Intervju sa Zvonimirom Habijanom, profesionalnim vatrogasnim zapovjednikom Koprivničko-križevačke županije

U utorak 12. ožujka Predsjedništvo VZ Koprivničko-križevačke donijelo je odluku da se za novog i po prvi puta za profesionalnog županijskog zapovjednika prihvati molba 51. godišnjeg diplomiranog inženjera zaštite od požara Zvonimir Habijana, rođenog prije 51. godinu u Koprivnici. Ovu odluku potvrdio je i Župan Darko Koren, tako da će novi zapovjednik sa radom započeo 18. ožujka u prostorijama Florijanskom trgu 4 u Koprivnici. To je čovjek koji se vatrogastvom i vatrogasnom djelatnošću bavi ukupno 25 godina od čega 12 godina na rukovodećim operativnim funkcijama u vatrogasnim postrojbama, a također 12 godina radio je na poslovima inspektora za vatrogastvo. Na novi posao dolazi iz Područnog ureda DUZS Koprivnica. Dobro poznaje strukturu i rad vatrogasne zajednice i u novom poslu lakše će prebroditi Scile i Haribde koje ga očekuju.

Zvonimir Habijan

Zvonimir Habijan

Novo radno mjesto, veliki je izazov u radu sa vatrogasnom zajednicom naše županije?

Najprije bih se zahvalio članovima Predsjedništva VZ Koprivničko-križevačke županije a također i županu  Darku Korenu na ukazanom povjerenju za mjesto županijskog vatrogasnog zapovjednika. Velika je čast i priznanje biti imenovan profesionalnim županijskim vatrogasnim zapovjednikom. Svjestan sam i velike odgovornosti za budući rad i operativno djelovanje dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasnih postrojbi koje čine najznačajniji dio sustava zaštite i spašavanja naše županije. U proteklom mandatnom razdoblju imali smo vršitelje dužnosti županijskog vatrogasnog zapovjednika, prvog vrlo iskusnog i stručnog dugogodišnjeg zapovjednika JVP grada Koprivnice a sada glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Slavka Tucakovića. Nakon njega v.d. županijskog zapovjednika bio je također vrlo iskusan i stručan dugogodišnji zapovjednik JVP grada Đurđevac Marijan Kicivoj. Slobodno mogu reći da mi je nakon njih dvojice visoko podignuta ljestvica i biti će potrebno uložiti puno truda, znanja i osobnog iskustva kako bi se svi zajedno prilagodili novom vremenu, koje ćemo započeti ulaskom u Europsku uniju.

 

Vi ste u radu vatrogasne zajednice prisutni od malih nogu i mnogi poslovi nisu nepoznanica?

Slobodno mogu reći da se vatrogastvom bavim punih 40 godina jer sam 1972. godine kao dječak star 10 godina postao članom vatrogasne obitelji u svom matičnom DVD-u Rasinja. Meni vatrogastvo Koprivničko-križevačke županije nije nepoznanica, a posebno stanje vatrogasne operative. Na području županije djeluju tri profesionalne JVP gradova Koprivnica, Đurđevac i Križevci te 150 DVD-a. Na području Koprivničko-križevačke županije nema općine ili grada koji ne bi imao organizirano najmanje jedno DVD-o sa vatrogasnom postrojbom ustrojeno sukladno odredbama Zakona o vatrogastvu.

Što donosi i što se očekuje od funkcija profesionalnog vatrogasnog zapovjednika najvatrogasnije županije u Hrvatskoj?

Zakonom je propisano da je županijski vatrogasni zapovjednik odgovoran za organiziranost, osposobljenost i intervencijsku spremnost vatrogasnih postrojbi na području županije. U tijeku su izborne Skupštine DVD-a i VZO/G na kojima će sigurno doći do određenih promjena odgovornih osoba na funkcijama predsjednika i zapovjednika i njihovih zamjenika. Nakon što će se održati sve izborne sjednice skupština biti će potrebno kod nadležnih županijskih, gradskih i općinskih tijela inicirati ažuriranje već postojećih planova zaštite od požara i uskladiti Plan ZOP-a Koprivničko-križevačke županije. Tijekom mjeseca ožujka ažurirani su spiskovi pripadnika dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasnih postrojbi koji će se ako bude potrebe kao i prethodnih godina upućivati na dislokacije sukladno zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika. Na dislokacije će biti upućeni samo oni vatrogasci koji će u tom trenutku ispunjavati Zakonom propisane uvjete. Provoditi programe Vlade RH sudjelovati uz provedbi posebnih mjera ZOP-a, surađivati sa županom i svim stručnim službama županije u pripremi planova i programa vezanih za provedbu zaštite od požara na području županije. Naravno to uključuje i suradnju sa glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH i županijskim vatrogasnim zapovjednicima drugih županija. U cilju uspješne provedbe zaštite od požara surađivati sa HVZ, MUP, PU Koprivničko-križevačkom i drugim inspekcijskim službama, DUZS, PUZS Koprivnica.

Novim radnim mjestom, koje do sada nije postojalo, vjerojatno imate i viziju budućeg rada!

Ovo je godina izbornih skupština u vatrogasnim društvima i zajednicama, stoga očekujem da će u nekim sredinama sigurno doći do promjena zapovjedne strukture i da će mlađi stručni i sposobni kadrovi nastaviti kvalitetan rad na razvoju vatrogastva u svojim sredinama. Trenutno nam je najveći problem kod vatrogasaca s posebnim ovlastima i odgovornostima a to su zapovjednici i dozapovjednici središnjih DVD-a kao i zapovjednici i dozapovjednici VZO-a koji moraju položiti stručni ispit u skladu s odredbama članka 21. Zakona o vatrogastvu i Pravilnika o programu i načinu polaganja stručnog ispita za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima. Stručni ispit moraju položiti u roku od jedne godine od imenovanja na te poslove, međutim određeni broj zapovjednika nerado pristaju na te uvjete. Znači da moramo što prije za zapovjednike organizirati tematske sjednice i nastavna predavanja kako bismo im osvježili znanje i na taj način pomogli oko polaganja stručnog ispita. Potrebno je nastaviti program osposobljavanja vatrogasnih kadrova nastaviti i program usavršavanja dobrovoljnih vatrogasaca za rukovanje potrebitom opremom i uređajima, te osposobljavanje zapovjednika za rukovođenje vatrogasnim intervencijama.

Ako planirate promjene. Koje i što one donose?

Ono što se pokazalo dobro i u interesu je razvoja naše Vatrogasne zajednice županije ne treba mijenjati. Potrebno je samo uskladiti rad VZŽ sa novim Statutom i drugim aktima VZŽ koji reguliraju način djelovanja Zajednice. Na primjer u dosadašnjem Statutu imali smo propisana tri požarna područja Koprivnica, Đurđevac i Križevci, imali smo kolegij Predsjedništva od devet članova i stožer Zapovjedništva VZŽ Koprivničko – križevačke županije od devet članova. U novom Statutu toga više nema jer nismo htjeli duplirati funkcije zapovjednika ni funkcije predsjedničke kao ni osnivati nove zajednice požarnih područja. U novom Statutu imamo Izvršni odbor koji je radno ali i izvršno tijelo Predsjedništva. Izvršni odbor Predsjedništva čini ukupno osam članova i to: predsjednik Zajednice, zamjenici predsjednika Zajednice, županijski vatrogasni zapovjednik, zamjenik i pomoćnici županijskog vatrogasnog zapovjednika i tajnik Zajednice.

Kako namjeravate osmisliti rad u svojem četverogodišnjem mandatu, očekujete podršku relevantnih čimbenika?

Očekujem apsolutnu podršku prvenstveno od članova Skupštine VZŽ koja će se održati tijekom mjeseca svibnja 2013. godine. Isto tako očekujem podršku svih zapovjednika JVP gradova Koprivnica, Đurđevac i Križevci kao i članova Zapovjedništva VZŽ. Predsjedništvo VZŽ može se složiti ali i ne mora sa nekim odlukama ili prijedlozima Zapovjedništva. U svom mandatnom razdoblju planiram ojačati operativni dio vatrogastva prvenstveno u središnjim vatrogasnim postrojbama koje su utvrđene Planovima zaštite od požara pojedinih općina i gradova na osnovu Zakona o zaštiti od požara. Sukladno procjeni ugroženosti od požara i Planu zaštite od požara meni će biti lakše sprovoditi stručni nadzor i vjerujem da zapovjednici postrojbi i vatrogasnih zajednice neće imati ništa protiv.

Budućnost vatrogastva na ovim prostorima?

Vatrogastvo je i kroz povijest prolazilo kroz razne teškoće, imalo uspone i padove, proživjelo ratna stradanja i razna društvena uređenja ali na ovim prostorima ima svoju tradiciju već više od 140 godina. Budućnost vatrogastva na ovim prostorima sigurno nije upitna jer u 150 DVD-a i tri JVP gradova djeluje više od devet tisuća članova od čega je oko 700 operativnih vatrogasaca koji ispunjavaju Zakonom o vatrogastvu propisane uvjete, odnosno posjeduju propisanu tjelesnu i duševnu sposobnost i osposobljenost za obavljanje poslova vatrogasca. Ono što najviše veseli je naša budućnost koju vidim u mladima kojih iz godine u godinu ima sve više u članstvu dobrovoljnih vatrogasnih društava. Interes mladih je velik što znači da oni imaju povjerenja i vide sebe u humanoj djelatnosti. Mladi su svjesni stvarnosti i žele činiti dobro u sredini u kojoj žive, žele svojim dobrovoljnim radom doprinositi razvoju i biti na korist široj društvenoj zajednici, a to mogu samo ako ih mi uključimo u našu vatrogasnu obitelj i omogućimo im da praktički kroz igru i druženje izgrađuju svoju osobnost. Na području Koprivničko–križevačke županije ugrađena su i 42 različita sustava za daljinsko uzbunjivanje stanovništva električnom sirenom putem telefona iz JVP gradova Koprivnica, Đurđevca i Križevaca ili županijskog Centra 112 Koprivnica. Svih 42 sustava ugrađeno je u periodu od 2000. do 2003. godine na trošak VZ Koprivničko–križevačke županije od kojih je trenutno ispravno samo 14 sustava za uzbunjivanja daljinskim putem u središnjim DVD-ima. Stoga će svakako biti potreba da se i taj sustav objedini u jednom Centru.

Na kraju vaša vizija budućeg sustava rada i djelovanja vatrogasnih postrojbi u sklopu Zakona, kojeg bi trebalo prilagoditi novim vremenima i uvjetima rada?

Moramo si priznati da u RH imamo dvostruki sustav zapovijedanja. Imamo načelnika HVZ-a i glavnog vatrogasnog zapovjednika u DUZS. Ustroj vatrogastva po zapovjednoj vertikali riješen je do nivoa županije ali nažalost nije riješen na nivou države, jer već godinama nema zajedničkog interesa da se riješi evidentan problem vatrogastva. Iz proračuna države za vatrogastvo se svake godine izdvoje ogromna financijska sredstva a krovna organizacija (HVZ) od 1994. godine do danas nije izdala ni jedan novi pravilnik kojim bi uredili vatrogasnu djelatnost osim priručnika za vatrogasna natjecanja objavljenog u rujnu 2012. godine. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, dobrovoljno vatrogastvo se ne treba bojati jer iza sebe ima tradiciju, ali će biti nužno potrebno preustrojiti Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, ako želi biti krovna organizacija vatrogastva Hrvatske. Nakon preustroja HVZ-a odmah donijeti novi Zakon i pod zakonske akte koji će biti prilagođeni sadašnjem vremenu i realnim potrebama za opremanje vatrogasnih postrojbi i svih drugih čimbenika sustava zaštite i spašavanja. Naravno da će biti potrebno promijeniti i sadašnji način financiranja vatrogastva, kako bi i relativno siromašne općine i gradovi mogli kvalitetno opremiti postrojbe na svom području, rekao je na kraju Zvonimir Habijan.

 

Izvjestitelj VZ Koprivničko-križevačke županije

Dragutin Rendić

February 2024
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed