PP Koprivnica, Novigrad Podravski – Vježba koja se pamti

U petak 25. svibnja u Novigradu Podravskom održana je treća taktičko-pokazna vatrogasna vježba Požarnog područja Koprivnica, koja će ostati dugo za pamćenje kako po brojnosti sudionika, tako i po učinkovitoj, organiziranoj i zanimljivom brzom djelovanju u realnom vremenu sa upotrebom najmodernije tehnike i opreme u čemu su se najviše istakli vatrogasci. Sudjelovalo je ukupno 110 vatrogasaca iz 16 DVD-a i JVP grada Koprivnice, 16 vatrogasnih vozila i 12 kombi vozila.

Detalj sa uklanjanja posljedica prometne nesreće

Vježba s e odvijala kod Osnovne škole, Dječjeg vrtića, cesti Novigrad podravski-Hlebine i sportskoj dvorani. Cilj vježbe kojom je zapovijedao Stožer zapovjedništva vježbe na čelu sa zapovjednikom Slavkom Tucakovićem te ostalim članovima. Cilj ove dobro osmišljene združene vježbe bilo je obaviti provjeru operativne spremnosti, mobilnosti i suradnju Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice i Dobrovoljnih vatrogasnih društava kroz obavljanje taktičkog zadatka, rad sa osobnom zaštitnom opremom, upotrebom izolacijskih aparata, rad i opremljenost vozila, provjeru sustava za uzbunjivanje, provjeru sustava veze na požarnom području Koprivnica, osposobljenost i obučenost pripadnika DVD-a, suradnju sa DVD-ima Koprivničko-križevačke županije, te zajednički taktički nastupi koordinacija kod većih požara i drugih akcidentnih situacija.

Uklanjanje vozila uz pomoć specijalnih uređaja

Pokazna vježba izvodila se po područjima. Pretpostavka vježbe bila je da eksplozije plinske kotlovnice Osnovne škole u 17.59 sati, koja se nalazi između objekta škole i objekta sportske dvorane, istovremeno zbog eksplozije i naleta komada krovišta, na županijskoj cesti prema Delovima (prije pruge)  došlo je do sudara dva osobna vozila. Uslijed prometne nezgode došlo je do prolijevanja benzina i akumulatorske kiseline po prometnici. Postojala je mogućnost izlijevanja goriva prema kanalu te proširenja požara na obližnje privatne objekte. U prometnoj nezgodi jedna osoba je ozlijeđena i nalaze se u osobnom vozilu. Zbog statičkog elektriciteta došlo je do požara u kanalu i zapalila se suha trava koja se može proširiti na obližnje privatne objekte, kotlovnici nogometnog kluba i drugo.

Mlazovima vodenih topova označen je kraj vježbe

Također je došlo do loma stakala na obližnjem dječjem vrtiću i sportskoj dvorani, te susjednim kućama. U osnovnoj školi, sportskoj dvorani i dječjem vrtiću bila su ugrožena djeca i osoblje pa je potrebno izvršiti evakuaciju unutarnjom i vanjskom navalom vatrogasaca.  Potrebno je zatvoriti plinski ventil kotlovnice i izvršiti izviđanje i sanaciju kotlovnice. Zbog mogućnosti proširenja požara potrebno je izvršiti gašenje istog i zaštitu okolnih objekata upotrebom raspršenih vodenih mlazova i vodenih lepeza. Zbog postojanja spremnika sa lož uljem potrebno je iste zaštititi nabacivanjem pjene.

Ivan Golubić u svom govoru nije zaboravio istaknuti da su vatrogasci najbolja dobrovoljna organizirana snaga u Hrvatskoj i radi toga uspješni u djelovanju

Sve ove pretpostavke 3. taktičko-pokazne vježbe uspješno su obavljene i na završnoj smotri vozila i svih sudionika čestitao i je načelnik opčine Novigrad podravski Mladen Mađer, a pridružio mu se u ime domaćina predsjednik DVD-a Novigrad podravski Dražen Paligač, predsjednik VZO Novigrad podravski Josip Krajačić, pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje Koprivnica Ivan Skec, a posebno na uspješnom i impresivnom izvedenoj vježbi zahvalio se i čestitao prvi čovjek županijskih vatrogasaca predsjednik Ivan Golubić.

 

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

October 2021
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
October 16, 2021, 5:17 pm
Mostly sunny
Mostly sunny
15°C
real feel: 14°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 58%
wind speed: 2 m/s NNW
sunrise: 7:11 am
sunset: 6:05 pm
Forecast October 16, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
15°C
wind speed: 1 m/s NNE
Forecast October 17, 2021
day
Mostly sunny
Mostly sunny
15°C
wind speed: 0 m/s ENE
Forecast October 18, 2021
day
Mostly sunny
Mostly sunny
16°C
wind speed: 1 m/s NNW
Forecast October 19, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
17°C
wind speed: 1 m/s S
Forecast October 20, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
19°C
wind speed: 3 m/s SSW
Forecast October 21, 2021
day
Partly sunny with showers
Partly sunny with showers
20°C
wind speed: 3 m/s SW
Forecast October 22, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
17°C
wind speed: 2 m/s SSW
Forecast October 23, 2021
day
Showers
Showers
14°C
wind speed: 1 m/s NNE
Forecast October 24, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
13°C
wind speed: 1 m/s SW