VZG Koprivnica – Godina borbe sa vodom a ne sa vatrom

Vatrogasna zajednica grada Koprivnice održala je u petak 24. travnja u domu u Štaglincu svoju 62. godišnju izvještajnu skupštinu. Uz nazočnost predstavnika članica( JVP-a Koprivnica te DVD-a Koprivnica, Bakovčice, Draganovec, Štaglinec, Jagnjedovec, Reka, Starigrad, Bilokalnik, Podravka i Željezničar) sjednici su prisustvovali i uvaženi uzvanici: dogradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, predsjednik Gasilske zveze Domžale Stane Kovač, županijski vatrogasni zapovjednik Zvonimir Habijan, pročelnik Područnog ureda DUZS Koprivnica Ivica Kramarić, vatrogasni inspektor Stjepan Lončar te delegacije prijateljskih društava Lendava i Zlatar. Riječi dobrodošlice prisutnima uputio je predsjednik VZG-a Ivan Golubić.

Nakon izbora radnih tijela skupštine podnesena su izvješća o radu za 2014. godinu. Iz kvalitetno pripremljenih  izvješća prezentiranih od strane predsjednika Ivana Golubića i zapovjednika Slavka Lakuša vidljiv je više nego primjeren rad predsjedništva, zapovjedništva te članica zajednice(napominjemo da zajednica broji 66 profesionalnih vatrogasaca i gotovo 1000 dobrovoljaca sa u ovim okolnostima primjerenom opremom i vozilima). Izlazak na dojave o požaru, tehničke intervencije te prijetnja elementarne nepogode osnova je djelovanja članova vatrogasne zajednice, u brojkama to izgleda ovako: 263. intervencija JVP u suradnji sa DVD-a, 200-ak vatrogasaca u spašavanju grada i okolnih naselja od poplave u tri navrata( u veljači- Koprivnica, Reka, Štaglinec, u rujnu- Drnje, Koprivnica, u listopadu- Koprivnica ). Tu je i katastrofalna poplava u istočnoj Slavoniji, gdje deset članova zajednice sudjeluje u saniranju posljedica. A tu je i tisuće sati humanog rada vatrogaskinja i vatrogasaca na prikupljanju, prevoženju i skladištenju svega potrebnog za poplavljeno stanovništvo u Slavoniji. Kontinuiran rad na osposobljavanju i izobrazbi vatrogasnih kadrova prema potrebama članova zajednice i članova požarnog područja Koprivnica važna je zadaća predavača VZG-a. U 2014. godini osposobljeno je 203. članova u vatrogasnim vještinama.

Nezaobilazna djelatnost članica zajednice su i vatrogasna natjecanja. Organizacija, provođenje i učestvovanje na njima. Najvažnije je svakako sudjelovanje ekipe ženske mladeži DVD-a Draganovec i ekipe muške mladeži DVD-a Jagnjedovec na 11. Državnom natjecanju vatrogasne mladeži u Čakovcu, sa solidnim plasmanom. Tu je i svakako 11. Memorijalni turnir „Stjepan Paša“ za vatrogasnu mladež i prvo kolo kupa HVZ-a za mladež( organizator DVD Koprivnica, učestvuje 62. ekipe i više stotina natjecatelja). Ekipe različitog uzrasta sudjeluju na više od dvadeset turnira tijekom godine.

U međunarodnoj suradnji zajednica surađuje sa Gasilskom zvezom Domžala i Lendava te sa vatrogascima iz Mađarskog grada Nagyatad. U prošloj su godini obilježeni i značajni jubileji. DVD Koprivnica obilježava 140. godina, a DVD Draganovec 20. godina humanog rada. Povodom proslave 140. godina postojanja i rada DVD-a Koprivnice, u našem gradu održana je svečana sjednica Skupštine Hrvatske vatrogasne zajednice. Nakon usvajanja izvješća predloženi su planovi za ovu godinu koje je članstvo skupštine jednoglasno prihvatilo. Izobrazba vatrogasnih kadrova, vatrogasna natjecanja, međunarodna suradnja, protupožarna preventiva i rad za dobrobit mještana na području VZG-a dio je programa rada ove zajednice.

U daljnjem tijeku sjednice Predsjednik Ivan Golubić uručio je zahvalnice Zapovjedniku JVP grada Koprivnice Slavku Lakušu za djelatnike koji su učestvovali u obrani od poplava. Usvojen je i novi Statut zajednice. Na kraju sjednice Predsjednik vatrogasne zajednice grada zahvalio je Glavnom vatrogasnom zapovjedniku RH Slavku Tucakoviću na više od tristo tisuća kuna koje su donirane članicama  zajednice preko osobne i zajedničke opreme. Gosti su čestitali zajednici na uspješnu radu sa željom za što uspješniji rad u ovoj godini.

 

 

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Damir Sikinger

September 2020
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
September 30, 2020, 5:16 am
Cloudy
Cloudy
10°C
real feel: 10°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 78%
wind speed: 1 m/s SSW
sunrise: 6:50 am
sunset: 6:34 pm
Forecast September 30, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
20°C
wind speed: 2 m/s NW
Forecast October 1, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
22°C
wind speed: 1 m/s WNW
Forecast October 2, 2020
day
Mostly cloudy with showers
Mostly cloudy with showers
24°C
wind speed: 3 m/s SSW
Forecast October 3, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
28°C
wind speed: 3 m/s S
Forecast October 4, 2020
day
Partly sunny with showers
Partly sunny with showers
21°C
wind speed: 3 m/s S
Forecast October 5, 2020
day
Showers
Showers
21°C
wind speed: 2 m/s SSW
Forecast October 6, 2020
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
19°C
wind speed: 3 m/s SSW
Forecast October 7, 2020
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
18°C
wind speed: 3 m/s SW
Forecast October 8, 2020
day
Partly sunny
Partly sunny
18°C
wind speed: 2 m/s S