VZŽ Koprivničko-križevačke – Nevrijeme kakvo se ne pamti

Obilne kiše koje su neprekidno padale od 17. do 19. rujna najele su velike štete obiteljskim kućama, okućnicama, gospodarskim zgradama. poljoprivrednim površinama, a najviše glavobolje zadale stanovnicima uz potok Koprivnicu, točnije gradu Koprivnici i potok Bistra mještanima Hlebina.

U nedjelju 19. rujna bio je najteži dan unazad 35 i više godina za stanovnike grada Koprivnice uz istoimeni potok. naime nabujale vode potoka počele su se prelijevati preko nasipa i plaviti okolne kuće i okućnice. Brzom intervencijom samih mještana, vatrogasaca, policije, djelatnika Komunalca i Kominga radilo se na zaustavljanju proboja nasipa postavljanjem zečjih nasipa. U ovoj akciji sudjelovalo je više od pedeset dobrovoljnih vatrogasaca iz VZ grada Koprivnice i desetak profesionalca predvođene zapovjednikom Slavkom Tucakovićem. Osim njega na poplavljenim mjestima bio je i gradonačelnik Zvonimir Mršić, dogradonačelnik Dražen Pros, direktor Komunalca Josip Pobi sa suradnicima. Bio je tu i pročelnik PUZS Koprivnica Ivan Skec. a kasnije pojavilo se i nekoliko radnika Hrvatskih voda.

Najviše prigovora građana bilo je na neučinkovitost Hrvatskih voda koje nisu kvalitetno regulirale nasipe potoka radi toga došlo je do izlijevanja voda u dvorišta i podrume okolnih kuća. Zahvaljujući naporima vatrogasaca vode iz podruma i ostalih objekata u kratkom vremenskom roku su uklonjene, no voda je ostavila trag za sobom pričinivši znatne materijalne štete.

Posebno loše bilo je u Hlebinama gdje je voda poplavila oko pedesetak kuća i više od 150 hektara poljoprivrednog zemljišta. U pomoć mještanima na ovom području došli su vatrogasci DVD-a Hlebine i Sigeca te JVP grada Koprivnice. Na terenu bio je i načelnik Stožera za elementarne nepogode Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, županijski vatrogasni zapovjednik Valent Furmeg, Ivan Skec sa suradnicima kao i načelnik općine Hlebine Hrvoje Gaži sa koji je koordinirao rad mještana, koji su zajedničkim naporima uspjeli spriječiti daljnje prodiranje vode prema središtu mjesta. Poplavljena je bio i dio Reke i Glogovca.

Na području grada Križevaca vatrogasci JVP Križevci imali su najviše posla u središtu grada i Donjem gradu te kod Prikraja i Svetog Martina gdje se izlio potok Koruška. Obilne vode blokirale su promet na cestama kod mjesta Doljanec i Pavlovec Ravenski gdje je voda na nekim mjestima bila visoka i do 70-tak centimetara. Zapovjednik JVP križevci Valent Furmeg rekao nam je da je saniranje objekata koja su bila pod vodom a posebno industrijski objekti firme Mlinar.

Na području Đurđevca obilne padaline stvarale su probleme u prometu nekim ulicama, kao i stanovnicima zgrada u čije podrume je došla voda. Marijan Kicivoj zapovjednik JVP Đurđevac rekao nam je da su njegovi djelatnici u smjeni njih desetak odradili svoj dio posla na sanacijama bez većih poteškoća. Voda je najviše problema zadavala stanovnicima naselja između zaobilaznice i Basaričekove ulice, a pod vodom bio je dio ulice bana Jelačića.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed