VZG Križevci – Dobra organizacija, dobri rezultati

Vatrogasna zajednice grada Križevci pod pokroviteljstvom grada organizirala je u nedjelju 30. svibnja prigodom obilježavanja Mjeseca zaštite od požara i zaštitnika vatrogasaca Svetog Florijana Drugi Taktičko-tehnički zbor vatrogasaca grada Križevci. Okupio se četrdeset društava sa više od četiri stotine vatrogasaca i pedesetak vozila i opreme za gašenje koji su pravi rijetki muzejski eksponati stari više od stoljeća. Bila je prikazana i najmodernija oprema i navalna vozila koja ni malo ne zaostaju za bilo kojim vozilom tog tipa u Europi. Drugi Taktičko-tehnički zbor započeo je mimohodom ešalona od Vatrogasnog doma do vojarne. Ešalon predvođen županijskim zapovjednikom Valentom Furmegom zaustavio se kod crkve Svete Ane, gdje je velečasni Krešimir Žinić blagoslovio barjake i vatrogasce. U vojarni prijavak pokrovitelju, gradonačelniku Branku Hrgu predao je Valent Furmeg. Na počasnoj bini pored gradonačelnika Branka Hrga koji je bio u vatrogasnoj odori kao član DVD Križevci, bio je župan Darko Koren sa suradnikom Stjepanom Behinom, potpredsjednik Županijske skupštine Ivan Vuk, predsjednik VZŽ Ivan Golubić, predsjednik VZG Križevci Ivan Mužić, direktor “Vatroprometa” Nenad Radojčić i drugi.

Prisutni gosti na 2. Taktičko-tehničkom zboru

Prigodnim pozdravnim riječima vatrogascima i brojnim okupljenim građanima Križevaca obratio se Ivan Golubić koji nije zaboravio istaknuti da su vatrogasci najorganiziranija, najmasovnija i najstručnija snaga u Hrvatskoj. Darko Koren pohvalio je rad vatrogasaca naše županije koji je sve bolji i koji se treba cijeniti i poštivati. Ivan Mužić u ime organizatora zaželio je svima ugodan boravak, čemu se pridružio i zapovjednik Valent Furmeg koji je prisutne upoznao sa pokaznim vježbama u kojima nije bitna brzina već spretnost i točno obavljen zadak vježbe po kategorijama. Pokaznu vježbu održala su djeca od 6 do 12 godina i mladež od 12 do 16 godina. Po pet natjecatelja bilo je u pokaznoj mokroj vježbi sa špricom, isto toliko natjecatelja u vježbi sa traktorskom cisternom koja je bila mokra vježba te gašenje pjenom, dok je vatrogasnim vozilima pokazna vježba održana kao mokra, ali sa upotrebom praha i natjecanje ručnom štrcaljkom iz 1893. godine u pumpanju vode. Nakon upoznavanja s tokom Taktičko-tehničkog zbora, Branko Hrg još jednom je pohvalio vatrogasce kao pokretače svih bitnih događanja u mjestima gdje žive i proglasio Drugi taktičko-tehnički zbor otvorenim.

Izvan konkurencije sudjelovale su ekipe mladeži od 12 do 16 godina DVD-a Koprivnica i DVD-a Štaglinec, sudionici ovogodišnjeg državnog natjecanja u Šibeniku, koji su izveli pokaznu vježbu. U vježbi gašenja požara prahom–autocisterna, najbolja bila je ekipa DVD-a Križevci, vatrogasnom motornom štrcaljkom natjecale su se i ženske vatrogasne ekipe. Pobjebnik je ekipa DVD-a Križevci, Pobjednik u vježbi gašenja požara pjenom–traktorska cisterna bila je ekipa DVD-a Srednji Dubovec. Djeca su se natjecala s brentačama, pri čemu je pobijedila ekipa vatrogasne mladeži DVD-a Apatovec. Pumpanje vode sa starom vatrogasnom štrcaljkom okupilo je 14 muških ekipa. Pobjednik je bila ekipa JVP Križevci.

Nastup ženske ekipe DVD-a Koprivnice

Prvoplasiranim ekipama dodijeljeni su pokali, a svim vatrogasnim ekipama prigodna priznanja za sudjelovanje na ovom Drugom Taktičko–tehničkom zboru vatrogasaca u Križevcima. Svima je zahvalio na sudjelovanju zapovjednik Vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe Križevci, te VZ Koprivničko–križevačke županije Valent Furmeg, uz želju da se sljedeće godine na zboru okupe sva dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije. Zbor vatrogasaca, u ime pokrovitelja Grada Križevaca, zatvorio je Ivan Vuk.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke
Dragutin Rendić

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed