Taktičko-pokazna vatrogasna vježba Vatrogasne zajednice Općine Novo Virje

U nedjelju, 4. kolovoza 2019. godine na izletištu Čarda u Novom Virju, održana je taktičko-pokazna vatrogasna vježba u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Novo Virje.
Vatrogasna zajednica Općine Novo Virje utemeljena je 1997.godine, u njenom sastavu djeluju DVD Crnec, DVD Drenovica i DVD Medvedička s ukupno 140 odraslih te s 50-tak mladih članova.

Cilj vježbe bio je da se u približno stvarni uvjetima provjeri mobilnost i mogućnosti tokom združenog nastupa, komunikacija tokom intervencije te provjera opreme DVD-ova unutar zajednice kao i suradnja s prijateljskim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

Pretpostavka vježbe bila je da je došlo do sudara dva osobna vozila od kojih je u jednom ostala zaglavljena unesrećena osoba. Vozila su se nakon određenog vremena zapalila a požar se proširio na obližnje odlagalište smeća koje se nalazi uz rubne dijelove šume, uz opasnost nastanka požara golemih razmjera.

Dolaskom do mjesta događaja zapovjednik VZO Novo Virje Mateo Živko, vrši procjenu situacije i pored društava iz sastava zajednice u pomoć poziva DVD Virje i JVP Đurđevac.

Pripadnici JVP Grada Đurđevca dolaze na intervenciju tehničkim vozilom, pružaju prvu pomoć unesrećenoj osobi. Pomoću moderne opreme otvaraju vrata na smrskanom vozilu, veoma pažljivo izvlače unesrećenu osobu i istu na nosilima odnose na sigurniju lokaciju.
U međuvremenu nastaje požar na vozilima koji se pretvara u buktinju, širi se na obližnje odlagalište smeća i prijeti rubnim dijelovima šume.

Na mjesto požara stižu članovi DVD-a Crnec i DVD-a Virje.
Članovi DVD-a Crnec dolaskom na mjesto požara, pristupaju gašenju požara otvorenog prostora pomoću auto cisterne i s uspjehom su ugasili požar na odlagalištu smeća.
Dolaskom na požar kratkim navalnim vozilom, pripadnici DVD-a Virje uz pomoć suvremene tehnike i pjene pristupili su gašenju požar na oba zapaljena osobna vozila, kojeg su veoma stručno i kvalitetno ugasili nakon samo nekoliko minuta.

Vježbu je veoma dobro vodio i njome zapovijedao zapovjednik VZO Novo Virje Mateo Živko.


Pripadnici DVD-ova i JVP-a pokazali su zavidnu spremnost za reagiranje u izvanrednim situacijama te su prisutni gosti i mještani uživali u izvedbi operativaca DVD-a Crnec, DVD-a Virje i JVP-a Đurđevac, nagradivši ih na kraju gromoglasnim pljeskom.

Vježbu su veoma pozorno pratili načelnik Općine Novo Virje Branko Mesarov te mnogobrojni gosti i mještani Novoga Virja.
Kroz razgovor, načelnik Mesarov je iskazao veliko zadovoljstvo viđenim, pohvalio je ”svoje” vatrogasce na uloženom trudu i zalaganju kako u realizaciji vježbe tako i u svekolikom radu, napomenuvši da je svjestan da je oprema stara i da su financijska sredstva koja se dodjeljuju vatrogascima nedostatna, poglavito za kupnju nove opreme. Na kraju razgovor načelnik je obećao da će kroz slijedeći proračun općine doći do povećanja financijski sredstava za potrebe vatrogasaca.

Po dobro izvedenoj vježbi svi vatrogasci nastavili su se družiti te su i ovom prilikom pokazali veliko prijateljstvo kako tokom intervencije tako i u opuštenoj atmosferi.

Nakon taktičko-pokazne vježbe, održana je vježba podmlatka i mladeži u kojoj je sudjelovao veliko broj ekipa vatrogasnog podmlatka i jedna ekipa mladeži. Sam rezultat, bio je u drugom planu, svi učesnici bili su pobjednici a medalje im je podijelio zapovjednik Mateo Živko.

Poslije vježbi mladih vatrogasnih snaga Novog Virja, svoje sposobnosti kroz vježbu brze navale pokazali su operativni članovi, pripadnici DVD-a Crnec, DVD-a Drenovica i DVD-a Medvedička.

Svoje prijatelje, mještane i goste vatrogasci/domaćini su, već uobičajeno, počastili prigodnim domjenkom uz koji su se svi s veseljem nastavili družiti još dugo, dugo.

Velik broj članova podmtaka, mladeži i mladih vatrogasca zalog su za svijetlu budućnost vatrogastva u ovom prekrasnom  podravskom kraju.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

March 2021
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
March 4, 2021, 1:45 pm
Partly sunny
Partly sunny
15°C
real feel: 16°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 38%
wind speed: 3 m/s SW
sunrise: 6:26 am
sunset: 5:43 pm
Forecast March 4, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
18°C
wind speed: 2 m/s WSW
Forecast March 5, 2021
day
Showers
Showers
12°C
wind speed: 3 m/s NNW
Forecast March 6, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
7°C
wind speed: 2 m/s NNE
Forecast March 7, 2021
day
Sunny
Sunny
10°C
wind speed: 1 m/s S
Forecast March 8, 2021
day
Mostly sunny
Mostly sunny
12°C
wind speed: 2 m/s NNE
Forecast March 9, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
11°C
wind speed: 2 m/s NE
Forecast March 10, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
13°C
wind speed: 4 m/s SSW
Forecast March 11, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
14°C
wind speed: 4 m/s SW
Forecast March 12, 2021
day
Mostly sunny
Mostly sunny
14°C
wind speed: 2 m/s W