VZG Križevci – Uspješno iznad očekivanja

U nedjelju 22. svibnja u prijepodnevnim satima ulicama Križevaca kretao se ešalon vatrogasaca VZ grada Križevaca i prijateljskih društava iz Slovenije od Vatrogasnog doma do vojarne gdje se u prigodi obilježavanja prigodom obilježavanja mjeseca svibnja-mjeseca zaštite od požara i Svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca održavao 3. Taktičko-tehnički zbor vatrogasaca grada Križevaca.  Grad Križevac bio je i pokrovitelj ove značajne vatrogasne manifestacije. U ešalonu vatrogasaca bilo je 530 vatrogasaca iz 41 društva, svrstanih u 51 ekipu, 50 vozila i opreme svih vrsta i godišta.

Darko Koren nije krio zadovoljstvo velikim odazivom vatrogasaca

Na velikoj vatrogasnoj manifestaciji bio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, potpredsjednik Županijske skupštine Ivan Vuk, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, dogradonačelnik Stjepan Peršin, predsjednik Gradskog vijeća Roko Bašić, predsjednik VZŽ Ivan Golubić (sa suradnicima), zapovjednik Valent Furmeg, potpredsjednik VZŽ Ivan Matosović, predsjednik VZG Križevci Ivan Mužić, potpredsjednik DVD-a Križevci Božidar Štubelj i ostali. Ešalon je kod središnje crkve Svete Ane blagoslovio župnik Krešimir Žinić.

Valent Furmeg ispred ešalona vatrogasaca i vozila

Nakon predaje prijavka od strane zapovjednika Valenta Furmega predstavniku organizatora Branku Hrgu, koji je obavio smotru i pozdravio vatrogasce. Na svečanoj pozornici prvi je dobrodošlicu prisutnima zaželio Ivan Mužić. Ivan Golubić u pozdravu nije zaboravio istaknuti da su vatrogasci snaga u Hrvatskoj na koju se uvijek može osloniti kada je najteže u raznim akcidentnim situacijama, požarima, poplavama… Valent Furmeg uz dobrodošlicu svim natjecateljske ekipama te posebno  napomenuo da nije bitna brzina i vrijeme, već uspješno završiti zadatak. Darko Koren s posebnim zadovoljstvom naglasio je ulogu vatrogasaca u društvu i zahvalio se svima na sudjelovanju, naglasivši da se ovaj treći Tehničko-taktički zbor održava u gradu s najvećim brojem  vatrogasaca Hrvatskoj, kojima gradske strukture pomažu, a posebno gradonačelnik, a sve to uvijek se višestruko vraća. Otvarajući 3. Tehničko-taktički zbor Branko Hrg rekao je između ostalog da je to ujedno i 1. Međunarodni zbor, jer na njemu nastupilo je i nekoliko ekipa prijateljskih društava iz Slovenije. Na kraju istaknuo je da su svi učesnici pobjednici nastupajući na ovom impozantnom Zboru križevačkih vatrogasaca. On postaje tradicionalna manifestacija iz godine u godinu ima sve veći broj natjecateljskih ekipa i sve veći broj društava, ali i sve veći broj gledatelja, koji su i ovog puta sa zanimanjem pratili aktivnosti vatrogasaca na prostoru vojarne.

Branko Hrga otvorio je 3. Taktičko-tehnički zbor i 1. Međunarodni zbor u Križevcima

Na održanim vatrogasnim vježbama ženskih ekipa u rušenju meta bez prepreka s vatrogasnom motornom štrcaljkom, prvo mjesto je zauzela ekipa DVD-a Majurec, drugoplasirana je ekipa DVD-a Križevci, treća iz Dijankovca. Gašenja požara zapaljivih tekućina s preprekama s vatrogasnom motornom pumpom prvo mjesto zauzela je ekipa DVD-a Erdovec, drugo mjesto dijele Mlinarstvo Križevci i Špiranec, a trećeplasirana je muška ekipa DVD-a Đurđic.

Vožnja ljestvama bio je uzbudljiv događaj za čelne ljude Županije Darka Korena, Ivana Golubića i Valenta Furmega "vozača" ove visoke voženje

Gašenja požara plinske boce s preprekama s traktorskom cisternom prvo mjesto zauzela je ekipa DVD-a Novaki Ravenski, na drugom je mjestu druga ekipa DVD-a Dijankovec, a trećeplasirani je Apatovec. Muške ekipe natjecale su se i u gašenju požara zapaljivih tekućina s preprekama s autocisternom. Prva je ekipa DVD-a Majurec, na drugom je mjestu ekipa DVD-a Križevci, a trećeplasirani je Raven. Izvan konkurencije u ovoj su vježbe sudjelovale još tri ekipe. Prva je druga ekipa pobratima DVD-a Križevci – Prostovoljno gasilsko društva iz slovenskog Šen Petera, druga je njihova prva ekipa, a treći je DVD Gregurovec.

Natjecatelji su pokazali svoje umijeće i spretnost uz odobravanja velikog broja prisutnih gledatelja

U vježbi s brentačama natjecala se djeca od 6 do 12 godina. Pobijedili su Stari Bošnjani, drugi je Dijakonec, a treći Apatovec. Čak 26 ekipa sudjelovalo je u pumpanju vode sa starom vatrogasnom štrcaljkom. Pobijedila je ekipa DVD-a Povelić, druga je ekipa JVP Križevci, a treća je ekipa i slovenskog Šen Petera.  Prvoplasiranim ekipama dodijeljeni su pokali, a svim vatrogasnim ekipama prigodna priznanja za sudjelovanje na ovom 3. Taktičko–tehničkom zboru vatrogasaca i 1. Međunarodnom zboru u Križevcima.

Svoje suradnike Ivan Golubić počastio je sladoledom, a po toplom proljetnom danu bilo je pravo osvježenje

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed