svim članovima i članicama reprezentacije na uzornom ponašanju i promicanju vrijednosti Lijepe Naše, kao i voditeljstvu HVZ koja nam je omogućila ovo iskustvo i na podršci koju su mi pružili prilikom izbora za člana Odbora CTIF-a za vatrogasnu mladež, zadovoljno je istaknuo Nikola Sočev.

Nikola Sočev

Nikola Sočev

Nikolina Sočev još puna dojmova iz Francuske rekla nam je: – Nakon povratka iz Francuske i nekoliko dana odmora, koji su mi stvarno trebali, slegli su mi se dojmovi i mogu reći da mi je to bilo jedno nezaboravno iskustvo. Kao prevoditeljici za reprezentaciju mladeži tjedni raspored mi je bio pretrpan obavezama, od ranojutarnjih radnih sastanaka, treninga, olimpijade Kampa, samog natjecanja, pa do višesatnog čekanja u Mulhouseu u bolnici zbog ozljeda natjecatelja… ali opet bih sve to ponovila. Ono malo slobodnog vremena koje sam ulovila, iskoristila sam za razgledavanje bogate kulturne i povijesne baštine ovog prekrasnog grada. Domaćini su bili vrlo ljubazni prema nama i pomagali nam u svemu što nam je zatrebalo.

Nikolina Sočev

Nikolina Sočev

Prvih dan-dva je bilo manjih problema u sporazumijevanju zbog jezične barijere pa smo se sporazumijevali i rukama i nogama, ali kako se tjedan nastavljao i sve više smo se družili ta jezična barijera kao da je jednostavno nestala.  Bilo je to jedno nezaboravno iskustvo, koje će mi zbog svih divnih ljudi s kojima sam provela tjedan, ostati zauvijek u sjećanju, kazala je Nikolina Sočev.

 

Izvjestitelj VZ Koprivničko-križevačke županije

Dragutin Rendić

October 2020
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
October 28, 2020, 7:19 am
Clear
Clear
6°C
real feel: 6°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 100%
wind speed: 1 m/s W
sunrise: 6:29 am
sunset: 4:44 pm
Forecast October 28, 2020
day
Dreary (overcast)
Dreary (overcast)
17°C
wind speed: 1 m/s NNW
Forecast October 29, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
14°C
wind speed: 2 m/s N
Forecast October 30, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
14°C
wind speed: 1 m/s WNW
Forecast October 31, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
17°C
wind speed: 1 m/s WNW
Forecast November 1, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
16°C
wind speed: 1 m/s S
Forecast November 2, 2020
day
Partly sunny
Partly sunny
17°C
wind speed: 2 m/s SW
Forecast November 3, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
16°C
wind speed: 4 m/s SW
Forecast November 4, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
10°C
wind speed: 0 m/s NNW
Forecast November 5, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
11°C
wind speed: 1 m/s ESE