In Memoriam – Mato Lenardić (1920. – 2011.)

Mato Lenardić umro je u 91. godini života kao najstariji vatrogasac na području Koprivničko-križevačke županije, član i veliki prijatelj DVD-a Đurđevac. Više od 60 godina svoga života posvetio je humanitarnom radu spašavanju imovine i života od požara i drugih nepogoda izlažući se svim opasnostima obnašajući svoj vatrogasni rad. Osnovnu i građansku školu pohađao je i završio u Đurđevcu 1937. godine, a nakon toga se zaposlio se kod advokata kao pisar-vježbenik. Nakon završetka Drugog svjetskog rata zaposlio se kao knjigovođa u Poljoprivrednoj zadruzi Đurđevac, zatim u Domu zdravlja Đurđevac, te u Štedno-kreditnoj zadruzi Đurđevac kao njezin voditelj sve do umirovljenja 1981. godine.

Mato Lenardić 1920. - 2011.

U DVD Đurđevac došao je 1948. godine i već od prvog dana aktivno se uključio u rad. U tome je imao veliku podršku svoje obitelji. Uvijek se odazivao na sve pozive, a kao vrijedan, odan i savjestan član ubrzo postaje tajnik, a zatim i blagajnika Vatrogasnog saveza, a kasnije Vatrogasne zajednice Đurđevac. U poslijeratnom periodu posebno se zalagao u izgradnji starog Vatrogasnog doma i nabavci prvog vatrogasnog vozila u Đurđevcu. Uz Zvonka Pericu i Vinka Martinčića jedan je od inicijatora za gradnju i uređenju novog Vatrogasnog doma.  Svoju dužnost obavljao je savjesno i sa voljom prije svega na poboljšanju uvjeta rada i djelovanja vatrogastva. Volio je vatrogastvo, druženja s prijateljima.

Aktivno je radio u vatrogastvu sve do 1992. godine kao knjigovođa i blagajnik DVD-a i Vatrogasne zajednice Đurđevac, a odlazi sa funkcije predsjednika Nadzornog odbora DVD-a i VZG-a Đurđevca koju funkciju je obnašao u tri uzastopna mandata. Za svoj rad primio je brojna odličja kao i nagrade od vatrogasne obitelji čiji je član bio toliko godina. Odlikovan je brončanom, srebrnom i zlatnom vatrogasnom medaljom, a dobio je Spomenice za sve obljetnice do 60. godina rada u dobrovoljnom vatrogastvu, Veteransku spomenicu 1998. godine, a od strane Hrvatske vatrogasne zajednice 2008. prima najveće priznanje za posebne zasluge: Povelju i Plaketu s likom Marka Kolarića. U ime svih vatrogasaca s ovog područja DVD Đurđevac zahvaljuje Matiji Lenardiću za njegovu plemenitost i dobrotu i sve ono što je uradio za napredak i razvoj vatrogastva.

Neka Ti je vječna hvala i slava.

DVD Đurđevac

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed