U Torčecu održana svečana primopredaja i blagoslov vatrogasnog vozila

.

U petak, 10. prosinca 2021. godine u Torčecu ispred Društvenog doma, Dobrovoljno vatrogasno društvo Torčec svečanom je primopredajom predstavilo novo dobiveno vatrogasno pick-up vozilo Ford Ranger. Na samo početku sve nazočne je pozdravio predsjednik DVD-a Torčec Zvonimir Legemec, zahvalivši se Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i
glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću, Općini Drnje, Vatrogasnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije, tvrtki za proizvodnju vatrogasnih vozila DuTrax d.o.o. kao i svima ostalima koji su pomogli da se navedeno vozilo dobije i nadogradi. Nazočnima su se potom obratili uzvanici: načelnik Općine Drnje Petar Dombaj, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, koji su svi redom veoma pohvalno govorili o radu i aktivnostima članova DVD-a Torčec. Pored govornika, svojim dolaskom svečanu primopredaju uveličali su i zapovjednica JVP Grada Koprivnice Jasminka Jakupec, načelnik stožera civilne zaštite Općine Drnje Nikola Grčić i Zoran Gašpar, predstavnik tvrtke Šaran 2.

.

S vozilom i nadogradnjom istog sve nazočne je upoznao zapovjednik društva Marko Barić. Vozilo vrijedno 236.000 kuna dobiveno je od Hrvatske vatrogasne zajednice, a isto je financirano iz sredstava naknade za općekorisne funkcije
šuma Ministarstva poljoprivrede. Samo vozilo nadograđeno je vitlom za samoizbavu snage 5.5 t, dodatnom feder platom poradi povećanja nosivosti vozila, olimljenjem zadnjeg tovarnog prostora, zaštitom od udaraca rotirajućeg svijetla kao i ugradnjom digitalne radio stanice. Također, posebno je napravljena modularna nadogradnja otvorenog tipa s  visokotlačnim modulom za gašenje požara opremljenim sa spremnikom vode kapaciteta 300 litara, 20 litara pjenila, navalnim vitlom 80m, motornom pumpom 60/40 te opremom: metlanice, kramp, vile, hidrantski nastavak, ključ za podzemni hidrant, puhač Cifarelli, motorna pila Husqvarna , “C” i “D” cijevi, mlaznica za D cijevi, rotirajuće led svjetlo, naprtnjače, vatrogasni aparat P6. Za kompletna nadogradnja vozila izdvojeno je dodatnih 190.000 kuna, te je njegova sadašnja vrijednost oko 426.000 kuna. Prednost ovog vozila je da se jednostavnim izvlačenjem modula dobiva prazan tovarni prostor i mogućnost izrade još jednog ili više modularnih nadogradnji opremljenih za neke druge vrste intervencija.

.Vozilo je blagoslovio župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije Drnje Mario Kaniški.
Kako bi isprobali vozilo i visokotlačni modul, vatrogasci su izveli pokaznu vježbu gašenja požara vodom, koristeći vitlo s D cijevi i pištolj mlaznicu s nastavkom za pjenilo a u istoj su sudjelovali operativni članovi društva. Ovim vozilom, sama razina zaštite od požara u Općini Drnje dignuta je na jednu novu, višu razinu.

.


Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed