Održana 10. vatrogasna vježba Požarnog područja Koprivnica ”Podravina 2019.”

18. listopada 2019. godine u 15,58 sati došlo je do snažnog podrhtavanja tla uslijed čega dolazi da oštećenje komunalne i energetske infrastrukture, stambenih i gospodarskih objekata, eksploatacijskih  polja i prerađivačkih postrojenja  zemnog plina. Događaju se požari, nastaje panika koja ima za posljedicu prometne nesreće, javljaju se oštećenja instalacija i ima zarobljenih osoba u objektima.  Svi  traže pomoć , stižu brojne dojave na koje treba adekvatno reagirati.

Ovo je bio početak scenarija  terenske vatrogasne vježbe  „Podravina 2019.“ u organizaciji  VZO Legrad uz logističku potporu DVD Legrad na  području naselja Legrad. 

U ovoj zahtjevnoj i opsežnoj vježbi sudjelovala je ukupno 21 vatrogasna postrojba i to:

VZO Legrad (DVD Legrad, DVD Veliki Otok, DVD Zablatje, DVD Kutnjak-Antolovec, DVD Selnica Podravska).

VZP Drnje – Đelekovec (DVD Torčec, DVD Đelekovec).

VZO Peteranec (DVD Peteranec, DVD Sigetec).

VZP Hlebine – Koprivnički Bregi (DVD Koprivnički Bregi).

VZG Koprivnica (JVP Koprivnica, DVD Koprivnica, DVD Jagnjedovec, DVD Starigrad, DVD Draganovec, DVD Reka i DVD Štaglinec).

VZO Sokolovac (DVD Domaji).

VZO Rasinja (DVD Rasinja).

VZO Koprivnički Ivanec (DVD Koprivnički Ivanec).

Ispred VZ Koprivničko-križevačke županije  u vježbi je sudjelovao zapovjednik Zvonimir Habijan.

Na vježbi je bilo angažirano 113 vatrogasaca, 30 vozila sa pripadajućom opremom, a ista se  je odvijala u 6 odvojenih scenarija koji nisu bili unaprijed poznati učesnicima vježbe. 

Cilj ove terenske vježbe bio je uvježbavanje vatrogasnih postrojbi na velikim i kompleksnim događajima na više razina. Prije svega kroz vježbu uvježbavale su se operativne radnje na različitim vrstama intervencija, a ono što je bilo glavni cilj ove vježbe je podizanje razine osposobljenosti što se tiče zapovijedanja i koordinacije velikog broja snaga na više istovremenih intervencija.

Od kako se realiziraju vježbe Požarnog područja Koprivnica, ovo je prvi put da zadaci nisu bili poznati sudionicima vježbe kao ni zapovjednicima na vježbi. Cilj je bio da ih se potakne na razmišljanje, rješavanje problema te da vježbu što više približimo stvarnim situacijama.

U vježbi su korištenje moderne tehnologije i aplikacije; sve postrojbe su uzbunjivanje putem sustava UVI, sve su se intervencije vodile kroz UVI, lokacije intervencija su se slale putem sustava za praćenje vozila i drugih aplikacije ( WhatsApp, Viber ), a po prvi je puta tokom vježbe u našoj županiji korišten sustav veza „Tetra“.

U vježbi je formiran stožer koji je vodio cjelokupnu vježbu, te je i taj dio bio jedan vid obuke rada u stožeru.

Svim scenarijima je upravljao, i operativnim snagama zadavao dodatne zadatke i komplikacije na intervencijama, upravljački tim vježbe koji se sastojao od 4 osobe iz VZO Legrad na čelu sa zapovjednikom VZO Legrad Darkom Piškorom.

Vježba je zamišljena u 6 scenarija, gdje su na svakom scenariju, zavisno o reakciji operativnih snaga, dodavane dodatne informacije i događaji unutar scenarija.

Scenarij 1. Požar na bušotini Legrad 13, te izlijetanje i požar automobila u kanalu pokraj bušotine.

Scenarij 2. Probijanje tanka i požar na postrojenju CPS Legrad

Scenarij 3. Urušavanje i požar stambenog objekta, gdje je u toku scenarija dodan još jedan požar stambenog objekta niže uz ulicu. Posebna specifičnost ovog segmenta je što je jedna stara kuća, namijenjena za rušenje, zapaljena u kontroliranim uvjetima, tako da su vatrogasci imali vrlo realan scenarij gašenja i sanacije.

Scenarij 4. Curenje plina u Dječjem vrtiću Dabrić Legrad

Scenarij 5. Sanacija/ispumpavanje bunara za pitku vodu

Scenarij 6. Požar stare škole u Legradu: U toku probe KUDa Zrin Legrad, došlo je do eksplozije i požara u staroj školi, te je u školi ostalo zarobljeno 14 djece i voditeljica.

Realiziran je i dodatni scenarij koji unaprijed nije bio ni planiran. Radi se o požaru u stožeru vježbe kojom prilikom je izvršena evakuacija stožera i nastavljen rad istog  u terenskim uvjetima.

Upravljački tim je napravio generalne smjernice i popis snaga za pojedini scenarij, no pušteno je u velikoj mjeri samim zapovjednicima da rukovode intervencijama, traže dodanu pomoć, raspoređuju snage na intervencijama itd.

Ova vježba, prva takvog tipa unutar Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, dala je odgovore na pitanja gdje su potrebne dodatne edukacije i obuka naših vatrogasaca, kako bi bilo još spremniji odgovarati na različite zadatke i zadaće.

Terenska vježba „Podravina 2019“  završila je u 20,00 sati. Zapovjednik VZ naše županije Zvonimir Habijan postrojio je sve učesnike vježbe i predao prijavak zamjenici načelnika i načelnici Stožera civilne zaštite Općine Legrad  Kristini Turk koja je potom izvršila smotru.

Raščlamba vježbe održana je u stožeru i istoj su nazočili upravljački tim vježbe, članovi stožera i zapovjednici vatrogasnih postrojbi iz VZO, JVP, VZP i VZG koje su sudjelovale na vježbi, kojom prilikom je ocijenjeno da je vježba u potpunosti uspjela i pokazala nam smjer u kojem se dalje mora razvijati vatrogastvo našeg kraja.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije

Krešimir Juratović

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed