VZŽ Koprivničko-križevačke – Održan tečaj za specijalnost – zaštitne naprave za disanje

U organizaciji Vatrogasne zajednice Koprivničko – križevačke županije organiziran i održan tečaj za specijalnost, rad sa zaštitnim napravama za disanje.

Zainteresiranost vatrogasaca za polaženje tečaja bio je više nego zadovoljavajuće.  Teoretski dio predavanja vod vodstvom iskusnog predavaća i instruktora g. Darka Piškora održano je 18. veljače u prostoru Gradske vječnice grada Koprivnice kojemu se odazvalo 126 vatrogasaca. Polaznici tečaja ućili su o povijesnom razvoju zaštitnih naprava za disanje, klasifikaciji štetnih i otrovnih tvari, vrstama i namjeni zaštitnih naprava za disanje, kompresorima zraka, naćinu  održavanja i ispitivanja zaštitne opreme. Ućili su o opasnostima i mjerama zaštite prilikom požara u zatvorenom prostoru, kao i opasnostima prilikom rada u vrućoj ili vlažnoj atmosferi.

Zbog velikog broja zainteresiranih polaznika tečaja, praktični dio predavanja i rada sa osobnom zaštitnom opremom i izolacionim aparatima svih tipova i proizvođača organiziran je u tri dana 16., 17., i 18. ožujka 2018. godine u grupama od 10 do 15 kandidata u prostorijama i vježbalištima na četiri lokacije: u DVD-u Legrad, DVD-u Virje, JVP grada Koprivnica i JVP grada Križevci.

Iskusni predavaći i vježbatelji praktičnog dijela osposobljavanja: Darko Piškor u DVD-u Legrad, Saša Gregar u DVD-u Virje i voditelji smjena u JVP grada Koprivnica Željko Cvrtila, Stjepan Futač i Miroslav Galešić te Krešimir Prpić, Antonio Kossi, i Milenko Brkić u JVP grada Križevci iznimno su zaslužni za provedbu izuzetno kvalitetnog osposobljavanja. U praktičnom dijelu polaznici tečaja su ućili i radili provjeru ispravnosti i opremanje izolacionim aparatima, prikljućivanje i zamjenu boca sa stlaćenim zrakom, orjentaciju, pretraživanje i kretanje te spašavanje osoba iz zadimljenog prostora i ruševina kao i opasnostima za vatrogasce prilikom rada i spašavanja u vručoj ili vlažnoj atmosferi.

Neki su obnovili svoja davno stečena znanja, dok su se neki po prvi puta susreli sa najmodernijom zaštitnom opremom i izolacionim aparatima za zaštitu dišnih organa. Osposobljavanje je bilo je vrlo interesantno i poučno u gotovo realnim uvjetima zadimljenog i zamračenog prostora sa mnogo različitih namjerno postavljenih prepreka kao što i imamo u stvarnim situacijama kada gasimo požare i spašavamo osobe iz ruševina ili zadimljenih zatvorenih prostora. Sa tematikom spašavanja i radom sa opremom za zaštitu dišnih organa svakako bi se trebali susretati češće na zajedničkim vježbama kako bi razmjenili iskustva i usavršili stečena znanja.

Naravno, svoje znanje polaznici su pokazali na organiziranom pismenom ispitu, održanom dana 08. travnja 2018. godine u velikoj dvorani vatrogasnog doma DVD-a Peteranec. Uvjet za polaganje ispita imalo je 129 polaznika osposobljavanja, od kojih je 117 uspješno završilo pismenu provjeru, pokazavši zavidni nivo znanja.

 

REZULTATI ISPITA:

Rezultati dišnih aparata

 

Zapovjednik

vatrogasne zajednice županije

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed