Brač – Teško i dobro

Gašenje požara na otoku Braču, na području Pustinje Blace i jugozapadnog dijela otoka Brača sanirano je. Prema prvim procjenama izgorjelo je oko 4000 hektara guste borove šume,  trave, niskog raslinja i poljoprivrednog zemljišta. Gašenje je bilo vrlo dramatično, ali vatrogasci su uz pomoć kanadera, zračnih traktora i helikoptera uspjeli obraniti naselja. Tijekom vatrene stihije koja je potpomognuta vjetrom napredovala prema naseljenim mjestima, svim snagama zemaljskim i zračnim štitila su se ugrožena naselja Milna, Bobovišća, i Ložišća. U gašenju sudjelovalo je više od tri stotine vatrogasaca s oko stotinu vatrogasnih vozila, kako iz priobalja tako i velikim dijelom iz kontinenta. Splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader proglasio je elementarnu nepogodu zbog požara na otoku Braču. Treba reći da najveći ovogodišnji požar u Hrvatskoj, ovaj na otoku Braču, izbio je u Pustinji Blaca 14. srpnja i proširio se na područja općina Milne, Sutivana i Nerežišća i ugašen je tek nakon četiri dana. Osim vatrogasaca u gašenju požara su sudjelovale i sve Hrvatske zračne snage. U požaru nije bilo ozlijeđenih, osim jedne mještanke koja je lakše opečena. Splitska je policija  službeno je objavila kako je uzrok najvećeg požara u zadnjih desetak godina u Hrvatskoj otvoreni plamen i žar te da traži krivca.

Stravična noćna slika požara na otoku Braču iza mjesta Supetra

U pomoć od strane iz naše županije na Brač otišla su četiri profesionalna vatrogasca jedan iz JVP Križevci, jedan iz JVP Đurđevca i dva iz JVP Koprivnice, te dva vozila jedno za gašenje šumskih požara iz Đurđevca i interventno vozilo iz JVP Križevci. Po povratku iz Brača razgovarali smo sa djelatnicima JVP koprivnica Mirom Galešićem i Robertom Sršanom.

Miro Galešić

– Bilo je teško i dobro. Teško zbog toga jer kada smo došli na otok 14. a bili smo sve do 17. srpnja u akciji gašenja požara sudjelovali smo s a malim odmorom gotovo neprekidno 50 sati. Uspjeli smo u najbitnijem, obraniti mjesta od vatrene stihije uz nadljudske napore, i uz veliku pomoć zračnih snaga. Dobro je bilo to, što smo zajednički djelovali sa članovima DVD-a Bol iz Brača, koji su nas dobro prihvatili kao stare prijatelje i kolege te osigurali sve što nam je bilo potrebno. Mislim da nikada ne ću zaboraviti ove dane na  Braču, rekao nam je 44-godišnji Miro Galešić inače zapovjednik vatrogasnog odjeljenja JVP Koprivnica.

Robert Sršan

– Saniranje i gašenje požara bilo je znatno otežano zbog nepristupačnog terena, jer do nekih mjesta vodila je samo jedna cesta, a u maslinicima i poljima cesta nije bilo. To je znatno otežavalo učinkovitije gašenje. No, bez zračnih snaga požar ne bi bio tako brzo ugašen. Želim još jednom istači da  smo bili dobro primljeni od strane naših kolega iz DVD-a Bol i mještana koji su nam donosili i piće i hranu. Tako da se za bračane ne može kazati da su škrti ljudi, glas je to koji se o njima prenosi generacijama, rekao nam je uz osmijeh 32-godišnji Robert Sršan profesionalni vatrogasac JVP Koprivnica, koji je zajedno sa Galešićem i još dvojicom kolega iz JVP Križevci i Đurđevca pomagao da se ugasi vatrena stihija, koja je prijetila da Brač pretvori u pustinju.

 

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

January 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
January 22, 2022, 7:24 am
Flurries
Flurries
-2°C
real feel: -8°C
current pressure: 1020 mb
humidity: 60%
wind speed: 3 m/s SW
sunrise: 7:26 am
sunset: 4:43 pm
Forecast January 22, 2022
day
Sunny
Sunny
3°C
wind speed: 3 m/s NNW
Forecast January 23, 2022
day
Flurries
Flurries
3°C
wind speed: 1 m/s NW
Forecast January 24, 2022
day
Partly sunny with flurries
Partly sunny with flurries
2°C
wind speed: 1 m/s SSE
Forecast January 25, 2022
day
Cloudy
Cloudy
3°C
wind speed: 2 m/s SW
Forecast January 26, 2022
day
Cloudy
Cloudy
4°C
wind speed: 2 m/s NW
Forecast January 27, 2022
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
6°C
wind speed: 1 m/s WNW
Forecast January 28, 2022
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
6°C
wind speed: 1 m/s NNW
Forecast January 29, 2022
day
Showers
Showers
6°C
wind speed: 1 m/s WNW
Forecast January 30, 2022
day
Partly sunny
Partly sunny
9°C
wind speed: 1 m/s SW