VZŽ Koprivničko-križevačke, Podgora – Naši vatrogasci uspješno su sudjelovali u gašenju velikog požara u Podgori

Šumski požar iznad Gornje Podgore nedaleko državne ceste Makarska – Vrgorac koji je buknuo 14. listopada oko 23 sata došao je do Podgore  i prijetio stambenim i gospodarskim objektima. Kako bi se požar koji se brzo širio zbog jake bure što prije ugasio u pomoć vatrogascima u priobalje upućeni su kolege iz deset županija, među kojima i iz Koprivničko-križevačke županije. Krenuli su za Podgoru u ranim jutarnjim satima u subotu 15. listopada i odmah po dolasku na mjesto požara oko 17 sati počeli su gasiti i obavljati posao sanacije opožarenog područja, ali su ujedno zamijenili premorene vatrogasce na požarištu. U pomoć gašenja ovog velikog požara ukupno je iz naše županije otišlo 15 vatrogasaca, dva interventna vozila i dva kombija, a po zapovijesti glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina. Iz Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica upućeno je osam vatrogasaca: Antonio Popijač (zapovjednik), Zvjezdan Tot, Ante Horvat Siniša Sedlanić, Dalibor Tehterle, Marko Barić, Tomislav Gregurek i Zvonko Đurđ. Dvojica iz JVP Đurđevac: Branko Dautanec i Željko Zalar i Križevaca: Igor Petračija i Neno Lacković iz DVD-a Jagnjedovec Željko Gačan i Stjepan Gadanec i iz DVD-a Peteranec Matija Grčić. U gašenju pomagali su vatrogasci iz deset Hrvatskih županija. Iz Podgore naši vatrogasci vratili su se rano ujutro u ponedjeljak 17. listopada, neozlijeđeni i dobro raspoloženi obavljenim poslom, a to je bilo najvažnije.

Oni su sudjelovali u gašenju velikog požara u Podgori

Po povratku zapovjednik naših vatrogasaca koji su gasili požar kod Podgore Antonio Popijač, imao je mnogo riječi hvale za dobro odrađen posao, a pohvalio je i dobro organiziranost u gašenju požara na fronti dugoj oko sedam kilometara u kojem je sudjelovalo ukupno oko tri stotine vatrogasaca sa dvije stotine vozila. Kako su bili dočekani od stanovnika najbolje je ilustrirao riječima dobrovoljac član DVD-a Jagnjedovec Stjepan Gadanec-Zmija.

– Ljudi su nas dočekivali na svakom koraku nudeći nam hranu i piće, a na brojnim kućama bili i su veliki transparenti na kojima je pisalo ” DVD-i hvala Vam od srca”. Zaista to nisam očekivao ni ja ni moji kolege i mislim da nam je to bila najveća nagrada za ono što smo uradili.

Gasilo se u nemogućim uvjetima, ali mogla se snimiti ova fotografija

U gašenju vatre koja se, nošena jakom burom, širila prema naselju Gornja Podgora i Podgori sudjelovali su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s makarskog područja. Kako je izvijestio DUZS, požar je u nedjelju 16 listopada bio pod kontrolom, a na požarištu ostali su domaći vatrogasci dok su se ostali vratili kućama. Osim zemaljskih snaga u gašenju požara sudjelovale su i zračne snage sa četiri Canadaira, tri Air Tractora i dva helikoptera s uređajem za gašenje. Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina, koji je vodio akciju gašenja požara kod Podgore rekao je da vatrogasci ali ni stanovnici okolnih mjesta nisu u noći 15. na 16. listopad spavali, ali su svi zadovoljni jer nije nitko stradao te nije oštećena nijedna kuća. U  Stravičan šumskom požaru kod Podgore, prema prvim procjenama izgorjelo je više od 500 hektara borove šume, maslinika i niskog raslinja. Mještani Podgore sumnjaju da su plamen izazvale iskre iz obližnje trafostanice. Policija smiruje situaciju i pokušava utvrditi uzroke, a ne isključuje se mogućnost da je požar podmetnut.

 

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

2 Responses to “VZŽ Koprivničko-križevačke, Podgora – Naši vatrogasci uspješno su sudjelovali u gašenju velikog požara u Podgori”

October 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed