DVD Glogovac – Obilježili 80 godina osnutka i humanog rada

Dobrovoljno vatrogasno društvo Glogovac u nedjelju 12. lipnja na svečan način obilježilo je 80 godina osnutka i humanog rada. Na prigodnoj svečanosti bili su prisutni predstavnici 24 DVD-a i predstavnici Gasilske zveze iz Domžala susjedne Slovenije, više od 150 vatrogasca, predstavnika udruga, gosti među kojima bio je u ime pokrovitelja općine Koprivnički Bregi načelnik Mario Hudić sa suradnicima, predstavnik Koprivničko-križevačke županije Stjepan Behin, počasni predsjednik HVZ Teodor Fricki, predsjednik VZŽ Ivan Golubić, zapovjednik VZŽ Valent Furmeg, predsjednik VZO Koprivnički Bregi Stjepan Štrfiček, direktor “Vatroprometa” Nenad Radojčić, sponzori svečanosti i ostali. Svečanost započela je mimohodom vatrogasaca do pokrovitelja, predsjednika društva Miroslava Vanđije i ostalih gostiju i uzvanika.

Počasni pozdrav ešalona vatrogasaca pokrovitelju i gostima

Nakon toga svečani ešalon vatrogasaca  i gostiju uputio se do crkve Majke Božje Srpanjske gdje je svetu misu služio župnik Josip Koščak, koji je nakon mise ispred Vatrogasnog spremišta posvetio drveni paviljon u kojem se nalazi stara vatrogasna štrcaljka iz 1936. godine. Vatrogasce, drage goste, prijatelje, članove društva i uzvanike u prostorima  Društvenog doma pozdravio je predsjednik DVD-a Glogovac Miroslav Vanđija. Nakon pozdravnih riječi tajnik Vinko Srpčić pročitao je prigodan referat o radu i djelovanju društva. U referatu istaknuo je osnivanje društva davne 1931. godine u ovom tada poznatom rudarskom naselju. Prvi predsjednik bio je učitelj Milan Radošević. Društvo njeguje tradiciju druženja djece, kako bi se ona što više motivirala za rad u vatrogastvu, posebno između DVD-a Glogovac i Štaglinec, što se namjerava proširiti i na ostala društva. Društvo broji 89 članova od toga 32 člana vatrogasne mladeži. Aktivnost društva prepoznatljiva je i natjecanjima za koje imaju pet ekipa, a planiraju osnovati još jednu ekipu seniora. Društvo je pokretač i organizator svih aktivnosti u mjestu i izvršitelj svih radnih akcija zahvaljujući vrijednim članovima, istaknuo je među ostalim u izvješću Vinko Srpčić, zahvaljujući svima koji su pomogli rad društva.

Stara štrcaljka pod novim krovom primila je blagoslov župnika Josipa Koščaka uz prisustvo svih gostiju, uzvanika i vatrogasaca u Glogovcu

Nakon prigodnog govora uručena su odličja i uvjerenja o vatrogasnim zvanjima. Spomenicu za deset godina dobila je Radmila Hrpalo, za 20 godina: Gordan Krajačić i Dejan Salajec, a za 40 godina: Stjepan Capek i Josip Buhinjak. Vatrogasna odličja Vatrogasni veteran dobio je Josip Klasić i Martin Medenjak, Vatrogasnu Brončanu medalju Gordan Krajačić, a Brončane plamenice: Vedran Šušanj, Josip Buhinjak i Maja Solina. Srebrne vatrogasne plamenice primili su: Stjepan Capek, Stjepan Sršek i Radmila Hrpalo. Zvanje počasni časnik dobio je Stjepan Vukić, a uvjerenja za položeno zvanje vatrogasac: Vedran Šušanj, Dejan Salajec, Gordan Krajačić i Martina Škrobar. Zvanje vatrogasni časnik: Miroslav Vanđija i Maja Solina. Odličja i uvjerenja o položenim zvanjima uručio je Štrfiček, Golubić i Furmeg. Prigodan kulturno-umjetnički program izveli su članovi KUD-a “Rudar” Glogovac.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed