Potpisana tripartitna povelja o bratimljenju između DVD-a Štaglinec, DVD-a Baranjsko Petrovo Selo i DVD-a Supetar

U subotu 03. studenog 2018. godine, u Štaglincu je bilo veoma svečano, naime u Društvenom domu održano je potpisivanje tripartitne povelje o bratimljenju između DVD-a Štaglinec, DVD-a Baranjsko Petrovo Selo i DVD-a Supetar s otoka Brača.
Ovo je bilo treće potpisivanju povelje pobratimstva jer su do sada dvije povelje potpisane u svibnju u Baranjskom Petrovom Selu te u lipnju u Supetru na otoku Braču.
Povelje su  potpisali predsjednici i zapovjednici triju Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Tople riječi dobrodošlice gostima i uzvanicima uputila je predsjednica DVD-a Štaglinec Matea Golubić.

 

Detalje oko povezivanja DVD-a Štaglinec s DVD-om  Baranjsko Petrovo Selo i Supetrom, ispričao je predsjednik VZG Koprivnice Ivan Golubić. Uglavnom, tokom rata iz zavjetne crkve u Baranjskom Petrovom Selu nestao je kip svetog Lovre.  Tadašnji predsjednik društva Marko Torjanac – stariji, stupa u kontakt sa predsjednikom DVD Štaglinec Ivanom Golubićem koji je zamolio umjetnika Dragutina Ciglara da izradi dva kipa. Dragutin Ciglar se odazvao pozivu i izradio dva kipa svetog Lovre, koje su potom poklonili župnoj crkvi.

Supetar i Štaglinec povezao je bivši zapovjednik DVD-a Supetar Ivan Jakšić Žile i GVZ RH Slavko Tucaković preko nogometa, odnosno sinova nogometaša.

Druženja i poznanstva su se nastavila produbljivati obostranim posjetima na skupštinama i drugim vatrogasnim događanjima, a tako su se i upoznali Supetar i Baranjsko Petrovo Selo na skupštini u Štaglincu.

Ovo prekrasno, dugogodišnje prijateljstvo između vatrogasaca triju društava na taj je način stavljeno je na papir za sva vremena.

Svečanom činu potpisivanja uz domaćine te pobratime iz DVD-a Baranjsko Petrovo Selo i Supetra, nazočili su gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije  Goran Matoničkin, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije  Zvonimir Habijan, dopredsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Vladimir Piškor, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice Ivan Golubić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice Hrvoje Blažeković, dozapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice Branislav Pavlović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Koprivnice  Marijan Kicivoj, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivica Kramarić, inspektor za vatrogastvo Državne uprave za zaštitu i spašavanje Stjepan Lončar,  predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Mirko Jagušić, član Uprave Komunalca Goran Međurečan, počasni član DVD-a Štaglinec i umjetnik Dragutin Ciglar. Kao poseban gost i prijatelj vatrogasaca nazočio je gosp. Josip Juratović, zastupnik u njemačkom Bundestagu.

Nakon pozdravnih govora predstavnika pobratimskih vatrogasnih društava,

uslijedili su pozdravni govori gostiju, te su se tako nazočnima obratili predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice  Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske  Slavko Tucaković, gradonačelnica Grada Supetra Ivana Marković, zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

Gradonačelnik Mišel Jakšić izrazio je zadovoljstvo što se ovo potpisivanje povelje o bratimljenju i suradnji odvija  u sklopu obilježavanja 662. rođendana Grada Koprivnice, napomenuvši: drago mi je da smo ovim pobratimstvom spojili cijelu Hrvatsku, da smo prošli od Dunava, po Dravi prema Jadranskom moru. Naši vatrogasci znaju koliko znače ovome Gradu, koliko izuzetno cijenimo doprinos i naše Javne vatrogasne postrojbe, ali i svih naših dobrovoljnih vatrogasnih društava,  jer ono što stalno ponavljam, najveća organizirana snaga koju imamo u slučaju bilo kakvih elementarnih nepogoda su upravo naše vatrogasne jedinice, naši vatrogasci i vatrogaskinje, ljudi koji su spremni riskirati i svoje zdravlje i svoje živote, ali dati i puno svog slobodnog vremena za korist šire društvene zajednice da bi zaštitili stanovništvo i njihovu imovinu, zdravlje i živote”.

U završnom dijelu svečanosti domaćini su svoje goste darivali posebnim plaketama od keramike, koje je izradio umjetnik Dragutin Ciglar Lao.

 

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije

Krešimir Juratović

 

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed