Varaždinski vatrogasci na Vatrogasnoj olimpijadi CTIF-a u Francuskoj

Francuski grad Mulhouse bio je domaćinom 15. Međunarodnog natjecanja vatrogasaca  i 19. Međunarodnog natjecanja vatrogasne mladeži, manifestacije puno poznatije pod nazivom „Vatrogasna olimpijada“. U ovom najprestižnijem vatrogasnom natjecanju natjecanju, a koje je među najbolje ocijenjenima bilo upravo u Varaždinu 2005. godine, ove se godien održavalo od 14. do 21. srpnja. Republika Hrvatska bila je zastupljena s 15 odjeljenja odnosno ukupno oko 170 članova reprezentacije. Najbolji rezultat odnosno prvo mjesto i zlatnu medalju u „A“ kategoriji među profesionalnim vatrogasnim postrojbama postigla je JVP Kutina, dok su njihovi kolege iz JVP Grada Čakovca u B kategoriji osvojili 2. mjesto i srebrnu medalju. U natjecanju žena u A kategoriji predstavnice DVD-a Zaprešić osvojile su   treće mjesto i brončanu medalju. Ukupno najuspješnija bila je slovenska reprezentacija, osvojivši impozantan broj od osam medalja. Najbolje rezultate postigli su članovi PGD-a Hajdoše osvojivši čak tri zlatne medalje i to u ženskoj A i B kategoriji te muškoj B kategoriji.

Za provedbu natjecanja bilo je angažirano i 13 vatrogasnih sudaca iz Republike Hrvatske, među kojima 2 predstavnika Varaždinske županije. Nakon sudjelovanja na prethodnim Vatrogasnim olimpijadama u različitim ulogama, po prvi je puta posebno odgovornu dužnost glavnog suca na vježbi za seniore imao Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Dužnost suca na štafetnoj utrci za seniore na svojoj 7. Vatrogasnoj olimpijadi također po prvi puta imao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček. Ovoga je puta izostao nastup natjecateljskih odjeljenja s područja Varaždinske županije, s obzirom na vrlo jaku konkurenciju i nedostatak sportske sreće na prethodnom nacionalnom izlučnom natjecanju.

ctif2013a

S obzirom na dugogodišnji rad u tijelima Međunarodnog udruženja vatrogasnih i spasilačkih službi, poznatijeg pod skraćenim nazivom „CTIF“, medalju za zasluge od strane ove najprestižnije svjetske vatrogasne asocijacije primio je Stjepan Kovaček, zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Medalju mu je pred predstavnicima vatrogasnih organizacija iz 20-tak zemalja svečano službeno uručio predsjednik Odbora voditelja vatrogasne mladeži Jos Tholl iz Luksemburga. Zanimljivo je istaknuti kako je ovo bila jedina medalja CTIF-a uručena na ovoj Olimpijadi nekome tko nije iz Francuske, s obzirom da su istu primile još samo 2 osobe iz domaćeg organizacijskog odbora.

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije autobusom je na ovu manifestaciju put Francuske 17. srpnja krenula skupina od 50-tak članova raznih vatrogasnih organizacija s područja Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, predvođena Zvonkom Biškupom, počasnim predsjednikom Zajednice i sudionikom 10-tak Vatrogasnih olimpijada CTIF-a.

Na put prema Francuskoj iz Vatrogasnog doma u Varaždinu krenulo se oko ponoći, a tijekom putovanja o kulturno-povijesnim znamenitostima država i gradova kroz koje se prolazilo putnike je izvijestio Goran Koščak iz putničke agencije Varaždintours. Prva odrednica bio je grad Salzburg, a u okviru trosatnog razgledavanja grada bilo je prilike i za ispijanje kave u Mozartovom gradu.

Putovanje je nastavljeno preko Njemačke i Austrije, a potom je uslijedilo razgledavanje švicarskog grada Züricha. Nakon posjeta kulturno povijesnim znamenitostima, među kojima valja izdvojiti željeznički kolodvor i Züriško jezero, na daljnji put prema Francuskoj krenulo se navečer. Nakon prolaska švicarsko-francuske granice više je nego prijala večera u usputnom restoranu, dok se na prvo noćenje u hotel Victoria Garden u Mulhousu stiglo nešto prije 22 sata.

Drugog dana bilo je organizirano razgledavanje Mulhousa. O kulturno povijesnim znamenitostima ovog grada na tromeđi Francuske, Švicarske i Njemačke, mjesta s nešto više od 100 000 stanovnika i više od 100 nacionalnosti, uz vodiča Gorana Koščaka govorio je  domaći vodič Bruno Peyrelon. Poslijepodne istoga dana bilo je posvećeno razgledavanju Strasbourga, grada s UNESCO-vog popisu mjesta svjetske baštine i ujedno glavnog grada regije Alzace. U razgledavanju su se svojem članstvu pridružili i Nedeljko Vukalović te Stjepan Kovaček, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Uz uobičajeno razgledavanje turističkih lokacija i šetnju centrom grada, bilo je vremena i za kušanje lokalnih specijaliteta odnosno kupovinu suvenira, a posebno je zanimljivo bilo u  velebnoj katedrali koja se gradila više od 400 godina, no unatoč tome graditelji su joj dovršili tek jedan toranj. Na povratku prema Mulhouseu iz autobusa je razgledan dio grada u kojoj su smještene institucije Europske unije, a s ponosom su uočene i riječi dobrodošlice Republici Hrvatskoj kao novoj članici, ispisane na svim jezicima Unije na panou ispred zgrade Europskog parlamenta.

ctif2013b

Treći dan boravka vatrogasaca-turista u Francuskoj iskorišten je za posjet natjecateljskim terenima na Vatrogasnoj olimpijadi i druženje s kolegama iz brojnih zemalja, među kojima su bili i Branko Skok iz PGD-a Zavrč, zatim Janez Liponik, tajnika Območne gasilske zveze Ptuj i mnogi drugi. Bila je to prilika i za bodrenje hrvatskih natjecateljskih odjeljenja, kao i uvid u aktivnosti „naših“ sudaca.

Posljednjeg dana boravka u Francuskoj organizirano je razgledavanje susjednog Basela u Švicarskoj, a poslijedne su svi putnici iz varaždinskog autobusa bili dijelom hrvatske navijačke skupine prigodom ceremonijala proglašenja rezultata i zatvaranja Vatrogasne olimpijade. Jednu od prvih medalja najbolje plasiranima uručio je Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i jedan od dopredsjednika CTIF-a. Kao zanimljivost koja neće ući u „službena izvješća“ Vatrogasne olimpijade zanimljivo je napomenuti da se usred protokola proglašenja rezultata uključio sustav za automatsko zalijevanje trave na središnjem travnjaku, osvježio tako neplanirano članove više reprezentacija, među kojima i vatrogasce iz Hrvatske. Najviše pljeska naši su navijači uputili dobitnicima medalja iz Hrvatske, no  pljeskom su korektno ispratili i dobitnike medalja iz drugih zemalja. Time je uspješno završena još jedna epizoda u nizu angažmana varaždinskog vatrogastva na Vatrogasnim olimpijadama CTIF-a, a sljedeće natjecanje posvećeno samo pripadnicima vatrogasne mladeži najvjerojatnije će biti organizirano u Poljskoj 2015. godine.

 

Franjo Talan

October 2020
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
October 29, 2020, 2:29 am
Partly cloudy
Partly cloudy
8°C
real feel: 8°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 100%
wind speed: 1 m/s N
sunrise: 6:30 am
sunset: 4:43 pm
Forecast October 29, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
13°C
wind speed: 1 m/s N
Forecast October 30, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
14°C
wind speed: 1 m/s SW
Forecast October 31, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
18°C
wind speed: 1 m/s NNW
Forecast November 1, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
16°C
wind speed: 1 m/s SE
Forecast November 2, 2020
day
Partly sunny
Partly sunny
16°C
wind speed: 1 m/s SE
Forecast November 3, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
19°C
wind speed: 0 m/s W
Forecast November 4, 2020
day
Dreary (overcast)
Dreary (overcast)
12°C
wind speed: 2 m/s N
Forecast November 5, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
12°C
wind speed: 2 m/s N
Forecast November 6, 2020
day
Mostly sunny
Mostly sunny
11°C
wind speed: 1 m/s N