VZŽ Koprivničko-križevačka – Apel građanima

vzz grb

U tijeku je žetvena sezona, a obzirom na izuzetno sušni period i prognoze meteorologa da će isto potrajati u narednom periodu moguće je očekivati i požare na većoj otvorenoj površini.

U vrijeme žetvenih radova, svake godine određen broj neodgovornih pojedinaca, pribjegava

njima najjednostavnijoj metodi – spaljivanju slame i strništa.

Stoga, apeliramo na građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, biljni otpad saniraju na način da ne dovode u opasnost ljude i imovinu te u tom cilju izbjegavaju i onečišćenje zraka i okoliša.

 

Ne ložite vatru i ne spaljujte biljni otpad, korov i raslinje na poljoprivrednom zemljištu i drugom otvorenom prostoru za vrijeme sazrijevanja žitarica i žetvenih radova kao i za vrijeme velike suše.

Skrećemo pozornost da je saniranje i odlaganje biljnog otpada regulirano između ostalog i Odlukama lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske), kojima su propisani svi uvjeti postupanja.

Ako je paljenjem vatre na otvorenom prostoru nastala šteta ili onečišćenje okoliša, policija i nadležne inspekcije službe pokreću prekršajne prijave, a ako se uzrokuje znatnija materijalna šteta ili opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi i kaznenu prijavu.

POLJOPRIVREDNICI

 

  • spaljivanje provodite danju i za mirnoga vremena, bez vjetra
  • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
  • ne palite vatru na velikim površinama, odnosno više vatri koje ne možete kontrolirati
  • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja u širini koja onemogućava prijenos požara
  • pripremite pribor za gašenje vatre kao što su aparati za gašenje, lopate, vile te druga sredstva za gašenje: voda, prah i sl.
  • dobro provjerite ispravnost kombajna, traktora i ostalih vozila koja sudjeluju u žetvi. Kombajne je potrebno svakodnevno dobro očistiti i opremiti odgovarajućim aparatima za početno gašenje požara!
  • ukoliko se dogodi požar, a nemate aparate za početno gašenje požara, za gašenje mogu poslužiti i priručna sredstva kao što su pijesak, zemlja i slična sredstva
  • u slučaju potrebe spaljivanja većih količina raslinja posavjetujte se s nadležnom vatrogasnom službom, a spaljivanje prijavite nadležnoj vatrogasnoj postrojbi ili policijskoj postaji
  • nikako ne palite vatru ukoliko postoji opasnost od prijenosa požara na druge površine s poljoprivrednim i šumskim kulturama ili
  • ukoliko se nalazite na zaštićenom šumskom području, parku prirode, lovištu i sl., a naročito ne u vrijeme velikih opasnosti od nastanka požara otvorenog prostora.

Ne palite ostatke usjeva nakon žetve jer time nanosite dugoročnu i nepovratnu ekološku štetu tlu i okolišu!

Povećan broj požara i hektara izgorjelog raslinja (suhe trave, strništa, niskog raslinja, šume i zapuštenih poljoprivrednih površina) mogu biti rezultat suhe vegetacije ili  nemarnog spaljivanja biljnog otpada. Gašenje takvih požara uvjetuje angažiranje večeg broja zemaljskih vatrogasnih snaga opreme i vozila. U konačnici, osim materijalne štete prouzročene požarom, angažman navedenih snaga iziskuje i trošenje znatnijih financijskih sredstava.
 

VZŽ Koprivničko-križevačke

January 2021
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
January 20, 2021, 7:04 am
Cloudy
Cloudy
3°C
real feel: -2°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 82%
wind speed: 4 m/s SSW
sunrise: 7:27 am
sunset: 4:41 pm
Forecast January 20, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
9°C
wind speed: 4 m/s SW
Forecast January 21, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
12°C
wind speed: 5 m/s SSW
Forecast January 22, 2021
day
Mostly cloudy with showers
Mostly cloudy with showers
12°C
wind speed: 3 m/s S
Forecast January 23, 2021
day
Mostly cloudy with showers
Mostly cloudy with showers
9°C
wind speed: 2 m/s NE
Forecast January 24, 2021
day
Rain
Rain
9°C
wind speed: 3 m/s ESE
Forecast January 25, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
5°C
wind speed: 1 m/s WSW
Forecast January 26, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
6°C
wind speed: 2 m/s S
Forecast January 27, 2021
day
Cloudy
Cloudy
6°C
wind speed: 3 m/s SW
Forecast January 28, 2021
day
Showers
Showers
6°C
wind speed: 1 m/s SSW