Koordinacija VZŽ Sjeverozapadne Hrvatske – Spremni predavači za osposobljavanje voditelja vatrogasne mladeži

Višegodišnja nastojanja Savjeta za vatrogasnu mladež Hrvatske vatrogasne zajednice glede formalizacije statusa voditelja vatrogasne mladeži u posljednje su se vrijeme počela pretvarati u konkretna i kvalitetna postignuća. Donošenjem Pravilnika o osposobljavanju za voditelje vatrogasne mladeži, Predsjedništvo HVZ-a na svojoj je posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici postavilo dugo iščekivane preduvjete za početak ozbiljnog rada s osobama koje brinu o sve brojnijoj te svakako specifičnoj najmlađoj grupaciji članstva vatrogastva Lijepe Naše.

Sudionici seminara u Varaždinu

Brojka od gotovo 23 000 malodobnih članova dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Republike Hrvatske polako „zvoni na uzbunu“, uvažavajući pritom prije svega činjenicu da rad i općenito vođenje mladih u vatrogastvu provode članovi koji uz to imaju i niz drugih dužnosti, a s druge strane najčešće nisu nimalo educirani za ovaj odgovoran oblik aktivnosti. Stoga ne čudi inicijativa Savjeta za vatrogasnu mladež HVZ-a glede organiziranog osposobljavanja sadašnjih i budućih voditelja vatrogasne mladeži, kao osoba kojima će njihov zaista mukotrpan i odgovoran posao biti priznat prije svega u našim vatrogasnim organizacijama, ali i općenito u društvenoj zajednici.

Već spomenuti pravilnik koji regulira ovo područje rada vatrogasnih organizacija kreiran je nakon dugih javnih rasprava o potrebama i mogućnostima vatrogastva. U njegovoj pripremi razmatrana su domaća i strana iskustva te različita pravna regulativa u predmetnom području. Od prvotno zamišljene provedbe osposobljavanja kroz tri razine složenosti, na kraju je koncenzusom utvrđeno kako će program zapravo biti jedinstven za sve osobe koje žele steći ovu novu svojevrsnu stručnu specijalnost, dok će u narednim godinama zasigurno biti prilike za usklađivanje programa temeljem iskustava u provedbi te novih okolnosti.

Prvi obvezni korak u provedbi odredaba Pravilnika o osposobljavanju za voditelje vatrogasne mladeži realizacija je seminara za predavače koji će kao osobe s licencom za predmetnu aktivnost u praksi provoditi pripremna predavanja za stjecanje statusa „voditelj vatrogasne mladeži“. Početni iskorak u tom pogledu napravljen je provedbom takvog seminara za buduće predavače s područja koordinacije vatrogasnih zajednica županija sjeverozapadne Hrvatske. Isti je održan 3. travnja ove godine u Varaždinu, uz nazočnost budućih predavača iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije.

Pozdravni govor nazočnim sudionicima seminara uputili su Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i Nikola Sočev, predsjednik Savjeta za vatrogasnu mladež Hrvatske vatrogasne zajednice. Koordinator cjelokupnog programa seminara bio je Stjepan Kovaček, županijski vatrogasni zapovjednik i zamjenik predsjednika Savjeta za vatrogasnu mladež HVZ-a.

Među 18 nazočnih polaznika seminara nekoliko je istaknutih vatrogasnih dužnosnika s područja spomenutih županija, a svi su redom vrlo iskusni u radu s najmlađim članstvom vatrogasnih organizacija. Tijekom programa seminara dodatno su razrađeni koncepti predavanja iz ukupno 3 tematske cjeline (Ustroj i oblici djelovanja mladih u vatrogastvu, Osposobljavanje vatrogasne mladeži, Praktične aktivnosti vatrogasne mladeži). S obzirom na činjenicu da većina polaznika seminara ima znatna iskustva u specifičnim područjima rada s mladima (neki su vrlo iskusni predavači, dok drugi imaju više praktičnih iskustava), razrađeni su afiniteti predavača prema pojedinim temama. Tako je za područje svake županije utvrđen najmanje 1 predavač za svaku tematsku cjelinu.

Sljedeći korak u provedbi odredaba predmetnog pravilnika organizacija je programa osposobljavanja za voditelje vatrogasne mladeži, a koja se planira u jesenskim mjesecima u svakoj od spomenutih županija, uvažavajući brojne aktivnosti na terenu koje u nekoliko narednih mjeseci ne omogućavaju kvalitetnu provedbu spomenutog osposobljavanja. Do provedbe tih programa pripremiti će se i obrasci audiovizualnih prezentacija za sve 3 nastavne cjeline, kao i usklađivanje prijedloga angažmana predavača s Vatrogasnom školom Hrvatske vatrogasne zajednice. U međuvremenu će se obvezni seminari za predavače provesti i na područjima ostalih hrvatskih regija.

Spomenimo na kraju i imena prvih osposobljenih predavače pri osposobljavanju voditelja vatrogasne mladeži: Ivan Drljačić, Nikolina Sočev, Maja Solina, Tomislav Golubić, Jurica Smiljan, Goran Matoničkin (Koprivničko-križevačka županija), Stjepan Skuliber, Darko Brlić, Željko Odak (Krapinsko-zagorska županija), Andreas Lisjak, Hrvoje Novaković, Goran Kos, Ivana Pejić, Radovan Zadravec (Međimurska županija), Nikola Sedlar, Nedjeljko Vukalović, Dominik Dušak i Stjepan Kovaček (Varaždinska županija).

Stjepan Kovaček, dipl. ing.

August 2021
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Podravina
August 1, 2021, 9:27 pm
Cloudy
Cloudy
22°C
real feel: 21°C
current pressure: 1010 mb
humidity: 66%
wind speed: 4 m/s WNW
sunrise: 5:35 am
sunset: 8:22 pm
Forecast August 1, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
28°C
wind speed: 2 m/s S
Forecast August 2, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
24°C
wind speed: 1 m/s WNW
Forecast August 3, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
27°C
wind speed: 1 m/s WSW
Forecast August 4, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
27°C
wind speed: 2 m/s WNW
Forecast August 5, 2021
day
Mostly cloudy with thundershowers
Mostly cloudy with thundershowers
22°C
wind speed: 2 m/s NNE
Forecast August 6, 2021
day
Cloudy
Cloudy
25°C
wind speed: 1 m/s NNW
Forecast August 7, 2021
day
Partly sunny
Partly sunny
27°C
wind speed: 1 m/s S
Forecast August 8, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
29°C
wind speed: 2 m/s SSW
Forecast August 9, 2021
day
Intermittent clouds
Intermittent clouds
29°C
wind speed: 3 m/s N