VZŽ Varaždinske – Sjednica Predsjedništva zajednice održana u Austriji

Temeljem odluke Predsjedništva Zajednice, posljednja ovogodišnja zajednička sjednica Predsjedništva, Zapovjedništva i Nadzornog odbora Zajednice održana je u austrijskom gradu Linzu.

Naime, nakon višegodišnjih nastojanja da se organizira stručno putovanje s naglaskom na posjet legendarnom mjestu iz kojeg potječe legenda o svetom Florijanu, zaštitniku vatrogasaca, članovi svih vodećih tijela Zajednice odrekli su se ovogodišnjeg božićno-novogodišnjeg domjenka i tradicionalnih skromnih poklona, a kako bi se ovo stručno putovanje moglo realizirati.

Zajednička fotografija

Zajednička fotografija

U sklopu cjelodnevnog programa, 20. prosinca ove godine, 50-tak članova spomenutih radnih tijela Zajednice svoj je boravak u Austriji započelo razgledavanjem Augustinskog samostana svetog Florijana u Sankt Florianu, jednoj od najznačajnijih baroknih građevina u Austriji. Ostaci zidova pod bazilikom potječu iz vremena mučenika Florijana iz 4. stoljeća poslije Krista, čiji je grob služio kao mjesto hodočašća. Za posjetitelje su otvoreni mnogi dijelovi ove barokne građevine: raskošna samostanska bazilika, hodnik prelata sa stepeništem, unutarnje dvorište s vrtom, Mramorna dvorana, Carska soba, Galerija slika i Biblioteka koja s gotovo 15.000 svezaka (od kojih su dvije trećine starije od 100 godina) predstavlja jednu od najbogatijih povijesnih samostanskih biblioteka u Austriji.

Nakon razgledavanja samostana uslijedio je posjet Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sankt Florian. U njihovom modernom vatrogasnom domu, izgrađenom pred nešto više od 10-tak godina, goste iz Hrvatske primili su vodeći ljudi Društva na čelu sa zapovjednikom Ronaldom Winklerom. Svojevrstan domaćin u ovoj je prigodi bio i pomoćnik zapovjednika  Dejan Bosanac, rodom iz Nove Bukovice kod Slatine. Domaćini su u svojoj prezentaciji opisali rad Društva koje broji oko 110 članova, od čega oko 60 operativaca. Posebno su ponosni na novu automobilsku zglobnu platformu, primljenu u službu pred oko mjesec dana, za koju je oko 90% sredstava primljeno s državne razine. Kao i drugdje u okruženju, većina intervencija koje postrojba Društva provodi odnosi se na tehničke intervencije, uključujući prometne nesreće na autocesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Posljednji dio posjeta Sankt Florianu bio je rezerviran za razgledavanje Muzeja vatrogastva Gornje Austrije, smještenog odmah uz Augustinski samostan. Muzej koji svoje začetke nalazi u ustrojavanju „malog muzeja vatrogastva“, kao sastavnog dijela Vatrogasne škole u Linzu 1929. godine, službeno je započeo s radom 1984. godine. Certifikat CTIF-a primljen je 2009. godine, a nakon renoviranja objekt je ponovno otvoren za javnost 2012. godine. Početak kružnog kretanja kroz velebni muzej posvećen je prikazu tehničkog razvoja zaštite od požara i vatrogastva, a u posljednjem dijelu prikaz je razvoja organiziranog suvremenog vatrogastva, uz neizostavnu trgovinu sa suvenirima.

Članove tijela Zajednice prigodom dolaska u Linz vrlo srdačno su primili dužnosnici Hrvatskog doma u Linzu, predsjednik Miroslav Jakić i zamjenica predsjednika Ana Martinčević. Nazočnima su predstavili udrugu koja 20-tak godina okuplja Hrvate na ovom području, stvorenu s ciljem održavanja hrvatske kulture te bolje suradnje među Austrijancima i Hrvatima u smislu kvalitetne i što bolje integracije u austrijsko društvo, ali i razmjenu kulturoloških vrijednosti. Udruga djeluje kroz organizaciju mnogo različitih informativnih večeri, tečajeve i predavanja, sportske i kulturne aktivnosti, koncerte, izložbe, predstavljanja knjiga i kazališne predstave. Zajedno s drugim hrvatskim udrugama osnovali su Zajednicu Hrvata u Gornjoj Austriji, a s drugim migrantskim udrugama osnovana je Platforma udruga tako da s ponosom ističu kako su jedna od najbolje organiziranih hrvatskih udruga u Austriji.

Među zaključcima sjednice Predsjedništva, Zapovjedništva i Nadzornog odbora Zajednice, održane u prostorima Hrvatskog doma u Linzu, valja izdvojiti usvojenu informaciju o održanoj osnivačkoj sjednici Skupštine Kluba vatrogasnih veterana Zajednice, donešen prijedlog Programa rada Zajednice u 2015. godini, donošenu odluku o pokretanju postupka za imenovanje županijskog vatrogasnog zapovjednika za iduće četverogodišnje mandatno razdoblje, usvojenu informaciju o brojnim aktivnostima u području osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova, usvojenu informaciju o sudjelovanju Zajednice u pripremema za provedbu EU projekta „Mura 2015“, usvojenu informaciju o organiziranom stručnom seminaru iz područja vođenja računovodstva neprofitnih organizacija za dužnosnike vatrogasnih organizacija i usvojenu informaciju vezanu uz pripremu projekata Zajednice predviđenih za sufinanciranje iz fondova Europske unije (međunarodni seminari za voditelje vatrogasne mladeži).

Pred povratak u Varaždin sudionici sjednice odnosno ovog stručnog putovanja imali su priliku kratko razgledati Linz, prigodno okrašen u adventskom ozračju.

 

                                                                                                Stjepan Kovaček, dipl. ing.

Fotografije: Zvonko Videc

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

January 2021
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
January 21, 2021, 6:50 pm
Cloudy
Cloudy
12°C
real feel: 9°C
current pressure: 1010 mb
humidity: 62%
wind speed: 4 m/s SSW
sunrise: 7:27 am
sunset: 4:42 pm
Forecast January 21, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
13°C
wind speed: 4 m/s SSW
Forecast January 22, 2021
day
Mostly cloudy with showers
Mostly cloudy with showers
14°C
wind speed: 4 m/s SSW
Forecast January 23, 2021
day
Mostly cloudy with showers
Mostly cloudy with showers
11°C
wind speed: 3 m/s SSW
Forecast January 24, 2021
day
Rain
Rain
7°C
wind speed: 3 m/s N
Forecast January 25, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
4°C
wind speed: 2 m/s NNW
Forecast January 26, 2021
day
Mostly sunny
Mostly sunny
3°C
wind speed: 1 m/s WNW
Forecast January 27, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
3°C
wind speed: 4 m/s N
Forecast January 28, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
4°C
wind speed: 2 m/s NW
Forecast January 29, 2021
day
Cloudy
Cloudy
6°C
wind speed: 2 m/s SW