DVD Štaglinec – Primjer kojeg treba slijediti

U rad pomlatka najmlađih vatrogasaca DVD-a Štaglinec od prije četiri godine uključio se i danas 13-godišnji Ivan Zvonarek. Ništa neobično da Ivan ne boluje od Down sindroma. On je jedan od 650 novorođene djece koje se rađaju sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. I treba naglasiti da sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Osobe sa sindromom Down dio su naše zajednice, bave se raznim aktivnostima, pohađaju školu, a neke su i zaposlene. Žive s obiteljima, ili s prijateljima, a neki i samostalno. Mogućnosti za osobe sa sindromom Down danas su daleko veće nego u prošlosti, temeljem odmicanja tradicionalno postavljenih granica. Kvalitativni pomaci plod su zajedničkih napora roditelja, stručnjaka i šire zajednice, tako uključivanjem u rad vatrogasnog pomlatka DVD-a Štaglinec, druženje s vršnjacima Ivan se dobro snašao i stekao nove prijatelje. Zajedno s njima sudjeluje u igrama, pripremama i sudjeluje na natjecanjima, kao član ekipe djece ovog društva. Pripreme za vatrogasna natjecanja kao i samo natjecanje održavaju se pod budnim očima voditelja, mlade vatrogasne dočasnice Mateje Golubić. Zahvaljujući njezinom upornom radu s puno ljubavi, rezultati su vidljivi, a mališani zadovoljni dijeleći zajedničku radost pobjeda i dobro postignutih rezultata. Ivana su prihvatili kao prijatelja s kojim dijele najljepše trenutke svoje mladosti, prvim koracima u humanom i dragovoljnom radu velike vatrogasne obitelji koji su nosioci brojnih vatrogasnih i inih aktivnosti, koje za Hrvatsko vatrogastvo ima prepoznatljivu notu s kojom se više od 150.000 hrvatskih vatrogasaca ponose, a naši građani posebno cijene rad vatrogasaca u svim područjima njihovog djelovanja.

Ivan Zvonarek (u sredini) pažljivo sluša upute svoje voditeljice Mateje Golubić

– Zadovoljan sam što radim sa svojim prijateljima u vatrogasnom društvu, sa prijateljima s kojima se igram, pripremam i sudjelujem aktivno na natjecanja, rekao nam je Ivan i otišao do svojih prijatelja nastavljajući vježbu s brentačama.

– Rad s Ivanom posebno je zadovoljstvo, novo iskustvo i želja da se on što bolje uklopi u našu sredinu. On sudjeluje ravnopravno sa ostalim u pripremama, igrama i na natjecanjima na kojima bilježimo dobre rezultate. Željela bi još istaknuti da u našem društvu pored ekipe djece aktivno djeluje je i ekipa muške mladeži kao i ekipa muških i ženskih seniora, ističe Matea Golubić koja već petu godinu uspješno vodi najmlađu ekipu natjecatelja.

– Smatram da je ovo dobar primjer kako radi velika vatrogasna obitelj u kojoj nema razlika među članovima, svi su jednaki i svi su jednako zaslužni za dobar rezultat u natjecanju i radu, ali i onaj drugi. Vatrogasna organizacija svojim humanim karakterom najbolji je pokazatelj kako treba raditi i njegovati najveće ljudske vrednote, a to je u prvom redu humanost, na svim područjima našeg rada i djelovanja, a posebno u manjim sredinama kao što je naša. Zato bi bilo dobro da ovakvih Ivana ima više uključeno u rad naših organizacija, ali i drugim sredinama. Njihov život tako je lakši i kvalitetniji, a to će im pomoći da kasnije postanu ravnopravni članovi našeg društva, zaključuje predsjednik DVD-a Štaglinec Ivan Golubić.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

December 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed