VZŽ Koprivničko-križevačke – Povratak vatrogasaca sa požara kod Splita

Proteklih smo dana bili bombardirani vijestima o požarima duž Dalmacije, ponajviše u okolici Splita. Vatrogasci iz cijele Lijepe naše dali su velik obol spašavanju grada i okolice, a među njima su se istakli i vatrogasci JVP Križevci, Koprivnica i Đurđevac, ali i ostalih dijelova županije.

Prigorski i Podravski heroji dali su sve od sebe i spasili sve što se spasiti dalo. Vatreni pakao nije im mogao ništa, klasična bitka između Davida i Golijata završio je pobjedom malog Davida, odnosno vatrogasaca koji su se kao i uvijek pokazali u najboljem mogućem svjetlu.

Nakon nekoliko dana teške borbe da nas su se vratili svojim kućama. Njihov prolaz kroz središte grada praćen je uzdasima oduševljenja, pljeskom i ushićenim uzvicima hvale za sve što su napravili. Nije lako biti junakom u našoj državi, baš naprotiv. Gaze te i umanjuju, ali najjači si kada je to najpotrebnije. Naši prigorski i podravski vatrogasci, profesionalci i dragovoljci pokazali su svoja umijeća i snagu.

Nekoliko neprospavanih noći i dana s teškim bitkama iza sebe vratili su se kući naši hrabri sugrađani. Sedam vozila dovezlo je 26 hrabrih momaka i jednu hrabru djevojku koji su se borili s vatrenim stihijama, neprohodnim terenom te nedostatkom kvalitetnije opreme. I izašli kao pobjednici!

U Križevcima su ih dočekali križevački gradonačelnik Mario Rajn, njegov zamjenik Mario Martinčević, inače i sam profesionalni vatrogasac te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Križevci Ivan Matosović.

Na ulazu u vatrogasnu postaju županijski vatrogasni zapovjednik Zvonimir Habijan predao je izvještaj te naglasio da su dali sve od sebe i na kraju uspjeli unatoč vrlo teškim uvjetima. Vrlo je emotivna bila zahvala križevačkog gradonačelnika Marija Rajna koji im je zahvalio na svoj požrtvovnosti i spremnosti da u svakom trenutku brane dijelove Hrvatske od ovakvih situacija. Nakon dolaska izvještaja vrijedni su se vatrogasci napokon mogli malo opustiti uz svoje bližnje, domaću hranu i mirnu atmosferu koja ih je dočekala.

-Bili smo raspoređeni na širem području grada Splita, u blizini Žrnovnice. Dok je zapovijed bila da nas ide 25 nas se prijavilo čak 30, od kojih su bili 21 dobrovoljaca. Na put smo krenuli sa sedam vatrogasnih vozila, dvije autocisterne i četiri kombi vozila te zapovjednim vozilom. U Žrnovnicu smo došli malo prije ponoći i odmah smo krenuli u akciju. Šume i raslinje gore, velika je vrućina. Ugrožene su bile obiteljske kuće, nije bilo lako nositi se s time, suosjećaš s ljudima, ali naši dečki su to izuzetno dobro odradili. Pomogla nam je i navijačka skupina Torcida i ostale navijačke skupine, civili, ma svi koji su mogli. – rekao je Zvonimir Habijan, zapovjednik vatrogasaca Koprivničko-križevačke županije.

-Najveći je problem bila voda. Nije teško ugasiti požar, boriti se protiv stihije. Važno je nadgledati da ono što je ugašeno da se više ne upali, da ne bukne požar iznova. Prioriteti su uvijek obiteljske kuće, naseljena mjesta gdje je moguća apsolutna šteta.

Neki vatrogasci nisu spavali po dva dana i jednu noć. Ali uspjeli smo. Moram pohvaliti lokalno stanovništvo, pomogli su nam na sve načine na koje su mogli. Smještaj, hrana, gostoprimstvo, zbilja je bilo sve na zavidnoj razini. Hvala im na tome.

Moram napomenuti da posao još nije gotov. JVP Koprivnica pokriva Nacionalni park Brijune s dva vatrogasna vozila i šest vatrogasaca, područje otoka Paga kontrolira JVP Križevci, to je dogovor dva grada prijatelja, JVP Đurđevac ima dežurstvo u Državnoj interventnoj postrojbi u Split dok dva pripadnika DVD Virje nadgledaju situaciju u Konavlima.-rekao je Habijan

-Meni je kao profesionalnom vatrogascu ovo bio šok, novo iskustvo. Požari od 30 metara visine, temperature kakve u životu nisam osjetio, pakao na zemlji. Žao mi je što moji kolege profesionalci nisu mogli to osjetiti jer to je nešto užasno. Bitka Davida protiv tri Golijata. Ali uspjeli smo. -emotivno je rekao Tomislav Miklin, pripadnik JVP Križevci

– Ja sam vozio veliku cisternu, ponos našeg DVD Sigetec. Riječ je o cisterno od 20 000 litara koja je odradila ogroman posao. Isisali smo joj dušu i dala je vode kao četiri mala kamiona. Nisam spavao 29 sati u komadu, posla je bilo preko glave. Sedam sati vožnje i odmah u „akciju“.

Navijačka skupina Torcida tu je puno pomogla. Dečki su kantama donosili vodu iz cisterne koja nije imala vodenu pumpu. Pokazali su se u najboljem mogućem svijetlu.-objasnio je pripadnik DVD Sigetec.

– Požari su išli po dužini od 30 kilometara i vrlo ga je teško bilo kontrolirati. Mi smo došli pod punom spremom. Oprema je u odličnom stanju, ali teško je i tako boriti se sa stihijama. Ovo je definitivno jedan od najvećih, ako ne i najveći požar kojem sam svjedočio. – kazao je Igor Međimorec, pripadnik JVP Koprivnica.

 

Izvor:

prigorski.hr

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed