80. godina djelovanja DVD-a Glogovnica

U subotu, 24 kolovoza 2019. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo Glogovnica svečano je proslavilo svoju 80. obljetnicu osnutka i humanog djelovanja. Svečanost je održana u Donjoj Glogovnici pod pokroviteljstvom Grada Križevaca.

Ispunjen dobrotom i humanošću, župnik Župe Glogovnica Ivan Trajber okupio je oko sebe svoje župljane i 20. kolovoza 1939. godine u lokalnoj gostonici u Glogovnici utemeljeno je Dobrovoljno vatrogasno društvo Glogovnica.

Društvo danas broji 65 članova, od toga su njih10 članice.

Uz taktove Gradskog puhačkog orkestra Križevaci, goste i uzvanike dočekivalo je svečano odjeljenje DVD-a Glogovnica, koje je predvodio zapovjednik Milan Gomza.

Nakon formiranja svečane povorke ispred Vatrogasnog doma, kojom je zapovijedao zapovjednik Milan Gomza upriličen je svečani mimohod kroz Donju Glogovnicu do Župne crkve Uznesenja blažene djevice Marije.

U župnoj crkvi održana je sveta misa koju je vodio velečasni Ivan Črnek.
Nakon svete mise, svečana povorka vratila se do Vatrogasnog doma ispred kojeg je održana svečana sjednica.

Svojom nazočnošću proslavu su uveličali, zamjenik predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Ivan Matosović, predsjednik VZG Križevaca Ivan Mužić, tajnik VZG Križevaca Miroslav Petračija, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel, saborski zastupnik Branko Hrg, predstavnici vatrogasnih ustanova i udruga s područja naše županije, ali i iz drugih dijelova Hrvatske, kao i Slovenije, te mnogobrojni gosti i prijatelji DVD-a Glogovnica.

Svima nazočnima pozdrave je uputio Stjepan Peršin, a u ime Društva tople riječi dobrodošlice uputio je predsjednik Dragan Škara.
Veoma iscrpno izvješće o samom radu i aktivnostima DVD-a u proteklih 80. godina pročitala je tajnica Klara Škara.

Uslijedili su pozdravni govori gostiju pa su se tako nazočnima obratili predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Ivan Mužić, tajnik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca i predstavnik JVP Grada Križevaca Miroslav Petračija, zamjenik predsjednika VZ Koprivničko-križevačke županije Ivan Matosović, Saša Lenček predsjednik DVD-a Martijanec, Jože Lipaj predsjednik PGD Martjanci, Željko Magdić predsjednik DVD Apatovec…uvaženi gosti, čestitali su na 80. godina postajanja društva.

Zamjenik župana Koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić pozdravne riječi uputio je u ime Županije i župana Darka Korena. ”Sretan vam osamdeseti rođendan! Hvala vam na svemu što ste činili ovih osamdeset godina, prvenstveno, spašavanju ljudskih života i imovine mještana vašeg mjesta ali i šire. Da bi neko mjesto bilo mjesto, treba imati prvenstveno vatrogasce, crkvu i udrugu žena. Onda ima i života u  tom mjestu.

Vi to imate, i nadam se da će i dalje biti tkao da bi mjesto imalo tako kvalitetan društveni život. Osnovna zadaća vatrogasaca je spašavanje ljudskih života i imovine. Ali vatrogasci imaju mnogo veću zadaću, oni su okosnica društvenog života. I vaš vatrogasni dom, nema događaja nema proslave, nema toga gdje vatrogasci ne bi sudjelovali. Sigurno za to treba puno vremena, treba imati želju, treba imati volju, to nije zanimanje, to je poziv, to se nosi u srcu. Kad je tako, onda to ima smisla, to mjesto živi, to Društvo ima kvalitetu”-kazao je Ratimir Ljubić.

Pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel uputio je pozdravne riječi. ”Da, doista očekivana životna dob prosječnog čovjeka je osamdeset godina. Vjerujem da dobrim i plemenitim dušama ovog kraja, mještanima koji su prije osamdeset godina pokazali jednu plemenitost, nije bilo na pameti koliko će trajati nego prvenstveno da pomognu, u skladu s vatrogasnim uzrečicama, svojem mjestu, svom kraju, sumještanima, na kraju krajeva i domovini.
Jednako tako vjerujem da i današnje vodstvo Društva na čijem jubileju vam s velikim veseljem čestitam, da ste doživjeli tako velike godine, dakako da je prvenstven motiv volonterski rad i plemenitost, očuvanje imovine, života mještana i svih onih vrijednosti kojima su okruženi. Kroz posljednje godine se govori o volonterskom radu kao nečemu što treba sve više promicati, kao da o tome treba posebno učiti vatrogasce.

Svi znamo da tome nije tako, što nam kazuje samo prvo slovo kratice, Dobrovoljno vatrogasno društvo, što samo po sebi dovoljno govori. Kao što je već bilo rečeno, to ne treba posebno plaćati, najbolja plaća je zadovoljstvo mještana zajednice je što je nešto spašeno, posvećenost humanitarnom radu. Još jednom čestitam na ovom veliko jubileju, zahvaljujem što ste tako ustrajni u svom radu, nadam se da se vidimo za dvadeset godina”- kazao je Sandro Novosel.

Dragi slavljenici, predsjedniče sa svim članicama i članovima i onim podupirućim, DVD-a Glogovnica, čestitam ovaj osamdeseti rođendan, želim da još puno rođendana ovo Društvo djeluje, radi, okuplja sve generacije društva, i bude ono srce koje kuca za život u selu Glogovnica – kazao je saborski zastupnik Branko Hrg.

U nastavku svečane sjednice, DVD Glogovnica je za svoj nesebičan rad primilo plaketu  PGD-a Martjanci, plaketu VZG-a Križevaca  i plaketu VZ Koprivničko-križevačke županije.

Pri kraju svečane sjednice, predsjednik Dragan Škara, u ime DVD-a podijelio je pokroviteljima, supokroviteljima, sponzorima, članovima Društva, udrugama i zaslužnim pojedincima plakete i zahvalnice.

Najstarijem članu Društva Zlatanu Đurinu uručen je prigodan dar, dok su Vatrogasne spomenice za 50 godina djelovanja u Društvu primili Stjepan Peršin i Zlatan Vrabec.

Nakon završetka svečane sjednice, slavlje je nastavljeno uz prijatno druženje i večeru za sve nazočne.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed