DUZS – Spremni za sezonu

U Divuljama kod Splita u Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju, 3. srpnja održan je sastanak sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima na kojem je iznesen operativni dio Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara u 2012., plan dislokacija za ovu požarnu sezonu te je predstavljen i novi glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Nakon sastanka održana je novinska konferencija u kojoj su sudjelovali svi oni koji su uključeni u sustav zaštite i spašavanja. U ime HVZ načelnik Željko Popović, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, zapovjednik Zapovjedništva protupožarnih namjenskih organiziranih snaga GS OSRH general bojnik Mate Obradović te u ime DUZS ravnatelj Jadran Perinić i Neven Szabo.

Jadran Perinić je uvodno naglasio kako su indeksi opasnosti svake godine zbog klimatskih promjena sve veći, stoga su i pojačane mjere potrebne. Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljna vatrogasna društva i tijekom godine aktivno djeluju, a sada će biti raspoređeni tamo gdje je opasnost veća. Apelirao je na medije na objektivno informiranje. Željko Popović u svojoj je prezentaciji iznio kako je Program aktivnosti koji svake godine donosi Vlada RH u nadležnosti DUZS-a koje vatrogastvo, koje svakodnevno djeluje u svojim aktivnostima, angažira u izvanrednim situacijama. Naglasio je kako je u 2011. godini bilo više od četiri tisuće intervencija od čega tri tisuće sedamsto upravo na krškom i priobalnom području. U brojkama je to značilo angažman 7.394 vatrogasaca s priobalja i 1.209 s kontinenta koji su dislocirani te tisuću sezonskih vatrogasaca. I ove je godine na 21 dislokaciji angažirano 1.110 sezonskih vatrogasaca, uglavnom pripadnika DVD-a. Neven Szabo iznio je podatak da je samo u prvih pet mjeseci ove godine bilo 5.156 požara, pri čemu su smrtno stradale 23 osobe, a 43 su ozlijeđene. U prezentaciji je naglasio da je u vatrogasne snage na priobalju u 2012. godini uključeno 1.057 profesionalnih vatrogasaca u JVP-ima priobalnih županija, 6.274 dobrovoljna vatrogasca te 75 vatrogasaca pripadnika DViP-a DUZS-a. Ukupno je 121 vatrogasac iz kontinentalnog dijela RH dislociran u sezonskim vatrogasnim bazama u jednoj smjeni.

Detalj sa konferencije za tisak

I zračne snage su spremne, rekao je general-bojnik Mate Obradović, te mogu u samo sat vremena djelovati od sjevera pa do krajnje južne točke priobalja. Požarna aktivnost se ne odnosi samo na priobalni dio već i na kontinentalni, a zračne snage su spremne na angažiranje u svakom potrebnom smislu.

Ivan Pavelić naglasio je da su šumski požari najveća opasnost za šume u RH. Ove je godine bilo oko 260 šumskih požara pri čemu je opožareno oko sedam tisuća hektara, a svi ovi požari bili su uglavnom na napuštenom zemljištu i to je dio na koji treba obratiti pozornost, naglasio je Pavelić.

Medijima se predstavio i novi glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalivši se, pritom, na ukazanom povjerenju, ali je ujedno naglasio da ukazano povjerenje znači i veliku odgovornost. Pohvalio je sve vatrogasce koji su sudjelovali u dislokaciji snaga na priobalju kao i sve županijske zapovjednike.

 

(Dijelovi teksta preneseni iz Internet stranice HVZ-a, kao i fotografija)

 

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed