Svečana proslava 130. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasno društva Đelekovec

Za proslavu 130. obljetnice osnutka i humanitarnog rada, članovi DVD-a Đelekovec pripremali su se nekoliko mjeseci, a sama svečanost održana je kroz dvodnevni program, u petak 25. i u subotu 26. svibnja 2018. godine.

Nakon mise u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i svečane sjednice Skupštine Društva održane u petak u Društvenom domu ”Pajo Kanižaj”, kojom prilikom su jednom dijelu članova društva i sponzora uručena vatrogasna priznanja, zahvalnice i prigodni darovi.

Subotnji  je svečani dio protekao u znaku programa ispred Društvenog doma ”Pajo Kanižaj”. Svečanost je nastavljena u 06,00 sati budnicom, kojom prilikom su članovi društva  prolazili svim đelekovečkim ulicama i budili svoje sumještane limenom glazbom. U svečanim odorama goste i uzvanike dočekivalo je svečano odjeljenje DVD-a Đelekovec, koje je predvodio zamjenik zapovjednika Ivica Šipek.

U sklopu proslave upriličen je svečani mimohod u kojem je sudjelovalo 150 vatrogasaca. Mimohod vatrogasaca je započeo u 11 sati formiranjem ešalona na prostoru ispred Društvenog doma i kretao se kroz većinu ulica samog Đelekovca. Mimohod je predvodio zapovjednik VZO Đelekovec-Drnje Marko Barić, koji je podnio prijavak načelnici Općine Đelekovec Štefici Sirutki.

Svojom nazočnošću proslavu su uveličali, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin, ujedno i izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, načelnica Općine Đelekovec Štefica Sirutka, saborski zastupnik Mladen Mađer, zamjenica zapovjednika JVP Koprivnica Jasminka Jakupec, inspektora zaštite od požara u PUZS-u Stjepan Lončar, predsjednik Općinskog vijeća Općine Đelekovec Jerko Kvakan,  pripadnici 12 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja sjeverozapadne Hrvatske te mnogobrojni gosti i prijatelji DVD-a Đelekovec.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom Općine Đelekovec, te pod supokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, VZO Đelekovec-Drnje i Zorana Jajetića. Članovi DVD-a i izaslanstvo Općine Đelekovec, položili su vijenac na mjesnom groblju i zapalili svijeće za sve preminule vatrogasce. Nakon intonacije himni i minute šutnje, pozdravnu riječ gostima i uzvanicima uputio je predsjednik DVD-a Đelekovec Marijan Posavec.  Izvješće o samom radu i aktivnostima Društva u proteklih 130. godina pročitala je Paula Mađerić.

Uslijedili su pozdravni govori gostiju pa su se tako nazočnima obratili zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Goran Matoničkin, saborski zastupnik Mladen Mađer, načelnica Općine Đelekovec Štefica Sirutka, inspektora zaštite od požara u PUZS-u Stjepan Lončar i Ivana Legemec iz firme KL Protektion.

Uvaženi gosti, veoma su pohvalno govorili o dosadašnjem, veoma kvalitetnom radu Društva, zahvalivši se svima na dobroj i korektnoj suradnji. Izaslanik HVZ-a Goran Matoničkin DVD-u Đelekovec uručio je Povelju – Gjure S. Deželića,  Hrvatske vatrogasne zajednice.

U završnom dijelu svečanosti dodijeljena su vatrogasna priznanja i nagrade mnogim članovima Društva, koja im je uručio Goran Matoničkin, od kojih je njih troje primilo Vatrogasne spomenice za 50 godina vatrogasne aktivnosti i to Dragutin Sabolić, Tomo Kolarić i Vlado Rašanec. Odlikovanje za posebne zasluge u vatrogastvu primio je Marijan Posavec, dugi niz godina veoma aktivan član i predsjednik Društva.

Prigodne nagrade dodijeljene su pokroviteljima i sponzorima u znak zahvale za pomoć i svesrdnu podršku Društvu, iste su dobili Općina Đelekovec, Hrvatska vatrogasna zajednica, Koprivničko-križevačka županija, Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje- Područni ured Koprivnica, VZO Đelekovec-Drnje, JVP Koprivnica, Firma KL Protektion i Zoran Jajetić.

Cijeli program svečanosti veoma kvalitetno je vodila Jelena Dolenec. Po završetku službenog dijela svečanosti, slavlje je nastavljeno uz ručak, zvukove popularnih pjesama i ples.

 

Tekst i fotografije: Krešimir Juratović

 

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed