70. obljetnica osnutka i humanog djelovanja DVD-a Apatovec

U subotu, 31 kolovoza 2019. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo Apatovec svečano je proslavilo svoju 70. obljetnicu osnutka i humanog djelovanja. Svečanost je održana u Apatovcu pod pokroviteljstvom Grada Križevaca.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Apatovec osnovano je 27. veljače 1949 godine u privatnoj kući Nikole Pavišića. Do inicijative za osnivanje društva došlo je zbog požara koji je izbio na štaglju u selu. Prvi predsjednik Društva bio je Nikola Pavišić, među osnivačima bio je i tada 18-to godišnji mladić Dragan Vrabec, danas jedini živući osnivač, koji je nazočio svečanoj sjednici.

Društvo danas broji 100 člana, od toga su njih 16 operativni vatrogasci uvijek spremni za intervencije, 33 izvršna člana, 16 veterana, te 35 djece i mladeži od 6-16 godina što je veliko jamstvo za svijetlu budućnost vatrogastva u Apatovcu.

U svečanim odorama, goste i uzvanike dočekivalo je svečano odjeljenje Društva uz taktove Limene glazbe Koprivnički Bregi.
Nakon formiranja svečane povorke ispred Vatrogasnog doma, kojom je zapovijedao zapovjednik DVD-a Apatovec Danijel Magdić, upriličen je mimohod kroz Apatovec do kapelice sv. Petra i Pavla. U kapelici je održana sveta misa za sve vatrogasce koju je predvodio velečasni Ivan Črnek, koji je posvetio novu zastavu DVD-a Apatovec.

Nakon svete mise, svečana povorka vratila se do Vatrogasnog doma Apatovec u kojem je održana svečana sjednica Društva.

Svečanoj sjednici  pored predstavnika dvadeset dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Koprivničko-križevačke županije, nazočili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, izaslanik HVZ-a i zapovjednik JVP Grada Križevaca Ivan Matosović, tajnik VZG Križevaca Miroslav Petračija, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Mario Martinčević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović, izaslanik župana Koprivničko-križevačke županije Stjepan Peršin, saborski zastupnik Branko Hrg, predsjednik Mjesnog odbora Apatovec Josip Škrlec, prijatelj Društva Ivan Pečarić te mnogobrojni gosti i prijatelji DVD-a Apatovec.

Na početku svečane sjednice, predsjednik Društva Željko Magdić riječima dobrodošlice pozdravio je mnogobrojne goste i uzvanike, zahvaljujući se svima na dolasku i potpori, a posebice Gradu Križevcima.

Osvrt na bogatu povijest vatrogastva u Apatovcu, nastanak i humano djelovanje Društva kroz 70. godina pročitala je Ivana Vrbanec.

Veoma iscrpno izvješće o mjestu Apatovec od prvog spominjanja 1249. godine pa do današnjih dana pročitala je Martina Pavišić.

Nakon izvješća, kum nove zastave zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević predao je zastavu predsjedniku Društva Željku Magdiću.

Uslijedili su pozdravni govori gostiju pa su tako čestitke, pozdrave i pohvale uputili Željko Rusan,  Miroslav Petračija, Zvonimir Habijan, Ivan Matosović, Stjepan Peršin, Branko Hrg.

Članove Društva te okupljene goste i sve vatrogasce pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević. Čestitajući na svemu do sad učinjenom, Martinčević je zamolio sve mještane Apatovca za još malo strpljenja najavivši uskoro rješenje njihovog gorućeg problema – vodoopskrbe.

Nakon pozdravnih govora zaslužnim članovima, sponzorima, pokroviteljima i svima koji su doprinijeli uspješnom djelovanju društva dodijeljene su zahvalnice, diplome i priznanja.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Apatovec za svoj nesebičan rad primilo je plaketu  HVZ-a, plaketu VZG-a Križevaca, plaketu JVP Grada Križevaca i plaketu VZ Koprivničko-križevačke županije.

Plaketu DVD-a Apatovec za nesebičan rad i doprinos društvu kroz 70. godina članstva primio je najstariji član i jedini živući osnivač Dragan Vrbanec.

Srebrnu vatrogasnu medalju primio je Stjepan Grbolja. 

Brončanu vatrogasnu medalju primili su Stjepan Blažević, ŽeljkoMagdić, Dragan Pavišić, Josip Međimorec i Zlatko Kuntić.

Brončane plamenice primili su Tihomir Pavleković, Danijel Magdić i Stjepan Topolko.

Veoma dobro svečanu je sjednicu vodila Anamarija Škrlec.

Nakon svečane sjednice upriličeno je prijatno druženje i prigodni domjenak za sve nazočne. Domjenak su sami pripremili članovi i članice DVD-a Apatovec. Za ugodno raspoloženje i dobar provod pobrinuli su se članovi glazbenog sastava ”Alibi”.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

June 2021
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
June 15, 2021, 3:04 am
Clear
Clear
12°C
real feel: 12°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 67%
wind speed: 1 m/s NW
sunrise: 5:01 am
sunset: 8:46 pm
Forecast June 3, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
24°C
wind speed: 2 m/s ESE
Forecast June 4, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
25°C
wind speed: 2 m/s SE
Forecast June 5, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
26°C
wind speed: 1 m/s SE
Forecast June 6, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
21°C
wind speed: 2 m/s NNW
Forecast June 7, 2021
day
Mostly cloudy with thundershowers
Mostly cloudy with thundershowers
23°C
wind speed: 2 m/s ENE
Forecast June 8, 2021
day
Mostly cloudy
Mostly cloudy
24°C
wind speed: 2 m/s NNE
Forecast June 9, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
23°C
wind speed: 3 m/s N
Forecast June 10, 2021
day
Mostly cloudy with showers
Mostly cloudy with showers
23°C
wind speed: 3 m/s N
Forecast June 11, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
23°C
wind speed: 2 m/s NNE