VZ Koprivničko-križevačke županije, Đurđevac – Analiza urađenog i prijedlog akcija za ovu godinu

Grb VZŽU četvrtak 11. travnja u prostorijama JVP grada Đurđevca održana je prva sjednica Izvršnog odbora Predsjedništva VZ Koprivničko-križevačke županije. Sjednici su prisustvovali predsjednik VZŽ Ivan Golubić, zapovjednik VZŽ Zvonimir Habijan, zamjenik zapovjednika VZŽ ujedno i zapovjednik JVP grada Đurđevca Marijan Kicivoj, pomoćnik zapovjednika VZŽ ujedno i zapovjednik JVP grada Koprivnice Slavko Lakuš, pomoćnik zapovjednika VZŽ ujedno i zapovjednik JVP grada Križevaca Ivan Matosović i tajnica VZŽ Mirjana Futač.

Pod prvom točkom dnevnog reda, županijski vatrogasni zapovjednik podnio je Izvješće o poplavljenim područjima i angažiranim vatrogasnim postrojbama uz potok Koprivnicu, Bistru i Gliboki, koja se dogodila na sam dan Uskrsa 31. travnja ove godine. U raspravi se zapovjednik VZŽ kritički osvrnuo na propuste u svezi izvješćivanja o provedenim vatrogasnim intervencijama jer ni nakon pet dana nisu svi zapovjednici angažiranih DVD-a dostavili izvješća na propisanim obrascima. Zvonimir Habijan je u svom izvješću među ostalim i pohvalio nezamjenjivu ulogu vatrogasaca u obrani od poplava. Tako se radilo na izgradnji zečjih nasipa na najugroženijim mjestima i ispumpavanju potopljenih podrumskih prostora sudjelovalo je preko 150 vatrogasaca. Vatrogasci su imali pune ruke posla, kojeg su profesionalno odradili. Također, u obranu od nabujalog potoka Koprivnice, koji je do sada imao najveći vodostaj samoinicijativno se uključio i veliki broj građana uglavnom vlasnika ugroženih objekata. Na izgradnji nasipa sudjelovali su i djelatnici Komunalca i Kominga sa ljudstvom i strojevima. Vatrogasci su pomagali i u prigradskim naseljima, a posebno u Reki i Štaglincu, kao i Kunovec Bregu gdje su uz pomoć čamca spašavali stariju žensku osobu iz poplavljene obiteljske kuće. Situaciju je na području Koprivnice dodatno otežavala jaka kiša koja se oko 10 sati pretvorila u vrlo gust snijeg.

Raspravljalo se i o pripremama za provedbu aktivnosti iz Programa Vlade Republike Hrvatske koji je u postupku donošenja, a odnosi se na možebitne dislokacije vatrogasnih snaga, opreme i vozila po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH. Neka u tijeku a neka su završena uvježbavanja u radu s helikopterima pripadnika intervencijskih vatrogasnih postrojbi iz sastava Javnih vatrogasnih postrojbi, nakon čega slijedi edukacija pripadnika interventnih postrojbi DVD-a. Predsjednik VZŽ Ivan Golubić podnio je informaciju o seminaru voditelja vatrogasne mladeži koji će se održati od 12 do 14. travnja u Fažani. Bitno je spomenuti i Odluku HVZ-a o dodjeli povelje i plakete s likom Mirka Kolarića koja će se za životno djelo dodijeliti Ivanu Greguriću iz DVD-a Molve na svečanoj sjednici Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice koja će se održati 3. svibnja 2013. godine u Rijeci.

 

Izvjestitelj VZ Koprivničko-križevačke županije

Dragutin Rendić

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed