VZG Koprivnica – Stručno edukativni posjet delegacije mađarskih vatrogasaca

Od 12. do 15. 10. 2017. godine u posjetu vatrogascima priobalja došla je delegacija mađarskih vatrogasaca u pratnji prijatelja i domaćina VZG Koprivnica. U mađarskoj delegaciji bili su zapovjednik postrojbe profesionalnih vatrogasaca Greta Gabor i umirovljeni pukovnik mađarske CZ  Joszef Csendes . Domaćini su im bili predsjednik i zapovjednik VZG Koprivnica Ivan Golubić i Slavko Lakuš.

Prvi dan na svom putovanju  obišli smo Zadar i pokazali prijateljima njegove turističke ljepote. Nastavili put do DIP-a Divulje, gdje smo noćili. Naš domaćin u Divuljama bio je pomočnik GVZ za priobalje Tomo Vuko.

Idući dan nastavljamo put prema jugu. Ručamo u Malom Stonu sa članovima predsjedništva VZŽ Dubrovačko-neretvanske a tijekom popodneva obilazimo Dubrovnik i njegove povijesne znamenitosti. Smještavamo se u DIP-u Zvekovica gdje noćimo.

Treći dan ujutro pijemo kavu u Čilipima sa zapovjednikom VZŽ Dubrovačko-neretvanske Stjepanom Simovićem Simbijem, koji nam priča o stradavanju svoga mjesta tijekom Domovinskog rata, potom  razgledavamo crkvu Sv. Nikole i zavičajni muzej Konavala. Sa predsjednikom VZŽ Ivom Franušićem doručkujemo i razgledavamo Slano, da bi tijekom popodneva stigli kod vatrogasaca u DVD Orebić na poluotoku Pelješcu.

Orebićani su nas dočekali u svojim prostorijama koje smo zajedno razgledali, kao i njihov vozni park. Predvečer su nas  poveli na vidikovac pored franjevačkog samostana i muzeja Gospe od anđela kao i  groblja pomorskih kapetana sa kojeg puca prekrasan pogled na korčulanski arhipelag.

Zadnjeg dana tijekom povratka, delegacija se zaustavlja u DVD-u Podgora u kojem se nalazi navalno vozilo iz robnih rezervi a o kojemu brine DVD Koprivnica, koje je dislocirano na tu lokaciju nakon ovogodišnjih katastrofalnih požara tijekom ljeta. Domaćini su u razgovoru upoznali goste sa razvojem vatrogastva na makarskom području kao i sa velikim požarima tijekom ovog ljeta na tome području.

Svi spomenuti a i ostali koji su nam pomogli u realizaciji ovoga projekta zavređuju jedno veliko hvala i kao vatrogasci i kao ljudi a posebno kao prekrasni domaćini.

Oduševljenost mađarskog dijela ove delegacije teško je opisati riječima – malo je reći da su bili oduševljeni svime viđenim i sa vatrogasne strane a da ne govorimo o ljepotama Jadrana i našega prekrasnog juga.

 

Predsjednik VZG Koprivnica

Ivan Golubić

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed