“Koprivnica 2011.” – Zajednička vježba – zajednički dobri rezultati

U četvrtak 13. listopada u Koprivnici održana je uspješna zajednička vježba snaga za zaštitu i spašavanje Koprivničko-križevačke županije. Vježba pod imenom Koprivnica “2011.” bila je vježba evakuacije i spašavanja ljudi i imovine   u općoj bolnici ” Dr. T. Bardek” Koprivnica.

Profesionalci JVP Koprivnice spašavaju stradale sa šestog kata nove bolnice

Njezin cilj bio je  zaštita i spašavanje te provjera sposobnosti, operativne spremnosti i mobilnosti snaga za zaštitu i spašavanje na području Koprivničko-križevačke županije za spašavanje i evakuaciju ugroženih osoba i imovine u Općoj bolnici “Dr. T. Bardek” Koprivnica sukladno procjeni ugroženosti. Vježba je imala pravi filmski scenarij u kojem je spašavanja stacioniranih osoba u Općoj bolnici Tomislav Bardek izazvane terorističkim činom, a u cilju provjere evakuacije pacijenata izazvane požarom usred terorističkog čina bio prioritet, a provodila se u sedam raznih dijelova.

Stožer vježbe sa županom i načelnikom Stožera i ostalim gostima

Evakuacija i spašavanje se provodila tijekom nastanka događaja, koji su ugrožavali ili mogli ugroziti život i zdravlje bolesnika, posjetitelja i djelatnika, odnosno štete na objektima i vrijednim bolničkim uređajima. U vježbi koja se pratila budnim okom župana Darka Korena i njegovih suradnika kao i Ivana Pala načelnika Stožera zaštite i spašavanja sa suradnicima. Prisutan bio je i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut sa suradnicima. Sudjelovali su djelatnici PU Koprivničko-Križevačke, JVP gradova: Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, članovi DVD-a VZ grada Koprivnice, djelatnici Područnog ureda DUZS-a Koprivnica, Opće bolnice, Zavoda za javno zdravstvo, Crvenog križa, Podravke i Belupa. Ukupno više od stotinu sudionika i 23 vozila.

Vježba je sa zanimanjem praćena

Taktička pretpostavka bila je na internom odjelu smješten terorista. On je uhićen tijekom nelegalnog prelaska granice u mjestu Gotalovo.

Skupina terorista priprema akciju evakuacije pripadnika terorističke skupine te dan prije priprema teren za oslobađanje istog i tom prilikom tom prilikom došlo je do požara. Pripadnici PU Koprivničko-križevačke uspješno su onemogućili oslobađanje teroriste i uhitili ostale pripadnike terorističke grupe. Vatrogasci profesionalno su djelovali i iz šestog kata bolnice evakuirali ozlijeđene pacijente.

Za "stradale" osigurana je bila liječnička njega izvan prostora bolnice

Vatrogasnim postrojbama rukovodio je županijski zapovjednik Valent Furmeg. Nakon izvršene evakuacije osoblja vatrogasci pripadnici navedenih postrojbi uzlaze u objekt i otklanjaju može bitne druge opasnosti nastale uslijed terorističkog djelovanja, opremljeni zaštitnom opremom i izolacijskim aparatima. Nakon završenog pregleda objekta vrši se sanacija mjesta događaja. O ozlijeđenim pobrinuo se Crveni križ koji je postavio privremeni šatoru u okviru bolnice. Evakuacija osoblja bolnice i ostalih izvodila se prema točno utvrđenom protokolu i izvedena je na najbolji način.

Ozlijeđenim brzo je pružena profesionalna pomoć

Nakon vježbe župan Darko Koren  održao je prijem zajedno s načelnikom Stožera zaštite i spašavanja za predstavnike sudionika vježbi i goste koji su pokazali posebno zanimanje za vježbu koja se sadržajem radnje posebno izdvaja od standarda sličnih vježbi u Hrvatskoj. Nakon toga svi zajedno obišli su Javnu vatrogasnu postrojbu grada Koprivnice i PU Koprivničko-križevačku. Zapovjednik JVP Koprivnica Slavko Tucaković informirao je prisutne o radu i djelatnosti postrojbe, koja u ovom trenutku ima više od šezdeset djelatnika i protupožarnu zaštitu održava u više izdvojenih koprivničkih tvornica: Podravke, Belupa i Pivovare Carlsberg.

 

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke

Dragutin Rendić

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed