NP Brijuni – Protupožarna zaštita brijunskog otočja pod budnim je okom koprivničkih vatrogasaca

O ispravnosti vatrogasnih aparata za gašenje požara zavisi i protupožarna sigurnost objekata, područja gdje se oni nalaze. Posebno do izražaja dolazi, ako se radi o rezidencicijalnom području Brijunskog arhipelaga onda to ima i svoju posebnu težinu i značaj. Ovim područjem upravlja JU NP “Brijuni” koji se brinu za 14 otoka i otočića površine 7,4 kilometara kvadratnih, ali i o podmorju zaštićenog prostora Nacionalnog parka, dok je Veliki Brijun kao najveći otok brijunskog arhipelaga koji je dijelom kultiviran u skladni krajolik travnjaka i pejsažnih parkova, sadrži pored izuzetno vrijednih ostataka graditeljske baštine i očuvane vegetacijske sustave zapadnoistarskog klimatskog tipa. To je otok koji zajedno s malim otokom Vanga predstavlja mjesto gdje dolaze brojni državnici, javni i kulturni radnici iz cijelog svijeta, a na Vangi često odsjeda predsjednik Republike sa svojim gostima. To dovoljno govori o tome da protupožarna zaštita otočja mora biti izuzetno dobra i kvalitetna, a o tome pored djelatnika BP “Brijuni” već 17 godinu za redom brinu se djelatnici JVP grada Koprivnice.

Servisiranje vatrogasnih aparata za gašenje požara

Upravo ovih dana četvorica djelatnika JVP Koprivnica Petar Zglavnik, Stjepan Futač, Zvonko Đurđ i Dražen Janči boravili su na otoku Veliki Brijun gdje su radili na servisiranju protupožarnih aparata. To je redovni posao koji se obavlja prije glavne turističke sezone i nekoliko dana prije nego što se programom Vlade Republike Hrvatske o provedbi mjera zaštitite od požara, kada se zapovjedom glavnog vatrogasnog zapovjednika upućuju vatrogasci iz kontinenta da pomognu svojim kolegama u priobalju na protupožarnoj zaštiti. Tako će ovih dana na Brijunske otoke krenuti koprivnički profesionalci, koji dobro su više nego dobri poznavaoci mjesta gdje će boraviti. Poznaju svaku stazu svaku livadu, šumarak, uvalu na otoku kao da su na njemu rođeni, a kako i ne bi kada taj posao obavljaju niz godina uspješno i kvalitetno. Da je tako potvrđuju i riječi pohvale, koje smo prilikom boravka na Brijunima čuli od Stjepana Sušca, voditelja službe nadzora i zaštite, ali i od ravnatelja Eduarda Kolića, ravnatelja JU NP “Brijuni”.
– Ne moram posebno isticati koliko znače riječi pohvale za naš rad od čelnih ljudi Nacionalnog parka. To nam je samo poticaj za još bolji i učinkovitiji rad. Kako bi naši vatrogasci tokom 15-dnevne smjene na otoku Veliki i Mali Brijun imali što bolje uvjete za rad i odmor. Nabavili smo i opremili kuhinje potrebnom opremom i uredili prostore za boravak i odmor, nakon smjena koje na ovdje traju 24 sata, rekao nam je zapovjednik JVP Koprivnica Slavko Tucaković, koji je ovih dana bio zajedno sa svojim vatrogascima na Velikom Brijunu, a posjetio je i Mali Brijun gdje će također na dislokaciji biti profesionalci ove postrojbe.

Izvjestitelj VZŽ Koprivničko-križevačke
Dragutin Rendić

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Arhiva po mjesecima
Vremenska prognoza
Failure notice from provider:
Connection Error:http_request_failed