VZ Koprivničko-križevačke županije – Izraelci zadivljeni radom najmlađih dragovoljaca

U posjeti VZ Koprivničko-križevačke županije u četvrtak 7. veljače boravila je visoka delegacija izraelskih vatrogasaca u kojoj je bio zapovjednik i glavni inspektor postrojbe Galil u oblasti Golan Yair Elkayam i glasnogovornik izraelske vatrogasne službe Yoram Levy u društvu svog domaćina glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića.

Delegaciji predstavnika vatrogasaca Izraela bilo je domaćin Državna uprava za zaštitu i spašavanje Sektor vatrogastva. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na poziv izraelskog glavnog vatrogasnog zapovjednika i veleposlanstva Republike Hrvatske u Izraelu, sudjelovao je na Drugoj međunarodnoj konferenciji domovinske sigurnosti u Tel Avivu, gdje se susreo sa glavnim izraelskim vatrogasnim zapovjednikom i ministrom policije. Razgovaralo se o iskustvima i organizacijom vatrogastva, gašenju otvorenog prostora i spašavanju s visina i dubina. Tom prigodom, domaćini su izrazili želju za još užom suradnjom na ovom području između dviju zemalja. Tako je u posjet Hrvatskoj došla izraelska delegacija od 5. do 10. veljače. Tom prilikom obišli su nekoliko Županija i gradova i upoznali se sa radom i sustavom djelovanja našeg vatrogastva u profesionalnim, industrijskim i dobrovoljnim društvima, kao i sa zračnim snagama u zračnoj bazi Zemunik kod Zadra.

Zajednička snimka sa Zoranom Gošekom

Zajednička snimka sa Zoranom Gošekom

Posjet našoj županiji započeo je prijemom kod predsjednika Gradskog vijeća Koprivnice Zorana Gošeka koji je goste video prezentacijom upoznao sa gradom i okolicom i kao županijskim središtem. Delegaciji na konferenciji za medije pridružio se i predsjednik VZ Županije Ivan Golubić koji je prisutne upoznao sa radom vatrogasaca u Županiji koja ima najviše vatrogasaca u odnosu na broj stanovnika u kojoj djeluje 150 dobrovoljnih društava sa više od osam tisuća vatrogasaca. Ova brojka posebno je impresionirala Izraelsku delegaciju. Naime, u Izraelu djeluje oko 1.600 profesionalnih vatrogasaca dok dobrovoljaca gotova i da nema. Nakon velikog požara 2010. godine najgoreg u Izraelskoj povijesti u kojem je 41 osoba izgubila život, a u gašenju sudjelovale su i naše zračne snage, nastoji se dosada decentralizirano vatrogastvo ojačati i uklopiti u rad državnih službi i raditi na dobrovoljnom vatrogastvu, saznali smo od članova delegacije. Oni su u Koprivnici posjetili i Sinagogu u Svilarskoj ulici.

Bili su zadovoljni promatrači više nego uspješne vježbe najmlađih vatrogasaca jednog od najuzornijih društava DVD-a Sigetec, koji je sa posebnom pažnjom dočekao goste iz Izraela. U Sigecu gostima pridružio se i predstavnik Županije Stjepan Behin i načelnik općine Peteranec Ivan Pakasin.

Glavni zapovjednik obavio je smotru vatrogasaca Sigeca

Glavni zapovjednik obavio je smotru vatrogasaca Sigeca

 

Mokru vježbu uspješno poput njihovih starijih kolega izveli su najmlađi vatrogasci društva i zasluženo dobili pljesak odobravanja velikog broja promatrača, a posebno su bili oduševljeni Izraelci. Nakon toga u Vatrogasnom domu predsjednik društva Darko Palaš i zapovjednik Davor Nemedan gostima su videom prezentacijom upoznali sa radom društva na engleskom jeziku.

Najmlađi vatrogasci Sigeca oduševili su prisutne

Najmlađi vatrogasci Sigeca oduševili su prisutne

Nakon kratkog domjenka koji je organizirao domaćin gosti iz Izraela u pratnji Slavka Tucakovića posjetili su JVP grada Đurđevca gdje im je zapovjednik Marijan Kicivoj predstavio rad i djelovanje postrojbe.

Nakon uspješne vježbe u Sigecu zajednička snimka

Nakon uspješne vježbe u Sigecu zajednička snimka

– Ova posjeta bila je pripremna za dolazak glavnog vatrogasnog zapovjednika Izraela sa suradnicima u Hrvatsku u mjesecu kolovozu ove godine, ali dogovor o dolasku više desetaka izraelskih vatrogasaca na obuku u Hrvatsku. Očekuje se na državnom nivou i potpisivanje sporazuma o međunarodnoj suradnji između dviju država. Bio bi to sporazum o pružanju međusobne pomoći u elementarnim nepogodama, obuci, zajedničkim vježbama i drugom, rekao nam je Slavko Tucaković na kraju posjete našoj županiji.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA      OLYMPUS DIGITAL CAMERA      OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Izvjestitelj VZ Koprivničko-križevačke županije

Dragutin Rendić

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed