DVD Miholec – Svečano obilježili stoljeće humanog rada i djelovanja

U subotu 29. rujna na svečan način obilježeno je stota godina humanog rada i djelovanja DVD-a Miholec pod pokroviteljstvom tvrtke Širjan d.o.o. Svečana sjednica društva na kojoj se okupilo od dvije stotu vatrogasaca predstavnika iz deset društava, udruga, gosti, mještani i drugi, otvorio je i prisutne pozdravio predsjednik Mladen Tihomir. Među gostima bio je predstavnik Koprivničko-križevačke županije Stjepan Behin, načelnik općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak, predstavnik HVZ-a, potpredsjednik VZŽ i zapovjednik JVP grada Križevci Ivan Matosović, potpredsjednik Goran Matoničkin sa suradnicima, predstavnik VZ općine Sveti Petar Orehovec Milan Tremski, predstavnik pokrovitelja Zvonko Širjan, počasni član društva Ivan Majdak i drugi.

Ivan Matosović uručuje Povelju s likom Đure Deželića Mladenu Tihomiru

U prigodnom referatu, kojeg je pročitao tajnik Ivan Kušec, ističe se da je početak osnivanja društva počinje početkom 20. Stoljeća, kada je župnik župe Miholec velečasni Ivan Lisac uvidio potrebu organizirane obrane od požara. Prijelomna godina je bila 1912. kada kapelan Ignacije Keretić, u tada najvećem selu podkalničkog kraja Miholcu, pokreće osnivanje vatrogasnog društva koje tada broji 25 članova. Prvi predsjednik bio je župnik Aleksije Rožić, tajnik i blagajnik Đuro Bedovec, a vježbatelj odnosno zapovjednik Ferdinand Flock. Osnivanje potpomogla je veleposjednica Katarina Fröhlich koja je oporučno ostavila 500 kruna DVD-u Miholec. Kapelan Keretić nabavio je 1913. godine  za 1.400 kruna vatrogasnu špricu koju su vukli konji, a koja se pokreće ručno i danas nakon sto godina potpuno je ispravna i može se potrebiti za gašenje požara.  Društvo se razvijalo i opremalo u skladu s mogućnostima. Danas DVD Miholec ukupno broji 96 članova u mjestu koje ima 365 stanovnika, koji žive u 91 domaćinstvu što znači da je iz svake kuće jedan vatrogasac! Ponosno ističu da ne trebaju brinuti za budućnost čemu u prilog govori činjenica da društvo ima veliki broj mladih članova, koji ponosno nastavljaju tradiciju svojih očeva djedova i pradjedova.

Nakon toga gosti su čestitali društvu na njegovoj obljetnici, a kako je rekao Ivan Matosović posebna je čestitka za upis u “Klub 100” u kojem na području PP Križevci ima još devet društava. Predsjedniku društva Mladenu Tihomiru uručio je Povelju i plaketu s likom Đure Deželica, koju je dodijelila Hrvatska Vatrogasna zajednica, a uručio je i Plaketu JVP Križevci. Plaketu za stotino godinu humanog rada predana je i od strane VZŽ Mladenu Tihomiru uručio je Goran Matoničkin. Čestitke za godišnjicu i uspješan rad došle su i od Stjepana Behina, Franje Poljaka, Zvonka Širjana i drugih.

Posvećenje kipa Svetog Florijana

Za vjernost društvu uručena su vatrogasna odličja. Vatrogasne brončana plamenice dobio je Imbro Tremski i Ivan Sokol. Brončane medalje: Ivan Kamenjak, Božidar Banković i Mirko Bedovec.  Srebrne plamenice: Stjepan Hlebić, Marijan Čakija i Tihomir Mladen. Srebrna medalja: Ivan Novak, Ivan Kušec i Josip Novak. Zlatne plamenice dobio je Josip Kurtanjek i Josip Bedovec. Zlatnu medalju Vladimir Šantić, a Medalju Vatrogasni veteran: Tomo Poljak, Josip Kušec i Tomo Hlebić. Priznanja od strane VZ Županije i VZ općine Sveti Petar Orehovec primilo je 11 članova. Priznanja uručio je Ivan Matosović, Goran Matoničkin, Milan Tremski i Mladen Tihomir.

Nakon svečane sjednice održana je posveta kipa Svetog Florijana ispred Vatrogasnog doma, a na otvorenom prostoru ispred crkve Svetog Mihaela održana je sveta misa, koju je služio velečasni Vjekoslav Novoselec. Posebno zanimljiva bila je pokazna vježba na stotinu godina staroj šprici.

 

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed