REPORTAŽA: DVD Domaji – Primjer kako se može i treba raditi

Samo entuzijazam i volja za humanim i radom u vatrogastvu može dati rezultate, koji se cijene i poštivahu kao što je to slučaj u malom, ali vrijednom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Domaji u mjestu sa svega 170 stanovnika i 53 kućanstava na blagim padinama Kalničke gore petnaestak kilometara udaljeni od Koprivnice. To je stožerno društva osnovano 10. siječnja 1957. godine, djeluje u sklopu VZ općine Sokolovac i jedno je od najaktivnijih od šest društava Vatrogasne zajednice. Svako domaćinstvo ima po jednog člana vatrogasnog društva koje ukupno broji 75 članova. Vozni park društva nije onime čime bi se mogli posebno ponositi vatrogasci, ali navalno vozilo TAM 125 TG, agregat OHV, te kombi Fiat Ducati čine osnovicu voznog parka, a tu je i deset kompleta interventne opreme, a sve to ne bi ništa značilo da nema velikog entuzijazma, koji krase vatrogasce, a to je ono pravo, okosnica za postojanje. U sklopu društva djeluju tri mješovite ekipe djece, mladeži i muška i ženska “A” ekipe. One bilježi zapažene rezultate na natjecanjima. Zanimljivo da sve što rade sa velikom voljom i godišnjim financijskim planom od oko 20.000 kuna!

Obnovljeni i novo obojan kombi ponos je ovih skromnih vatrogasaca

– Nedavno nabavili smo kombi Fiat Ducati za prijevoz opreme i članova. Sami smo sakupili novac za njegovo bojenje a morat ćemo i zatamniti prozore na kombiju, kaže uz osmijeh mladi predsjednik društva Alen Radić, čiji je otac bio također predsjednik, on objašnjava: – Naime u nedostatku opreme na natjecanjima prisiljeni smo da muška ekipa posuđuje ženskoj ekipi odore pa se one presvlače u kombiju na mjestima natjecanja. Želio bi naglasit da je naše društvo pokretač svih akcija u mjestu, a u zadnje tri godine to činimo zajedno sa aktivom žena.

Alen Radić, predsjednik

– U ovim toplim ljetnim danima mnoga naša domaćinstva ostala su bez vode pa naša cisterne opskrbljuje one koji nemaju vode i slabijeg su imućnog stanja, a isto tako dovozimo pitku vodu i OŠ Sokolovac. Do sada imali smo osam požara od toga sedam otvorenog prostora i jednog gospodarskog objekta. Za požare krivi su ljudi, ali do sada nitko nije odgovarao. Naš plan i zadatak je da se što više radi na preventivi i protupožarnoj zaštiti, saznali smo od zapovjednika Dejana Bana.

Dejan Ban, zapovjednik

Društvo je prije nekoliko godina započela sa radovima vatrogasnog spremišta. Radovi su započeli i stali.

– Nismo naišli na nerazumijevanje naše lokalne uprave i samouprave, kaže nam tajnik Bolto Talan i nadodaje. – Trebali bi tisuću do dvije tisuće kuna kako bi izgradili betonske zidove za vatrogasno spremište, koje je će se graditi ukopano u malo brdo u središtu mjesta. Želim istaći da usprkos problemima financijske prirode, znamo se družiti i sudjelovati na raznim susretima sa prijateljskim susjednim društvima i sa nekoliko društava iz susjedne Međimurske županije, ali ta putovanja uglavnom financiramo vlastitim sredstvima. Želim istaći i dobru suradnju sa VZO i VZŽ.

Talan Bolto, tajnik

Na kraju posjete društvu koje vode mladi ljudi zaželjeli smo im više sreće i razumijevanja od onih koji im mogu pomoći da ovi vrijedni vatrogasci uspiju u ostvarenju svojih planova na dobrobit zajednice u kojoj žive i rade.

 

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

January 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
January 22, 2022, 7:30 am
Flurries
Flurries
-2°C
real feel: -8°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 60%
wind speed: 3 m/s SW
sunrise: 7:26 am
sunset: 4:43 pm
Forecast January 22, 2022
day
Sunny
Sunny
3°C
wind speed: 3 m/s NNW
Forecast January 23, 2022
day
Flurries
Flurries
3°C
wind speed: 1 m/s NW
Forecast January 24, 2022
day
Partly sunny with flurries
Partly sunny with flurries
2°C
wind speed: 1 m/s SSE
Forecast January 25, 2022
day
Cloudy
Cloudy
3°C
wind speed: 2 m/s SW
Forecast January 26, 2022
day
Cloudy
Cloudy
4°C
wind speed: 2 m/s NW
Forecast January 27, 2022
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
6°C
wind speed: 1 m/s WNW
Forecast January 28, 2022
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
6°C
wind speed: 1 m/s NNW
Forecast January 29, 2022
day
Showers
Showers
6°C
wind speed: 1 m/s WNW
Forecast January 30, 2022
day
Partly sunny
Partly sunny
9°C
wind speed: 1 m/s SW