Predsjedništvo VZ Koprivničko-križevačke županije nije prihvatilo rebalans proračuna

U srijedu, 20. svibnja 2020.godine u prostoru JVP Grada Križevaca održana je zajednička sjednica Predsjedništva, Zapovjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Sjednicu je otvorio i istu vodio predsjednik po ovlaštenju Branko Vucikuja.
Sve nazočne je u ime domaćina pozdravio tajnik VZ Grada Križevaca Ivan Matosović.
Nakon što je usvojen dnevni red sjednice, manje više sve točke do rebalansa proračuna su jednoglasno usvojene.

Izraženo je veliko nezadovoljstvo svih nazočnih što na sjednici nije bilo ni jednog predstavnika Županijske uprave.
Predsjednik Vucikuja je istaknuo kako je tražen termin koji odgovara predstavnicima Županije, ali odgovora od istih nije bilo sve do danas, kad su nas izvijestili da neće doći.


Zapovjednik Zvonimir Habijan prezentirao je pregled vatrogasnih intervencija na području Koprivničko-križevačke županije, iz kojeg je bilo vidljivo da je u periodu od 1 siječnja pa do 30 travnja 2020.godine bio 83 požarnih intervencija, 99 tehničkih intervencija kao i 32 intervencije iz usluga.Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Koprivnice Ivan Golubić ustvrdio je, da je nakon pojave pandemije izazvane virusom Covid-19 naša županijska VZ ostala bez zapovjednika Zvonimira Habijana, koji je u to vrijeme manje više služio kao vozač za potrebe Županije.
Velika je kritika upućena i Županijskom stožera civilne zaštite, koji vatrogasce gotovo nigdje ne spominje i ne ističe važnost rada dobrovoljnih vatrogasaca tokom ove veoma teške i složene situacije u društvu.

Svi govornici, redom od zapovjednika VZO Kop. Ivanec Ivana Blažica, zapovjdnika VZO Peterance Darka Palaša, pa do predsjednika VZG Koprivnice Ivana Golubića konstatiraju kako su u proteklih nekoliko mjeseci za vrijeme pandemije dobrovoljni vatrogasci bili glavna snaga Civilne zaštite i velika tehnička podrška policiji te da taj rad nije dovoljno prepoznat i valoriziran.

Veliku gorčinu i nevjericu kod svih vatrogasaca izazvala je odluka Županijske uprave a potom i Županijske skupštine da rebalansom smanji proračun Vatrogasnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije za 300.000 kn, od čega se najveći dio i to 240.000 kn odnosi na nabavu neophodne vatrogasne opreme.


U veoma žustroj raspravi, Ivan Golubić je predložio da Izvršni odbor podnese ostavku zajedno s zapovjednikom.
Zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Gornja Rijeka Ivica Srbljinović, ujedno i županijski vijećnik istaknuo je da će se boriti koliko je to u njegovoj moći da se oduzeta sredstva vrate vatrogascima, a ako bude potrebno da će sudjelovati i u prosvjedu.


Zapovjednik Zvonimir Habijan je izjavio da su on i članovi Izvršnog odbora na sastanku u Županiji stavljeni pred gotov čin, naime rebalans je napravljen bez njihovog znanja i kao takav je proslijeđen svim vijećnicima za elektronsku skupštinu dosta prije 24. travnja kad je sastanak održan, i da je u svakom trenutku spreman podnijeti ostavku zajedno s članovima Izvršnog odbora.
Svi nazočni s gorčinom su prihvatili spoznaju da Izvršnom odboru kao i Predsjedništvu VZ Koprivničke-županije nije ostavljena mogućnost da ako već i mora biti rebalans proračuna za vatrogastvo, da sami odrede po kojim stavkama će se isti i napraviti.


Na kraju rasprave članovi Predsjedništva jednoglasno su donijeli odluku o ne prihvaćanju  rebalansa proračuna.

Nevjerojatno je ali i istinito, da je naša Županija smanjila financijska sredstva za nabavu neophodne vatrogasne opreme, dok nama susjedne županije i ne pomišljaju o smanjenju već rade na povećanju financijskih sredstava za potrebe vatrogastva.

U nastavku sjednice, sve nazočne je s programom i pripremama za redovne dislokacije vatrogasaca tokom 2020. godine upoznao zapovjednik Zvonimir Habijan.O narednim zadacima za provedbu Zakona o vatrogastvu, veoma iscrpno je sve nazočne  upoznao vatrogasni inspektor Stjepan Lončar.

Na kraju sjednice svi nazočni jednoglasno su podržali prijedlog da se zapovjedniku JVP Grada Koprivnice Marijanu Kicivoju dodijeli najviše vatrogasno odlikovanje Hrvatske vatrogasne zajednice ”Povelja i plaketa s likom Mirka Kolarića”.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

March 2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
March 4, 2021, 1:35 pm
Partly sunny
Partly sunny
13°C
real feel: 15°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 43%
wind speed: 3 m/s SW
sunrise: 6:26 am
sunset: 5:43 pm
Forecast March 4, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
18°C
wind speed: 2 m/s WSW
Forecast March 5, 2021
day
Showers
Showers
12°C
wind speed: 3 m/s NNW
Forecast March 6, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
7°C
wind speed: 2 m/s NNE
Forecast March 7, 2021
day
Sunny
Sunny
10°C
wind speed: 1 m/s S
Forecast March 8, 2021
day
Mostly sunny
Mostly sunny
12°C
wind speed: 2 m/s NNE
Forecast March 9, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
11°C
wind speed: 2 m/s NE
Forecast March 10, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
13°C
wind speed: 4 m/s SSW
Forecast March 11, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
14°C
wind speed: 4 m/s SW
Forecast March 12, 2021
day
Mostly sunny
Mostly sunny
14°C
wind speed: 2 m/s W