Razgovor sa mr. sig. Ivanom Matosovićem, voditeljem Inspektorata unutarnjih poslova u PU Koprivničko-križevačkoj – Vatrogastvo, sadržaj rada iskusnog profesionalca

Gotovo čitav radni vijek 53. godišnji Ivan Matosović (rođen u Koprivnici) proveo je na poslovima vezanih za i oko vatrogasne djelatnosti. Član velike vatrogasne obitelji postao je od 1968. godine kada se učlanio u DVD Križevci i u nekoliko generacija nastupao u natjecateljskim disciplinama. Viši je vatrogasni časnik i sudac. Obnašao je i obnaša brojne i značajne dužnosti u vatrogastvu. Tako je u dva mandata bio tajnik svog matičnog društva, zapovjednik, dva mandata potpredsjednik, a sada je predsjednik DVD-a Križevci. U nekoliko mandata bio je član Predsjedništva VZG Križevci, a sada je potpredsjednik. Bio je jedan od osnivača VZ Koprivničko-križevačke županije čiji je dana potpredsjednik. Obnašao je i brojne profesionalne dužnosti u vatrogastvu. Bio je zamjenik načelnika Općinskog centra za zaštitu od požara Križevci od 1987. do 1990. godine od obavlja funskciju načelnika Cnetra do 1994. godine. Ulaskom vatrogastva u MUP bio je zapovjednik profesionalnih vatrogasnih postrojbi Policijske uprave, područni zapovjednik, a zatim načelnik Odjela za zaštitu od požara i civilnu zaštitu, a od 2000. godine i danas obnaša dužnost voditelja Inspektorat unutarnjih poslova u PU Koprivničko-križevačkoj što čini značajnu kariku u povezivanju rada vatrogasnih organizacija i inspekcijskih službi. Bio je i jedan od kreatora Zakona o zaštiti od požara koji je stupio na snagu 1993. godine. Donošenjem novog Zakona o zaštiti od požara ove godine bila je prilika da razgovaramo s Ivanom Matosovićem, koji je najbolji tumač i stručni provoditelj Zakona koji je donio niz novina u svom sadržaju u odnosu na prethodni.

Ivan Matosović na svom radnom mjestu PU Koprivničko-križevačkoj

– Što je bitno u novom Zakonu?

– Zakonom je dana mogućnost i vatrogasnim organizacijama da sudjeluju u dokumentima koji su bitni za sigurnost građana kako na državnoj razini tako i u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Na državnoj razini radi se o Nacionalnoj strategiji zaštite od požara, Nacionalnom planu djelovanja zaštite od požara, Izvješću o stanju zaštite od požara u Republici Hrvatskoj i Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku.

– Na lokalnom nivou?

Na lokalnoj i područnoj razini radi se o procjenama ugroženosti od požara kod kojih nadležna vatrogasna zajednica daje prethodno mišljenje na dio koji se odnosi na organizaciju vatrogasne djelatnosti i ustroj i opremanje vatrogasne postrojbe sukladno posebnim mjerilima koja se propisuju temeljem Zakona o vatrogastvu.

– Koje još novine donosi novi Zakon, a potrebno je da znaju svi u vatrogasnoj obitelji?

– Novost u zakonu je i godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara koji se u jedinicama lokalne samouprave (gradovi i općine) donosi na temelju takvog plana županije. Županija takav plan donosi uz sudjelovanje nadležne policijske uprave i vatrogasne zajednice županije. Ovim zakonom isto tako dana je mogućnost vatrogasnim postrojbama da mogu ugovorno preuzeti      organiziranje vatrogasne službe u pravnim osobama koje su kategoriziranje u prvu i drugu kategoriju ugroženosti od požara ukoliko to ne utječe na osnovne zadaće i odgovornosti vatrogasne postrojbe prema propisu iz Zakona o vatrogastvu

– Zakonom se znatno olakšava rad vatrogasnih postrojbi?

– Da. Ponovo je dana mogućnost jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave da uz prethodnu suglasnost nadležne policijske uprave mogu propisati da određene poslove kontrole provedbe propisanih mjera zaštite od požara provode vatrogasne postrojbe ili vatrogasne zajednice na svom području.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed